Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Így alakul az új világrend

GondolatokEzek akkor érnek ide, mikor már szétszedték a színpadot is és a színészek szerzõdése is lejárt. Kaplan szerint a globalizáció elmélyítette a geopolitikai ellentéteket, mivel szûkösebbé tette a világtérképet és szétforgácsolta a politikai szereplõket.

„Kaplan szerint a globalizáció elmélyítette a geopolitikai ellentéteket, mivel szûkösebbé tette a világtérképet és szétforgácsolta a politikai szereplõket. Indiának és Kínának például a buddhizmus elterjedésén kívül nem sok kapcsolata volt hosszú történelmük során, hiszen a Himalája elmozdíthatatlan és nehezen járható határt képezett közöttük. A növekvõ geopolitikai nyomás és a modern fegyverek hatótávolsága azonban riválisokká tették õket. India csatahajókat állomásoztat a Dél-kínai-tengeren és szövetséget keres Vietnammal és Japánnal, Kína pedig az Indiai-óceánon gyakorlatoztatja flottáját, s Irán és Oroszország felé közeledik.

Már nincsenek pusztán helyi konfliktusok: egy régió krízise az egész világot fenyegetõ láncreakciókat indíthat be. A nagyhatalmak keze mindenhova elér, ha rombolni akarnak, de a távolból megfékezni a káoszt lehetetlennek tûnik. Az USA nyíltan beavatkozott Irakban és kezdetben a távolból figyelte Szíriát, de mindkét taktika kudarcot vallott és vérfürdõhöz vezetett. Ez már nem a civilizációk ütközése, hanem a populizmus által mesterséges egységekbe tömörített nyers erõ anarchiája, így nem is kerülhet ki belõle gyõztesen egy civilizáció.”
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-05-22 15:43
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MeEJmTVaPlY[/movie]

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.41 másodperc
4,610,914 egyedi látogató