Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A jövõ kontinense - Afrikát ünnepelték Budapesten

Külföld1963-ban Addis Abbebában az Afrikai Egységszervezet alakuló csúcsértekezletén az újjászületõ kontinens országainak vezetõi eldöntötték, hogy minden évben május 25-én nemzetközi Afrika Nappal ünneplik a földrészt. A szervezet, illetve jogutódja, az Afrikai Unió célja az afrikai népek egységének és szolidaritásának elõsegítése, a gazdasági, politikai és más területeken folytatott együttmûködésük fejlesztése. Ahogy csaknem 10 éve mindig, idén is volt Budapesten Afrika Nap, az InterContinental hotelben.

Azok számára, akik valamilyen módon Afrikával foglalkoznak, vagy érdeklõdnek a kontinens iránt, a budapesti Afrika Nap kihagyhatatlan volt, hisz a rendezvényeken a Magyarországon mûködõ afrikai nagykövetségek diplomatái, üzletemberek, Afrika-barátok és családjaik gyûltek össze. A külképviseletek közremûködésével, a Magyar Afrika Társasággal együttmûködve rendezett ünnepen elsõként Lizeth Satumbo Pena angolai nagykövet köszöntötte a vendégeket. „Az Afrika Nap nagyon fontos ünnep, és örülök annak, hogy Magyarországon is rendszeresen megrendezik” – mondta megnyitóbeszédében.

nagykövetek

Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság (AHU) elnöke kiemelte Magyarország és Afrika kulturális, gazdasági, üzleti partnerségének jelentõségét. „Nagyon fontos, hogy évente egyszer Afrika érdemeit és értékeit ünnepeljük. Errõl is szól ez a nap. Az Afrikai Unió a Magyar Afrika Társasággal szorosan együttmûködik. Amikor az AHU elindult, szerettük volna megváltoztatni azokat a sztereotípiákat, melyeket az átlagember gondolt a szegény kontinensrõl. Már akkor tudtuk, hogy Afrikának van jövõje, és az utóbbi években bizonyítottuk, hogy így van. Az AHU nagyon fontos szerepet tölt be Európában az afrikai kapcsolatok építésében, az afrikai országok támogatásában, és azt tapasztaljuk, hogy ma már Afrika fontos célpont, mind turisztikai szempontból, mind üzleti oldalról. Afrika a jövõ” – mondta kérdésünkre Balogh Sándor, miközben a vendégsereg afrikai nemzetek konyháinak ételeit fogyaszthatta.

Balogh Sándor

„Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül. Ha messzire akarsz menni, menjünk együtt” – idézett egy afrikai mondást beszédében az AHU elnöke. „Azt hiszem, ez a nap is bizonyítja, hogy együtt el tudjuk érni a céljainkat. Ünnepeljük együtt ezt a csodás kontinenst!”

Szabó László

Dr. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes arról beszélt, hogy „nagyon fontos ez a nap, hiszen itt is lehetõség van arra, hogy erõsítsük Afrika és Magyarország gyümölcsözõ kapcsolatát. Azt gondolom, hogy miközben Afrikát az egyik legszegényebb kontinensnek gondoljuk, a legnagyobb potenciál van benne. Reméljük, hogy a jelenleg is jól mûködõ partnerségeket, együttmûködéseket tovább tudjuk erõsíteni és bõvíteni. Ebben is segít a déli nyitás politikája.”

afrikatánc

A hangulat nemcsak a különbözõ magyar és afrikai vendégek jelenlététõl volt kiváló, hanem a fellépõktõl is, akik afrikai és magyar produkciókkal kápráztatták el közönségüket. Ott volt a Kizomba Dance Group, a Crazy Girls, akik angolai táncokat adtak elõ, míg a Csillagszemû együttes tagjai hagyományos magyar néptáncot mutattak be. Az afrikai divatshow-n számos olyan ruhadarab tûnt fel a kifutón, melyek az európai és afrikai elemeket ötvözik, de óriási hangulatot varázsolt Abdoul Kamara is szenegáli táncával, akárcsak az African Melody Band nigériai élõzenés, táncos mûsorával.

afrika7

A szerencsés vendégek ráadásul nem mentek haza üres kézzel, hiszen a tombolán többek között különleges Toyota karórát, egyhetes tunéziai nyaralást, Tropical Magazin elõfizetést is kisorsoltak.

afrika

A budapesti Afrika Napon idén is több száz vendég vett részt, ami jól mutatja, milyen jó az együttmûködés hazánk és a kontinens között.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-05-27 13:57
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Xq-I0JRhvt4[/movie]

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.70 másodperc
4,458,056 egyedi látogató