Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Volt kémfõnökök: európai szintû biztonsági kérdés a brit EU-tagság

Külföld"Anglia"? Gyihhhhhaaaaaaa! Már csak a királynõt kell eltakarítani a retkes zsidó qva anyjába a többi döggel együtt! Az európai biztonság és stabilitás fenntartásához fûzõdõ érdekek azt diktálják, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon - írta vasárnap megjelent közös cikkében a brit titkosszolgálatok két egykori legmagasabb rangú vezetõje.

Írásukban hangsúlyozták, hogy a közép- és kelet-európai EU-tagországokat is elsõsorban a biztonság és a szabadság ígérete késztette az uniós csatlakozásra.

Destabilizálhatja az EU-t

Lord Jonathan Evans, a brit elhárítás (MI5) volt igazgatója és Sir John Sawers, a külsõ hírszerzõ szolgálat (MI6) elõzõ vezetõje a The Sunday Times címû tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapban kifejti azt a véleményét, hogy ha Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként távozna az unióból, az rendkívüli mértékben destabilizálná az egyébként is gazdasági bajokkal, migrációs válsággal küszködõ, és "a feléledõ Oroszországgal" szembesülõ Európai Uniót.

Evans és Sawers szerint valós az a kockázat, hogy ez a destabilizáció idõvel az EU szétforgácsolódásához vezethetne, és ennek csak a demokrácia ellenségei örülnének.

Demokratikus és szabad politikai rendszer

A szerzõk felidézik: mindketten emlékeznek azokra a beszélgetésekre, amelyeket az EU-tagságra készülõ közép- és kelet-európai országok biztonsági szolgálatainak vezetõivel és politikusaival folytattak a csatlakozási folyamat idején. Az MI5 és az MI6 volt vezetõje szerint ezeknek az országoknak nem az uniós tagság gazdasági elõnyei jelentették a legnagyobb vonzerõt, hanem az, hogy az EU-csatlakozással hitet tehettek a szabályokra alapozott, demokratikus és szabad politikai rendszer mellett.

Ez a rendszer igencsak különbözött attól, amelyben a szovjet tömb részeként sínylõdtek, és Kelet-Európából nézve az Európai Unió a stabilitást, a szabadságot és a biztonságot jelentette azokkal az erõkkel szemben, amelyek visszahúzták volna ezeket az országokat a múltba - fogalmaz vasárnapi cikkében a brit titkosszolgálatok két volt vezetõje.

Geopolitikai stabilitás

Evans és Sawers szerint a hírszerzési és biztonsági együttmûködés napi rutinja mellett az EU-tagságnak elsõsorban az európai szintû geopolitikai stabilitás szempontjából van jelentõsége. Nyugat-Európa békében töltött elmúlt évtizedei után könnyû elbizakodottá válni, és azt feltételezni, hogy ezt a békét soha senki nem fogja megzavarni.

A történelem azt sugallja, hogy ez veszélyes illúzió. Minden hibája és triviális, bosszantó vonásai ellenére az EU segítette elõ, hogy Európában a békés együttmûködés, az emberi jogok tiszteletben tartása és a jogállamiság vált normává - írták a volt titkosszolgálati vezetõk.

Nemrégiben a brit fegyveres erõk egykori legmagasabb rangú parancsnokai is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Nagy-Britanniának az Európai Unióban kell maradnia, mert csak így tudja hatékonyan megvédeni magát a jelenlegi súlyos biztonsági kockázatoktól.

A The Daily Telegraph címû konzervatív napilapban néhány hete megjelent közös levelet tizenhárom nyugalmazott fõtiszt írta alá, köztük hat volt vezérkari fõnök.

Az Unió egy biztonsági pillér

A szerzõk hangsúlyozták, hogy a NATO a brit nemzetbiztonság legfontosabb garantálója, de a másik, egyre fontosabb biztonsági pillér az Európai Unió. Európát egy sor súlyos biztonsági kihívás fenyegeti az instabil közel-keleti helyzettõl az Iszlám Állam felemelkedésén át a feltámadóban lévõ orosz nacionalizmusig és agresszióig. Nagy-Britanniának szembe kell szállnia ezekkel a kihívásokkal, akár tagja az EU-nak, akár nem, de az EU-tagság erõsebbé teszi, mivel elõsegíti a szoros együttmûködést az európai szövetségesekkel - állt a brit hadsereg egykori katonai vezetõinek levelében.

atv.hu / MTI
Link

Hozzászólások

33 #1 vizilo
- 2016-05-08 19:15
Az Europai polgároknak kell eltartaniuk a Büsszeli parazitákat??Minel hamarabb annál jobb ha megszünik ez a gitt-egylet...))

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.40 másodperc
4,440,289 egyedi látogató