Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Köves Slomó zsidózó viccet mesélt Erdõ Péternek

KultúraEz már rég nem vicc, hanem szomorú és kill-elég -itt hetetlen tény. Kersztény-zsidó ugyanaz a jahve-elfajzott gyilkos terv. Ilyen még nem volt: a magyar katolikus egyház bíborosa hosszú beszélgetést, helyenként vitát folytatott hazánk legismertebb ortodox rabbijával.

Azt ismerik, hogy a rabbi zsidózó viccet mesél a katolikus papnak? Ha nem, akkor nyilván nem voltak ott tegnap este Budapesten a jezsuita Sajgó Szabolcs vezette Párbeszéd Házában, ahol Köves Slomó és Erdõ Péter beszélgetett egy jóízût, és az eseményt élõben közvetítõ Bonum TV-n sem követték figyelemmel a Süveges Gergõ moderálásában elhangzottakat.

Annak jelentõségét, hogy a katolikus bíboros egy asztalhoz ült az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetõ rabbijával, nem kell hangsúlyozni. Már az a tény, hogy az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség rendezvénye létrejöhetett, nagy dolog; az pedig külön öröm, az Ó- és Újszövetség képviselõje végig rendkívül intelligens, érdekfeszítõ, egyúttal közvetlen beszélgetést folytatott. Alább a vitát sem nélkülözõ diskurzus néhány fontos megállapítása.

Köves Slomó:

– Mindenféle párbeszéd valamiféle szimmetriát feltételez, ám ez jelen esetben nem feltétlenül áll fenn. A két felekezet közti méretbeli különbségek mellett fontos emlékezni az olykor véres történelmi idõszakokra. És miközben a keresztény teológia sûrûn reflektál a zsidóságra, ez fordítva nem annyira igaz; amikor pedig ez az utóbbi kétezer évben megtörtént, az izraelita szerzõk nem mindig legkedvezõbb képet festették a krisztushívõkrõl.

Erdõ Péter:

– A zsidóság és a kereszténység nem két külön vallás, hanem másfél, hiszen utóbbi az elõbbibõl nõtt ki. Ilyenformán nem vallási, hanem felekezeti különbség van köztük. Ez olyannyira igaz, hogy az elsõ keresztények nem csupán származásukban voltak zsidók, de minden megtérõ esetében felmerült a kérdés, nem kellene-e neki is betartania a mózesi parancsok összességét. Az elkülönülés, szétválás csak a III-IV. századtól következett be.

Köves Slomó:

– A XII. századi tudós rabbi, Maimonidész, miközben kritikával illette a kereszténységet, azt is megfogalmazta: nélküle a zsidóság sem jutott volna el a világ minden tájára.

Erdõ Péter:

– Zsidóság nélkül ma nem beszélhetnénk kereszténységrõl.

Köves Slomó:

– A kereszténység sokáig azt hirdette, hogy létének feltétele a zsidóság megszûnése, és majd a jézusi hit felváltja az Ószövetséget. Ezzel szemben az a tény, hogy zsidók a mai napig ragaszkodnak a hitükhöz, az õ szempontjukból bizonyos értelemben megkérdõjelezi a kereszténység létjogosultságát, az Újszövetség érvényét.

Erdõ Péter:

– A katolikus egyház az utóbbi évtizedekben szemléletváltást hajtott végre, és a korábbinál jobban hangsúlyozza a kereszténység ószövetségi elõképét, Isten és a zsidó nép szövetségét. Ennek egyik jeleként Nagypénteken az egyház nem azért könyörög, hogy a zsidóság hagyjon fel a hitével, hanem hogy „õrizze meg a szövetségi hûséget”.

Köves Slomó:

– A menekültek görbe tükröt tartanak elénk. Ebben megláthatjuk, hogy a tény, miszerint az emberiségnek talán még sohasem volt ilyen jó dolga, mennyire elkényelmesített bennünket. A sok ezer kilométert végig gyalogló migránsokkal ellentétben az európaiakban hiányzik a motiváció.

