Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Hõs születik: az orosz Rambo

TanácsadásA világ zsidajaiért hozott áldozat. Ha tudta volna szegény ifjú titán, a környékre se ment volna, bár elismerem, van annyi pénz. Korábban naponta tucatjával lettek "hõsök" és elkaparták õket, mint a kutyákat és most próbálják helyrepofozni a legendát. Azért én javaslom, egyikõtök se kérjen magára tüzet. A víz jobb! Díszõrség Alekszandr Prohorenko búcsúztatásán május 6-án Gorodkijban

Örök nyugalomra helyezték pénteken szülõfalujában azt az orosz katonát, aki a szíriai csatatéren bombázást kért saját magára, miután bekerítették az Iszlám Állam harcosai Palmüránál. Alekszandr Prohorenkót ma már nemcsak az oroszok ünneplik nemzeti hõsként: más országok polgárait is lenyûgözte a férfi bátorsága.

2016. március 17. – már egy hete megkezdõdött a csata az ókori városért, melyet még az Iszlám Állam (IÁ) tart ellenõrzése alatt. A szíriai kormányerõk, a Tigris alakulatok és a Sivatagi Sólymok azonban már visszaszerezték a város melletti magaslatokat, lassan Palmüra külvárosát ostromolják, miközben a szír és orosz légierõ tisztítja az útjukat az elõrenyomulásban.

Ezen a napon Alekszandr Prohorenko fõhadnagy az orosz légicsapások földi koordinátoraként segítette a légierõ munkáját Palmüránál. Rövidesen azonban arra lett figyelmes, hogy bekerítették a terrorszervezet fegyveresei. Nem volt menekvés: utolsó üzeneteként még önmagára irányíttatta az orosz légierõ tüzét, hogy elkerülje a fogságba esést.
Hõs születik

Alekszandr Prohorenko 1990-ben látta meg a napvilágot a valamikori Szovjetunióban, a dél-oroszországi Gorodkij faluban. A katonai pályát választotta, ezért a légierõ akadémiáját elvégezte, ami után az orosz hadsereg speciális erõihez került. Miután 2015. szeptember 30-tól az orosz légierõ megkezdte a szíriai célpontok bombázását, adott volt elõtte a feladat, hogy a tudását immáron a szíriai csatamezõn hasznosítsa. Ez év januárjában már részt is vett az elsõ bevetéseken Szíriában.

Március 17-én azt a feladatot kapta, hogy a földrõl segítse az orosz bombázókat oly módon, hogy megadja a bombázásra kijelölt területek koordinátáit. A híradások szerint aznap különösen erõs támadást indítottak az oroszok: a dzsihadistáknak azonban mégis sikerült bekeríteniük Prohorenkót, aki a késõbb nyilvánosságra hozott hangfelvételek alapján ekkor így reagált:

„Körülvettek, kinn vannak, nem akarom, hogy elfogjanak és mutogassanak engem, hajtsa végre a légicsapást, mert meggyaláznak engem, ahogy az egyenruhámat is. Méltósággal akarok meghalni, és ezeket a gazembereket is magammal akarom vinni! Kérem, ez az utolsó kívánságom: hajtsa végre a légicsapást, úgyis meghalok.”

Majd késõbb így köszönt el:

„Itt a vég, parancsnok, köszönöm. Mondja meg a családomnak és a hazámnak, hogy szeretem õket. Mondja el, hogy bátor voltam és harcoltam, amíg csak tudtam. Kérem, vigyázzon a családomra, bosszulja meg a halálom. Viszlát, parancsnok, mondja meg a családomnak, hogy szeretem õket!”

Ezek voltak Prohorenko fõhadnagy utolsó szavai. A híradások szerint végsõ célja sikerült: a bombázással több terroristát is magával sikerült vinnie. Tíz nap múlva felszabadult Palmüra.
Út az örökkévalóságba

Prohorenko halálhírét csak egy héttel késõbb, március 24-én jelentette be az orosz védelmi minisztérium, azonban ezt hamarosan a világ vezetõ lapjai is közölték. A brit Daily Mirror „az orosz Rambónak” nevezte a férfit, utalva John Rambo filmhõsre, aki többnyire a front túloldalán segíti a fõerõk munkáját.

A férfi holttestét azonban csak késõbb, a kurd erõk segítségével sikerült hazaszállítani, ami – a védelmi minisztérium közlése szerint – akkorra már becsületbeli üggyé vált. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig az Oroszország Hõse címet adományozta a hõsi halált halt fõhadnagynak.

