Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Elszabadult a pokol Izraelben

KülföldA sok kis kipás cion-geci kocogni készül... Tegnap is folytatódott az erõszak Izraelben. Maszkos palesztinok egy csoportja felgyújtotta József sírját Nabluszban, délután fotóriporternek öltözött fiatal késelt meg egy izraeli katonát. A merénylõt a helyszínen lelõtték. Ugyancsak tegnap Kelet-Jeruzsálem egyik arab lakónegyedében egy ellenõrzõ pontnál elrejtett csõbombára bukkant az izraeli határrendészet. A bombát sikerült hatástalanítani.

A szeptember közepétõl tartó erõszakhullám egyre komolyabb méreteket ölt, a palesztinok harmadik intifádát emlegetnek. Ez idõ alatt hét izraeli lett merénylet áldozata, az éleslõszert is használó hadsereg az erõszakos tüntetések szétoszlatása, illetve a merénylõk elleni fellépés során harminc palesztint ölt meg. A helyzet eszkalálódása miatt tegnap az ENSZ Biztonsági Tanácsa is rendkívüli ülést tartott.

Péntekre közösen hirdette meg a "harag napját" több palesztin szervezet: a Ciszjordániát kormányzó mérsékelt Fatah, a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet és a még a Hamasznál is szélsõségesebb Iszlám Dzsihád. Iszmail Haníje, a gázai kormány miniszterelnöke Törökországból az intifáda folytatására szólította fel a palesztinokat, a Palesztin Hatóság viszont a zsidók harmadik legszentebb helyét, a József sírját felgyújtók felelõsségre vonását és a mauzóleum helyreállítását ígérte.

Csütörtökön este Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki a Palesztin Hatóságot és Mahmúd Abbász elnököt teszi felelõssé az erõszak elharapózásáért ismételten felajánlotta, kész találkozni Abbásszal a helyzet normalizálása érdekében. A találkozó tegnap még nem jött létre. Visszautasította a túlzott erõ alkalmazásának vádját, amelyet többek között Washington is megfogalmazott. Netanjahu ugyanakkor cáfolta, hogy kormánya meg akarja változtatni a Templom hegy/Mecsetek tere status quóját. A hetek óta tartó zavargást ez a hír váltotta ki.

Médiaértesülések szerint rövidesen a térségbe látogat John Kerry, aki Jordániában próbálja tárgyalóasztalhoz ültetni Netanjahut és Abbászt. Az izraeli miniszterelnök jövõ szerdán Berlinbe utazik, ahol Angela Merkel kancellárral tárgyal.Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.34 másodperc
4,461,953 egyedi látogató