Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Varsó keleti nyitása lendületben van

KülföldVarsó sóvár-ogva várja eztet, de mi lesz a sok zsinagóga-tõtelékkel? Mennek Kínába málenkij robotra? Energetikai beruházásokról tárgyal majd Hszi Csin-ping a júniusban esedékes varsói látogatás során – nyilatkozta lapunknak egy lengyel kutatóintézet igazgatója. Magyarországot közben a kínai elnök továbbra sem ejti útba.

Történelmi jelentõségû Hszi Csin-ping kínai államfõ júniusra idõzített varsói látogatása – nyilatkozta lapunknak Radek Pyffel, a Lengyel–Ázsiai Kutatóközpont (Centrum Studiow Polska–Azja, CSPA) elnöke. A sinológussal a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatómûhely Kína a globális kihívások tükrében címen megrendezett eseményén beszélgettünk, miután tegnapelõtt a lengyel külügy bejelentette: Hszi Csin-ping varsói látogatására június 19–21. között kerül majd sor.

Elõször fordult elõ a két ország kapcsolatában, hogy egy év leforgása alatt két elnöki delegáció is látogatást tegyen – mondta Pyffel, hiszen tavaly novemberben Andrzej Duda államfõ látogatott Pekingbe. Vélhetõen a lengyel energetikai infrastruktúrahálózat felújítása lesz a fõ téma. A kutatóközpont vezetõje részleteket nem árult el, az elmondottak azonban összecsengenek a lapunk által 2014-ben közölt hírrel, miszerint kínai befektetõk Lengyelországban gázvezeték-hálózatot építenének.

A látogatások ellenére exportunk jelentõsen nem nõtt – folytatta, s hozzátette, a Kínából érkezõ mûködõ tõke mértéke is alulmarad Magyarországéhoz képest. A hazánkba áramló kínai tõkérõl kedden az Mno.hu is beszámolt. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértõ azonban úgy véli, ennek mértékét nem érdemes túlbecsülni.

A Magyarországon eddig befektetett hárommilliárd dollárból, közel kétmilliárdot a Borsodchem 2011-es megvásárlása tesz ki – mondta lapunknak Matura Tamás. A Corvinus egyetem tanára hozzátette, a magyar export mértéke az elmúlt két évben 17 százalékkal csökkent, s annak 92 százalékát a multik kivitele adja. Kérdésünkre, hogy Hszi Csin-ping korábbi belgrádi, prágai és a most soron következõ varsói útjai mellett Magyarországot miért hanyagolja, azt válaszolta: ez a kérdés foglalkoztatja a szakértõket, egyes vélemények szerint a kínai elnök jelenleg a stratégiai partnerországokra fókuszál.

Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-05-26 20:15
Európa segítséget kér a menekültválság megoldásához

Az idén már 190 ezer menekült érkezett az EU-ba.

A világnak szolidárisnak kell lennie Európával – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a G7 csúcstalálkozóján. Tusk szerint az európai országoknak segítségre van szükségük, hogy megbirkózzanak a közel-keleti válságövezetekbõl és Afrikából érkezõ emberáradattal. A második világháború óta most a legnagyobb a menekültek és menedékkérõk száma.http://vs.hu/koze...paign=main

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
4,440,213 egyedi látogató