De mások is adóztak a férfi hõsiessége elõtt: a Russia Today szerint a francia Jean-Claude Magué elküldte a férfi családjának azt a kitüntetést, amit a családtagjai kaptak a második világháborúban tanúsított hõsiességükért. Így tett egy honfitársa, Daniel Couture is, aki az édesapjának ítélt Francia Köztársaság Becsületrendjét küldte el a családnak. A férfit egy kétnapos ceremónia keretében pénteken örök nyugalomra helyezték.
Link

Hozzászólások

238 #1 bivaly
- 2016-05-07 06:18
Minden pokolban vannak jó emberek, és arról nem õk tehetnek, hogy pokolban születtek !

Ez az ember (akárhol volt, és akármiért), tudta, hogy mi az eskü, a becsület, a haza, meg a bátorság. Nem jelmezben volt, hanem egyenruhában ! Én nem fõbe lõtte magát, "menekülésként" !
Õszintén tisztelem elõdeit is, sokan voltak ilyenek a második világháborúban is. Õ értük a legnagyobb kár !
4 #2 Posta Imre
- 2016-05-07 06:38
Bivaly régi gyerekkori álmom volt, hogy "hõs leszek" és feláldozom a zéletem a nemzetért, hazáért, istenért, családért...meg ilyenek! Még nemrég is volt ilyen elképzelésem. Aztán "bili"-borogatásra elmúlt. Ezért köszönettel tartozom.

Persze az alapok megkérdõjelezhetetlenek. Vagy mégis? Tekintsünk el a legendagyártásról, ami ezt az esetet is illeti. Tele vagyunk hõsökkel. Igaziakkal, akik le se vannak xarva, pedig nem is katonaként (vállalva a halált és persze ölve másokat -ki tudja kiket, akik talán ugyanolyan hõsök a maguk nemében-), idegen országban egy ködös célért és persze pénzért....stb. hoznak áldozatot. Bárkibõl lehet hõs. Csak tálalás kérdése.

Sok orosz filmet néztem már meg a hõsökrõl. Az oroszok tele vannak hõsökkel. A filmejeikben. Az életben nagyjából és telibe le vannak xarva. Ja, hogy ez nem jól van így mert már a fax se akar hõs lenni? Nem baj, majd most újra beindítjuk a hazafias népfrontot. Az összes oligarha -parancsnokuk, kommunikátoruk zsidó. Õk nem lesznek hõsök. Õk dugják a hõsök hátra maradt feleségeit! nem lesz ezen egyszerû változtatni. Hõs az kell legyen, aki ezt a kibaxott zsidó-csicska elitet aprítja minden módon, a többi meg csak leírható veszteség. Luzer.

No, valahogy így!
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=afCgVKLB-28[/movie]
Bivaly, kérlek sorolj már fel magyar hõsöket! Nem viccölök! Tényleg és komolyan!
245 #3 hamu
- 2016-05-07 15:51
Igen, Imre. Azt hiszem, ez új gondolat az oldalon. Nem minden hõsnek görbül a szeme a horizonton túlra. A perspektivikus hatás miatt a távlati dolgokat nem látják.

Ha viszont hõsök ölnek hõsöket, általuk nem látott célok érdekében, akkor? A hõs, természetesen fõhajtásra méltó, mert a saját látószögébõl nemes erõfeszítéseket tesz. Jóval többet és önzetlenebbet, mint a közember. Nem sajnálnak vérüket ontani. Ki tesz jót? Ki tesz tényleg valamit a köznépért, s nemcsak a háttérben ravaszkodók érdekeiért? Teller Ede? Deák? Ady? Széchenyi? Jézus?

Ahogy Shakespeare fogalmaz: Hõsnek lenni, vagy hatékonynak?
4 #4 Posta Imre
- 2016-05-07 16:42
Hamu, nem ígérem, hogy nekifeszülõk a kérdésnek, pedig hidd el, megvan bennem, ahogy benned is a hûség-hõsség, és eccer már majdnem lettem hõs. Most már nem tervezem, majd pillanat hozza és késõbb a zokosok megmondják, hogy akkor ez most mi is volt. Hõsködés, vagy hülyeség...esetleg valami más.

Deadlands filmélmény

[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=8UZ22fPOeRY[/movie]

Azok a palesztin fiatalok, nõk...akik késsel, ollóval esnek neki a fegyveres zsidaj katonáknak kicsodák? Tudják, hogy meg fognak halni, de úgy tudják, hogy amit tesznek "isten" akarja, ahogy mi is úgy "tudjuk", hogy amit tennünk kell "kötelességünk", meg eskünk is, meg...."a józan ész".

Úgy vélem, "hõsnek" lenni az elmúlt idõkben mindig igen rossz "üzlet" volt, viszont remekül tejelt a zsidajnak, akik a "hõsöket" legyártották, és persze elhallgatták a valódi ok-okozati hátterét a cselekedeteknek. [movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=gFcROkZt4vk[/movie]

Asszem szakmásítani kellene a szent és boldog, de még ezt a mûfajt is, ha már valami lehet bíró, vagy ügyész, esetleg pap, akkor miért nem lehet tanulni az önfeláldozást?

