Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Hallgat a kínai média a kulturális forradalomról

KülföldKína teperhet, hogy most azt a látszatot keltse, hogy... és a filmekben már tisztelik az "öregeket" és megyen a "kulturális forradalom" megent, csak most a korrupció "ellen" a "nemzeti értékekért"...szóval a szokásos süket duma. Példakép lesz, meglássátok. Az összes zsidaj, már oda meneítette a lopott vagyonkáját. Ötven évvel ezelõtt kezdõdött Kínában a tíz évig tartó Nagy Proletár Kulturális Forradalom, ami káoszba taszította az országot.

Említést sem tettek a hétfõn megjelent fõ állami sajtótermékek arról, hogy 50 éve kezdõdött a kulturális forradalom az országban – írja a BBC.

Az évfordulóról az MTI is beszámolt, melyben emlékeztetnek: a politikai tömegkampányt a népköztársaság alapítója, Mao Ce-tung kezdeményezte, aminek következtében Kína káoszba süllyedt, 36 millió embert közvetlenül politikailag üldöztek, megbízható becslések szerint 1,5-1,8 millió ember lelte halálát.
„Romboljátok szét a Négy Régit!”

A kínai kulturális forradalom a kommunista párt politikai bizottságának kibõvített ülésével kezdõdött 1966. május 16-án, amelyen létrehozták az úgynevezett Kulturális Forradalmi Csoportot, felszólítottak az „ellenforradalmárok” és „a tõke képviselõi” elleni harcra – emlékeztet az MTI. Mozgósították a maoizmuson nevelkedett ifjúságot, hogy megtisztítsák a társadalmat a „burzsoá és reakciós elemektõl”. A nagy programot egyébként éhínség elõzte meg, ami a Nagy Ugrás (1958–59) elnevezésû voluntarista gazdasági-társadalmi kísérlet következménye volt, melynek eredményeként 20-45 millió ember vesztette életét. Mao hatalma így meggyengült.

A politikus az ideológiai boszorkányüldözéssel megpróbált megszabadulni ellenfeleitõl, például Liu Sao-csi államelnöktõl, akit 1967-ben letartóztattak majd megöltek. Liu Sao-csi letartóztatásának évében a vörösgárdisták átvették a hatalmat az államapparátus egyes részei felett, megbénították az ország irányítását, így a hadsereg kénytelen volt közbeavatkozni.

A fiatalok, a vörösgárdisták különösen a kezdeti években üldözték keményen a „nagy kormányos”, azaz Mao Ce-tung ellenfeleit. Gyerekek jelentették fel szüleiket, barátok sározták be egymást, értelmiségieket kínoztak, gyilkoltak meg. Sokan lettek öngyilkosok. A vörösgárdisták házakba törtek be, szétromboltak mindent, ami a „kultúrával” függött össze. Jelszavuk ez volt: „Romboljátok szét a Négy Régit – a régi gondolkodásmódot, a régi kultúrát, a régi szokásokat és a régi erkölcsöt”. A legtöbb áldozatot az 1968-tól 1971-ig terjedõ évek szedték.

Amikor a fiatalokra már nem volt szüksége, Mao a hadsereget használta eszközül, mintegy 15 millió fiatalt pedig vidékre küldtek átnevelés céljából.
A mai napig nem dolgozták fel

Ezután a kulturális forradalom fojtogató légköre némiképp enyhült. 1971-ben a mérsékeltnek számító Csou En-laj vette át a kül- és a gazdaságpolitika irányítását, Teng Hsziao-pinget, a párt kegyvesztett fõtitkárát pedig rehabilitálták. Mao Ce-tung 1976. szeptember 9-én halt meg.

A kulturális forradalomért késõbb a fõ felelõsséget a Mao negyedik felesége, az egykori színésznõ Csiang Csing körül csoportosuló ultrabalosok, a Négyek Bandája nyakába varrták. Kínában általánosságban „tíz év katasztrófáról” beszélnek, de alaposan mind a mai napig nem dolgozták fel az eseményeket. A tettesek és áldozatok gyakran ma is egymás mellett élnek.
Link

Hozzászólások

99 #1 MORMOTA1968
- 2016-05-16 23:11
Ezt is a babilóniai zsidó szellemiségnek köszönhetik a kínaiak! Nem mintha a császárok uralta világ jobb lett volna. Egy nemzetet csak kemény kézzel lehet összetartani, ezért sem szabadna hagyni soha, hanem még csírájában elfojtani, elpusztítani azokat, akik belülrõl bomlasztják fel egy államalapító nép közösségét. A magyarsággal is tökéletes munkát végeztek. Ha az emberek nincsenek a megfelelõ tudás birtokában, ha egy idegen faj, idegen érdekek szolgálatában különbözõ forrásokon keresztül mérgezhetik folyamatosan egy nép lelkét és szellemiségét, gondolkodás módját, akkor nincs min csodálkozni, ha az a nép eltûnik örökre a történelem süllyesztõjében. Méghozzá harc nélkül. A sötétség az emberiség legnagyobb ellensége. A félrevezethetõ, átverhetõ tömegek a gonoszok legfõbb támogatói, kiszolgálói. Mikor pedig egy nép a sajátjait terrorizálja, gyilkolja, egy a háttérben meglapuló harmadik fél érdekei miatt, ennél undorítóbb dolgot el sem tudok képzelni. Ha képesek volnánk a fõ médiumokat, oktatást vissza venni sokat változhatna az emberek gondolkodás módja, de ugye ezt csak kemény harcok árán, erõszakkal lehetne elérni.
267 #2 Perle
- 2016-05-17 22:41

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.43 másodperc
4,458,021 egyedi látogató