Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A kurdok visszahívják zsidókat Irakba

KülföldAz észak-iraki autonóm kurd terület vezetõi visszahívják az egykor a térségben élt zsidókat és leszármazottaikat egykori hazájukba, ahol állításuk szerint szabadabban és nagyobb biztonságban élhetnek majd, mint Európa nagy részén.

A függetlenné vált kurd autonómia igyekszik minél inkább megkülönböztetni magát Irak többi részétõl és barátságos hangot üt meg a területén élõ kisebbségekkel, köztük a zsidókkal is.

Napjainkban mintegy 300 ezer olyan személy és leszármazottja él Izraelben, akik 1948-ban menekültek el Irakból a zsidóellenes pogromok hatására. A kurdok által felügyelt területeken azonban még ma is él néhány száz zsidó család. Nagy részük már nem õrzi a hagyományokat, de az utóbbi idõben egyre többen szeretnék jobban megismerni gyökereiket. Az utóbbi idõben a kurd kormányzat számos bizalomerõsítõ lépést tet a területén élõ vallási kisebbségek – zsidók, jazidik, zoroasztrák, és báhájok – felé. Kinevezték például a zsidó közösség elsõ hivatalos képviselõjét Serzád Omár Mámszáni személyében, és a múlt héten megtartották az elsõ holokauszt megemlékezést a tartományi fõvárosban, Erbilben. Mámszáni felszólította a Kurdisztánból származó zsidókat, hogy látogassanak el õseik földjére és akár telepedjenek is le ott.

Serzád Omár Mámszáni

Serzád Omár Mámszáni

“Egyre több, korábban rejtõzködõ zsidóval, vagy zsidó gyökerû családdal vesszük fel a kapcsolatot, és egyre több Kurdisztánból vagy Irakból kivándorolt zsidó üzletember látogat el hozzánk. A zsidók meglepõdve tapasztalják, hogy nálunk szabadabban és nagyobb biztonságban élhetnek, mint bizonyos európai városokban”- mondta Mámszáni.

“Hiszünk abban, hogy itt élhetnek zsidók.” – mondta a kurd parlament szóvivõje, Dzsáfár Ibráhim Eminki is.

Azonban az Iszlám Állam állásai csupán 50 mérföldre vannak innen, és elvileg a terület Irakhoz tartozk, így sokan kételkednek abban, hogy valóban megindulna a zsidó bevándorlás Kurdisztánba. ” A kurdisztáni a legõsibb zsidó közösség a diaszpórában, mely képes volt megõrizni identitását. Azonban nem jön ide vissza senki, kényelmesebb távolról ápolni a kapcsolatot a zsidó örökséggel. A zsidó szármzású helyiek viszont egyre inkább hajlandóak felvállalni zsidó kötõdésüket.” – mondta Edwin Shuker iraki száramású zsidó üzletember, aki a Közel-Kelet zsidó örökségének megóvásán fáradozik.
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2016-05-11 21:52
A kurdok hívják õket vissza , vagy a kõolaj?
http://ekurd.net/...2015-08-24
139 #2 jozsef toth
- 2016-05-11 22:27
Lehet ,hogy ezt a kurdok elfogjak kurdolni!Na de ez legyen az o bajuk!s_hee

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.65 másodperc
4,440,165 egyedi látogató