Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Mogherini titokban EU-hadsereget tervez

KülföldÁtverik a brit szavazókat az uniós tisztségviselõk – mondta Liam Fox brit konzervatív politikus is, miután a The Times napilapban megjelent, hogy az Európai Unió új katonai-hadmûveleti struktúra kialakítását tervezi. Fox szerint a közös honvédség létrehozása egy újabb „veszélyes agyszüleménye” az EU-nak.

Mivel a védelmi terv könnyen az EU ellen fordíthatja a brit referendumon az uniós bennmaradást támogató szavazókat, ezért az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje csak a népszavazás után akart majd elõrukkolni a tervezettel, írta a lap. Federica Mogherini 18 hónapja dolgozik a stratégián, amelynek célja Európa biztonságának és védelmének megteremtése.

A terv szerint a külsõ tevékenységet jobban össze kell hangolni az egyes szakpolitikai területeken, valamint intézményi és tagállami szinteken, számol be a The Times. A Kül- és biztonságpolitika globális stratégiája címû tervezetet csak biztonsági és politikai kérdésekben illetékes tagállami képviselõk szûk csoportja láthatja, és nekik is egy lezárt helyiségben kell hagyniuk minden elektronikus rögzítõ eszközt, mielõtt elolvashatják a szöveget. A tervezetrõl azonban kézírásos jegyzeteket készíthetnek.

A terv egyébként nem irreális lépés, hiszen az EU kül- és biztonságpolitikája gyakorlatilag csak papíron létezik, márpedig a jelen világpolitikai helyzet közös fellépést igényelne a tagállamoktól. És bár több ország támogatná is a közös védelmi stratégiát, az álláspontok összehangolása gyakorlatilag lehetetlennek tûnik. A lap szerint ráadásul a stratégia elfogadása az elsõ lépést jelentené egy EU-hadsereg létrehozása felé – de Mogherini szóvivõje ezt a The Times megkeresésére határozottan cáfolta.

A fõképviselõ félelmei a briteket illetõen nem alaptalanok: Nagy-Britannia védelmi minisztériumának szóvivõje ugyanis kijelentette, hogy az ország soha nem lesz részese egy EU-szintû fegyveres erõnek, fenntartja vétójogát minden uniós szintû védelmi kérdésben, és szembeszáll minden olyan kezdeményezéssel, amely aláásná a tagállamok saját védelmi kapacitásait. 2011-ben egyébként egy hasonló javaslatot már megvétóztak a britek az EU-ban, írja a The Telegraph címû lap.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-05-28 19:04
Románia több katonát küld jövõre külföldi szolgálatra

Az idei 1181-rõl 1401-re növelte a jövõre külföldi szolgálatra küldhetõ katonáinak és civil alkalmazottainak létszámkeretét a bukaresti védelmi minisztérium - hagyta jóvá pénteki ülésén a román legfelsõ védelmi tanács (CSAT).http://kitekinto....0nYBOQmPO4

"Putyin kijelentése a régió biztonsága elleni fenyegetésként értelmezhetõ"

A régió biztonsága elleni fenyegetésként értelmezhetõ az, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök válaszlépéseket helyezett kilátásba az amerikai rakétapajzs elemeinek Romániába telepítésére - hangsúlyozta szombati közleményében a bukaresti külügyminisztérium, ismételten hangsúlyozva ez utóbbi lépésnek a védelmi jellegét.
"Putyin kijelentése a régió biztonsága elleni fenyegetésként értelmezhetõ"
Vlagyimir Putyin

A román külügyi tárca az orosz elnök elõzõ napi, athéni látogatásán tett kijelentéseire reagált. Putyin a dél-romániai Deveselun május 12-én felavatott amerikai rakétavédelmi ütegre utalva azt állította: Oroszország válaszlépésekre kényszerül mind Románia, mind - a rakétapajzs kiépítéséhez most csatlakozó - Lengyelország esetében.

"Ha tegnap abban a romániai térségben az embereknek még fogalmuk sem volt, mit jelent célponttá válni, mától arra kényszerülünk, hogy bizonyos lépéseket tegyünk védelmünk érdekében"http://www.atv.hu...telmezheto
267 #2 Perle
- 2016-05-28 19:22
A briteknél "véletlenül megsemmisült" 600 feltételezett tenorista ujjlenyomata és DNS-e.
http://www.telegr...oyed-beca/
4 #3 Posta Imre
- 2016-05-28 20:02
Lengyel külügyminiszter: Az EU-nak nem kell szuperállammá válnia

Lengyelország megbízható tagja az Európai Uniónak, de azt vallja, hogy számos kérdést nemzeti szinten kell rendezni, "nemzetek feletti" döntéseket viszont csak indokolt esetekben szabad hozni - fejtette ki a Die Welt német napilapnak adott interjújában Witold Waszczykowski.
http://www.hirado...ma-valnia/
267 #4 Perle
- 2016-05-31 18:33
Az eu. bizottság feje pedig erõlteti a szabadkereskedelmi megállapodást:
http://www.politi...e-council/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.46 másodperc
4,460,737 egyedi látogató