Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

40 év után kiderült, Szaúd-Arábia mennyivel finanszírozza Amerikát

KülföldIdeje begyútani a szalmát, vagy benyútani a számlát? Az amerikai pénzügyminisztérium 40 év után nyilvánosságra hozta, hogy az Egyesült Államok államadósságának mekkora része van Szaúd-Arábia kezében. Rijádnak 116,8 milliárd dollárnyi amerikai állampapírja volt márciusban, ezzel Szaúd-Arábia csak az Egyesült Államok 13. legnagyobb hitelezõje, messze elmarad Kínától és Japántól, amelyek kezében több mint ezer milliárd dollárnyi adósság van.

Szaúd-Arábiának 116,8 milliárd dollárnyi amerikai állampapírja volt 2016 márciusában, hozta nyilvánosságra az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma. Washington 1973 óta titkolta, hogy az arab ország mennyivel finanszírozza az államadósságát. Az adatokat a Bloomberg kérte ki az információszabadsági törvényre hivatkozva.
Eddig titkolták

Washington az 1973-as olajembargó óta nem hozza nyilvánosságra, mennyi állampapírja van Szaúd-Arábia kezében, hogy ezzel is biztosítsa a Rijáddal ápolt stratégiai kapcsolatát és a szaúdi olajhoz való hozzáférését.
A szaúdiak a tartalékaikat élik fel

Az alacsony olajár nagyon megviseli Szaúd-Arábia költségvetését, Rijád 2015-ben külföldi eszközökben tartott tartalékának 16 százalékát elköltötte. Mivel az amerikai állampapírok árfolyama az egész világgazdaságra hatással van, fontos kérdés lett, hogy Szaúd-Arábiának mennyi amerikai állampapírja van, vagyis mennyitõl szabadulhat meg, ha rákényszerül.
Pekinghez képest Rijád a kanyarban sincs

A 116,8 milliárd dollárnyi állampapír egyáltalán nem sok, ezzel Szaúd-Arábia csak az Egyesült Államok 13. legnagyobb hitelezõje, és a közelében sincs az elsõ két helyezettnek, Kínának (1,3 ezer milliárd dollárnyi állampapír) és Japánnak (1,1 ezer milliárd dollárnyi állampapír).

Szaúd-Arábia csak az Egyesült Államok 13. legnagyobb hitelezõje
Forrás: AFP/Jim Watson
A valós összeg jóval nagyobb lehet

Igaz, lehetséges, hogy jóval több amerikai államadósság van szaúdi kézben, mint a most nyilvánosságra hozott 116,8 milliárd dollár, írja a CNN Money. A szaúdi központi bank kezében márciusban 587 milliárd dollárnyi külföldi eszköz volt, márpedig a jegybankok jellemzõen amerikai kötvényekben tartják a külföldi tartalékaikat.

Abban nincs semmi különleges, hogy országok külföldi számlákon keresztül birtokolják más államok adósságát, ilyenkor az adósságot ahhoz az országhoz számolják, ahol a számlát vezetik. Belgiumban például 154 milliárd dollárnyi amerikai állampapír van, sok elemzõ szerint ennek nagy része van Kína által birtokolt számlákon.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.31 másodperc
4,440,343 egyedi látogató