Erdõ Péter:

– A migráció arra is rávilágít, mennyire aránytalan a javak elosztása a világban. A morálteológiának kész válaszai vannak arra, hogy ki iránt és mekkora felelõsséggel tartozunk. Miközben a keresztényi szeretet jegyében minden rászoruló, legyen ismerõs vagy idegen, sõt akár ellenség, megérdemli az életbevágó segítséget, mindenki elsõsorban a családjáért, aztán a legszûkebb, majd a tágabb környezetéért felel, és ez, valamint a rendelkezésre álló eszközök meghatározhatják a segítés mértékét.

Köves Slomó:

– Az embert a szegénység és a gazdagság egyaránt – utóbbi esetben nyilván kellemesebb – próbatétel elé állítja. A Nyugat most az utóbbi kihívással küzd, a befogadás kérdése viszont csak felületi probléma, és kevesebb szó esik a kiváltó okok kezelésérõl. Hasonlóképpen: nem az a legfõbb kérdés, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a holokauszt idején miért nem fogadta be a menekülõ zsidók tömegeit, hanem hogy miért nem bombázták az Auschwitzba vezetõ vasútvonalakat.

És így tovább, és így tovább. Aki még részletesebb beszámolót olvasna, kattintson a Magyar Kurír honlapjára. A zsidózó vicc pedig, ha esetleg valaki nem ismerné:

„Józsi bácsi, a maguk falujában van antiszemitizmus?

– Nincs, de igény volna rá...”
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-05-19 20:24
Itt az ellen-Soros: a Trumpot pénzelõ milliárdos tüntette ki Röhrig Gézát

A világ 18. leggazdagabb embere, Donald Trump támogatója adta át Röhrig Gézának egy amerikai zsidó szervezet díját. A háttérben Pamela Anderson szelfizik.

Azon túl, hogy remek film, a Saul fiával kapcsolatban újabbnál újabb meglepetésekrõl számol be a Válasz.hu. Bemelegítésül két érdekesség a közelmúlt termésébõl:

– Kiderítettük, hogy a film operatõrének nevelõanyja az otthonszülési mozgalom vezéralakja, Geréb Ágnes.
– Megtudtuk, hogy a náci katonákat játszó amatõr színészek között ott van az a fiatalember is, aki – a becsületnapi rendezvények szervezõjeként – a valóságban is vonzódik a történelem, hogy is mondjuk, német szempontú értelmezéséhez.

Sheldon Adelson és felesége

Most itt az újabb pikáns fejlemény. A minapi hírek szerint Röhrig Géza New Yorkban megkapta a Champions of Jewish Values (A zsidó értékek bajnokai) elnevezésû kitüntetést. Ez önmagában nem meglepõ; az ilyen díjakat pont Röhrig Gézának és hozzá hasonló személyiségeknek találták ki. Az elismerést azonban nem akárki adta át: Sheldon Adelson kaszinómágnás. Ha az olvasó még sosem hallott róla, az csakis az õ baja. Életrajza alapján ugyanis az illetõt minimum a demokratákat és azon belül is Clintonékat pénzelõ Soros Györggyel kell egy lapon emlegetni, csak éppen ellenkezõ politikai elõjellel. Merthogy a szintén európai – ukrán és litván – zsidó felmenõkkel rendelkezõ Adelson:

– A Forbes magazin szerint a maga 28 milliárd dollárjával a világ 18. leggazdagabb embere.

– Az amerikai republikánusok egyik legnagyobb anyagi támogatója.

– A 2012-es választási kampányban több mint 90 millió dollárral segítette a jobboldalt.

– Minapi bejelentése szerint Donald Trumpot támogatja a jelöltségben, és kampányát 100 millió dollárral fogja szponzorálni.

Shmuley Boteach rabbi

A díjat alapító Shmuley Boteach rabbi élete is kész regény. Amennyiben:

– A Kóser szex és a Kóser Jézus címû könyvek szerzõjeként, valamint médiaszereplései révén nagy ismertségre tett szert.

