Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Jobban fog mûködni az Europol

Külföldjew-roma-pol(lop)? Mióta pintérsanyát lesittelték, hihetõ, hogy ez nem egy mocskos buzi zsidó banda, pont, mint a többi kirakatszervezet. Az Európai Parlament (EP) túlnyomó többséggel megszavazta szerdán az európai rendõrségi együttmûködési szervezet (Europol) megerõsítésérõl szóló új jogszabályokat, amelyek tartalmáról már elõzetesen egyetértés született az EP és az uniós tagállami kormányokat képviselõ tanács között.

Az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott jogszabályok értelmében az Europol hatékonyabban veheti fel a harcot a terrorizmus, a kiberbûnözés és más súlyos bûncselekmények ellen. A változtatások egyik legfontosabb eleme, hogy a szervezet gyorsabban tud majd specializált egységeket összeállítani az adott veszélyek elhárítására.

Az Europol a gyorsabb reagálás érdekében közvetlenül tud majd információkat cserélni cégekkel és civil szervezetekkel, jogában áll majd információkat kérni a közösségi oldalaktól a terrorista propagandát terjesztõk lenyomozásához, illetve közvetlenül felkérheti például a Facebookot a dzsihadista tartalmakat megjelenítõ oldalak törlésére. Ezt eddig csak a nemzeti hatóságokon keresztül lehetett intézni.
Szorosabb együttmûködés

Az elfogadott módosítások ösztönözni fogják a nemzeti rendõrségek közötti szorosabb együttmûködést, és arra fogják sarkallni a tagállamokat, hogy ellássák a szervezetet a kellõ információkkal. Az információmegosztás fokozása érdekében az Europol éves jelentést készít az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság számára a tagállamoktól kapott adatok alapján.

„Az Europolra vonatkozó új szabályok segíteni fogják az európai polgárok biztonságának növelését” – mondta Agustín Díaz de Mera néppárti képviselõ.

Az EP tájékoztatása szerint a kibõvített mandátum mellé megerõsített adatvédelmi biztosítékok és olyan eszközök is társulnak, amelyek garantálják a demokratikus felügyeletet. A rendõrségi együttmûködési szervezet megerõsítésérõl a tavaly novemberi párizsi terrortámadások után jutottak elvi megállapodásra az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament képviselõi.

Az új szabályok 2017. május 1-jén lépnek hatályba.
Link

Hozzászólások

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.56 másodperc
4,440,152 egyedi látogató