Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Botrány lett Izraelben egy tábornok holokauszt-napi beszédébõl

KultúraNa, ne! A zsidó-náci, g.cik és ráadásul hazug gyilkosok is? Miért nem vagyok meglepve! Nagy vihart kavart Izraelben Jaír Golán tábornok Holokauszt-napi beszéde, írja az MTI. A vezérkari fõnök helyettese párhuzamot állított fel bizonyos jelenlegi izraeli tendenciák és a Holokausztot megelõzõ náci Németország között, és ezzel magára vonta a jobboldali “héja” miniszterek haragját.

Golán a közéleti felelõsséget hangsúlyozó, egy kibucban elmondott szerda esti beszédében úgy fogalmazott:

Félelmetes számomra felismerni olyan gyomorforgató folyamatokat, amelyek Európában, a náci Németországban hetven, nyolcvan, kilencven éve zajlottak, és most, 2016-ban körünkben is megjelennek.

Több jobboldali politikus hevesen támadta Golánt. Naftali Bennet, a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevû jobboldali párt vezetõje szerint a katonatiszt hibázott, és “ezt azonnal ki kell javítania, még mielõtt a holokauszttagadók a nácikhoz hasonlítanák a katonáinkat”. Ajelet Saked, a Bájt Hajehudi politikusa, igazságügy-miniszter szerint Golán “aprópénzre váltja a Holokausztot”.

A beszéddel kapcsolatban számos politikus fejtette ki véleményét csütörtökön a katonai rádióban, köztük a holokauszttúlélõk gyerekeként született Eliezer Stern nyugalmazott tábornok, a centrista Jes Atíd (Van Jövõ) párt képviselõje. Õ úgy vélte, hogy Golán üzenete helyes volt, csak nem a megfelelõ helyen és idõben hangzott el.
Jichák Hercog, a parlamenti ellenzék és a szociáldemokrata Munkapárt vezetõje viszont egyenesen üdvözölte a vezérkari fõnök helyettesének szavait, aki szerinte egy bátor parancsnok, és “a vele szemben ágálóknak tudniuk kell: ez az erkölcs és a felelõsség hangja”. Golán – látva az általa kavart vihart – közölte, hogy nem akarta összehasonlítani az izraeli hadsereget és Izraelt a náci korszak folyamataival. Elmondta, hogy ez egy abszurd és alaptalan összevetés, és nem akarta bírálni a politikai vezetést. “Az izraeli katonaság etikusan viselkedik, vigyáz az emberi méltóságra” – emelte ki csütörtöki nyilatkozatában.

Izraelben 1953 óta minden évben megtartják a Holokauszt-emléknapot. Napközben a szirénák is megszólaltak, reggel tízkor leálltak az autók, mindenki kiszállt a kocsijából és két percig néma csendben emlékeztek az áldozatokra. A jeruzsálemi Jad Vasem múzeumban a Saul fia vetítésével kezdõdött a holokauszt emléknap.Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.67 másodperc
3,894,677 egyedi látogató