– A Newsweek magazin évek óta az Egyesült Államok 50 legbefolyásosabb rabbija között tartja számon, sõt 2010-ben az elõkelõ 6. helyezést érte el.

– A kilencvenes években Michael Jackson barátja és spirituális vezetõje lett.

– A lubavicsi mozgalom tagjaként (hazánkban a Köves Slomó-féle Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség képviseli ezt az irányzatot) párbeszédre törekszik a keresztényekkel, illetve a messiáshívõ zsidók nevû, mindkét oldalról lesajnált csoportosulással.

– A 2012-es amerikai választásokon republikánus színekben képviselõjelölt volt, de alulmaradt.

A díjátadón egyébként, ami a celebeket illeti, erõs volt a felhozatal. A díszvendégek között volt Yoko Ono és az Adelson házaspár kaliforniai szomszédja, Pamela Anderson. Utóbbi az Izrael Barátja díj birtokosaként elárulta: még a nászútját is a Szentföldön töltötte, majd azért magasztalta a zsidó államot, hogy mennyire elkötelezett az állatjogok érvényesítése mellett, és külön lelkendezett azért, hogy a közel-keleti ország nyolcmillió lakójából egymillió vegetáriánus. A nyolcvanas-kilencvenes évek szexbombája ezután felajánlotta, hogy mindenki szelfizhet vele, feltéve, hogy 500 dollárral adakozik a Jewish Values Charity nevû alapítvány javára.

Arról nem érkeztek hírek, hogy Röhrig Géza mennyire érezte magát kicsattanóan jól ebben az egzotikus környezetben. A díj alapítójára és átadójára, illetve közéleti tevékenységükre ellenben Amerikában, Izraelben és Magyarországon egyaránt jó lesz odafigyelni. Tevékenységük ugyanis azt jelzi: nem Soros György az egyetlen filantróp, aki meg akarja – és adott esetben meg is tudja – határozni a világ jövõjét.
http://valasz.hu/...zat-118680
7 #2 virag
- 2016-05-20 05:46
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=194EQ4RheJU[/movie]
2 #3 gerry
- 2016-05-20 06:01
virág - olyan durva vagy! Kora hajnalban ilyen fejet kell látnom... most egész nap üldözni fog a látványa. Igaz viszont, hogy fogyókúrának jó, mert az étvágyam is elment eme lengõszakállú-szükszemütõl. Az ilyen fajta nem néz tükörbe az biztos. Szívem szerint besorolnám katonának és nullás géppel adnék a pofájának. Aztán éjjeli örség (addig se látnák mások) mondjuk 30 évig egy kõbányában. Kikötve és persze fegyver nélkül, hogy elmélkedhessen a magányában az élete értelmetlenségérõl.
238 #4 bivaly
- 2016-05-20 06:29
Kohn bemegy a Rabbihoz . Rabbi, kérlek magyarázd már el nekem a Tórát, mert nem értem !
Ide figyelj Kohn ! Magyarázni azt nagyon jól el tudom, de érteni én sem értem .
12 #5 spartakusz
- 2016-05-20 07:30
TELJESEN ÚJ! ÉN TALÁLTAM KI MOST!

"...„Józsi bácsi, a maguk falujában van antiszemitizmus?

AZ ÖREG HOSSZAN GONDOLKODIK, MAJD MEGSZÓLAL - NE HARAGUDJON, DE ILYEN NEVEZETÛ NINCS A FALUBA!

ID. KISS LÁSZLÓ
154 #6 kakas
- 2016-05-20 07:52
virág,mért kellett ezt a vidijót' megosztani?!Nézd,mit okoztál Peruban (is) vele!Látomásuk volt,amiben egy fekete ruhás szakállas férfi? megakarta õket ölni.http://www.mirror...il-7995259 magyarul-http://www.kisalf...k/2475144/
7 #7 virag
- 2016-05-20 21:19
Gerry bocsánat, nem gondoltam, hogy a video így jelenik meg, még sosem küldtem hozzászólásban.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.58 másodperc
3,899,568 egyedi látogató