Vagyis lehet, csak azt manapság titkos objektumokban és kormányprogram keretében terrorista-kiképzésnek nevezik.
165 #5 LM
- 2016-05-07 20:08
Ha már "hõsök"

http://www.lokal....ositasat/#

Rég kíváncsi vagyok mi olyan van amit feltétlenül titkosítani kellett. Talán lesz pár tanulságos mellékzönge hõspalántáknak.

Imre, köszönet az "új gondolatért", lehangoló de színtiszta iránymutató logika
267 #6 Perle
- 2016-05-07 21:51
LM, talán a saját , a forradalmat kirobbantó szerepüket tárják a nyilvánosság elé, amit eddig eltitkoltak. Aztán feloldhatják a titkosítás alól a 89-es gengszerváltás kürülményait is.
A napokban mutatta be az egyik tudományos csatorna a fél évszázaddal elõtti guatemalai kormányváltástban való amerikai közremûködést is. Annál az esetnél elhitették az akkori kormánnyal és a lakossággal, hogy az ellenzék mennyire erõs. Még gyenge légi támodásokat is végrehajtottak, hogy mutassák a lakosságnak, hogy, Amerika az ellenzék mellett van. Csaláásal viseltek kormányváltást. Nem ezt, még többy tucatot is, mondta a narrátor.. Ebben profik.
165 #7 LM
- 2016-05-08 07:41
Perle, igen pont erre gondoltam, most a nagy keleti nyitásban éppen kapóra jönne, ha a hõn szeretett nyugatról kiderülne, hogy ott és úgy rúgnak alánk ahol csak lehet, mert ugye más f*val könnyû verni a csalánt. De persze ez csak parajna és feltételezgetés :)
4 #8 Posta Imre
- 2016-05-08 09:12
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=UVnIaoB-t-Q[/movie]
267 #9 Perle
- 2016-05-08 13:19
Nem csak az orosz Rambó lett kitüntetve, hanem azok a pilóták is, akik a Szíriáért vívott harc közben életüket vesztették, így a törökök által lelõtt gép pilótája is. A legmagasabb kitüntetést kapta két vezérkari tiszt is.
https://lenta.ru/...04/zvezda/
238 #10 bivaly
- 2016-05-09 19:56
Hõsnek senki nem születik, csak azzá válik esetleg. Ez az ember belekerült valamibe, ott úgy viselkedet ahogy , ettõl vált hõssé. Az meg, hogy milyen politikai színjáték keretében került oda, nem változtat a cselekedetének az értékén. Az sem érdekel, hogy a mondatok amiket a szájába adtak utólag, pontosan hogyan hangzottak el. Tartalmilag biztosan hasonlóan. Nem kívánok sem neveket felsorolni, sem vitatkozgatni, hogy ki a hõs, meg ki nem. Azért, hogy hõs legyél nem kell feltétlenül háború, a hétköznapokban is lehet komoly élet-halál kérdésekben dönteni. Legfeljebb nem írja meg senki, és semmi. És a háborúk is tele vannak minden oldalon névtelen hõsökkel. Én nem filmekbõl itélek meg senkit, már túl vagyok azon régen. Az csak maszlag, "példaképek gyártása széles vásznon érzelmes ifjaknak" ! Ez is csak múlt idõ.
4 #11 Posta Imre
- 2016-05-09 20:12
Bivaly, én a közeliek közül a feleségem nevezném elsõ sorban "hõsnek". A szavak elveszítették már már eredeti jelentésüket, és már csak az értelmünk tölti föl némi tartalommal, kinek, hogy.

Nem vitatom a katona hõsségéének tényét. Viszont vitatom magát az eseményt, ha egyáltalán megtörtént. Még abban sem vagyok biztos, hogy az eset valóságos. Beleillene a "játékba"...sajnos.
4 #12 Posta Imre
- 2016-06-12 14:24
Így bánnak az "oroszok" a "hõsökkel". Ki nem xarja le a hülyéket?
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=csrP8-X6nTA[/movie]
12 #13 spartakusz
- 2016-06-12 15:03
ÕSÖK - HÕSÖK!

Csupán csak egy betû válassza el az értelmét - és ti mondatokkal írjátok le a gyávaságot - azt a gyávaságot, amit a jövõben nem õsnek neveznek, ha nem - ?
Persze, mindig írom azt, ne hidd el azt amit írók! De tudd - ezek a gondolatok, ahogy megfogalmazódnak bennetek - és lemeritek írni, maga a hõsiesék - arra, hogy adott pillanatban gondolkodás nélkül megmentenéd szeretteidet . élted feláldozásával is - mindenkitõl - még a tûzet okádó sárkánytól is - mert van karod és a karodban a kard ami erõt ad.

tisztelettel: id. Kiss László

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.24 másodperc
3,956,229 egyedi látogató