Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az IMF halottnak nyilvánította a neoliberális gazdaságpolitikát

KultúraMúlt hét csütörtökön az IMF vezetõ elemzõi megjelentettek egy tanulmányt, "Neoliberalizmus: túlhaladott?" címmel. Az írásban meglepõ módon, saját ténykedésüket ostorozzák.

A közelmúlt több pénzügyi vezetõ is megkongatta a vészharangot. Mark Carney, a Bank of England vezetõje szerint az Európára és a világra egyre inkább jellemzõ "alacsony gazdasági növekedés, alacsony infláció és az alacsony kamatok" aggasztóak. A világ egyik legrégebbi, jelenleg is mûködõ pénzügyi szervezete, a Nemzetközi Fizetések Bankjának tanulmánya szerint

a globális gazdaság képtelen visszatérni a fenntartható fejlõdési- és egyensúlyi pályára."

A végsõ szó ezúttal is a Nemzetközi Valutaalapé (IMF) volt, amely csütörtökön jelentetett meg egy tanulmányt. Nem is akármilyet.
Fotó: AFP

A tanulmány megalkotóinak személye még érdekesebbé teszi az egészet: a szervezet három, legmagasabb rangú elemzõje jegyzi az írást. A címe "Neoliberalizmus: túlhaladott?". A neoliberalizmus fõpapjai számára már a kérdés felvetése is villámcsapásként hatott. A most kiadott tanulmányban az áll, hogy a "neoliberális irányzat" az elmúlt 30 év alatt globálisan elterjedt.
Mindez hogyan nézett ki a gyakorlatban?

Amikor bizonyos országok pénzügyileg szorult helyzetbe kerülnek és adósságaikat már nem tudják fizetni, segíthet, ha kopogtatnak az IMF ajtaján. Az adott kormányoknak privatizálniuk kell, kiadásaikat meg kell kurtítaniuk, szociális programjaikat meg kell nyirbálniuk és országukat a nemzetközi tõke rendelkezésére kell állítaniuk. Az állami szektort a multiknak és a magánszektornak kell helyettesítenie, a demokráciát pedig közönséges versennyé silányítják.

Az eredmények pedig lesújtóak a tanulmány készítõi szerint. A neoliberális megoldás nem vezetett általános gazdasági fellendüléshez – csupán néhány nemzetközi befektetési mogul szedte meg magát belõle. Ehelyett számos helyen gazdasági összeomlás következett be, amely milliókat nyomorított el, a romok eltakarítása pedig milliárdokba került. A tanulmány szerint "az állam leépítése nagy áldozatokat követel – sokkal nagyobbakat, mint amennyi ennek a várható haszna".

A példákat hosszan lehetne sorolni: talán a legismertebb Argentína és jelenleg Görögország, de 2010 elõtt úgy tûnt, hogy Magyarország sem lesz kivétel.

Két érdekességet lehet megállapítani a tanulmánnyal kapcsolatban. Az elsõ az, hogy ezt a nemzetközi szervezet vezetõ elemzõi írták – tehát nem azok a funkcionáriusok, akiket a Valutaalap elrepít a tönkrement országokba, hogy kormányokkal tárgyaljon és kõkemény feltételekkel megállapodjon a hitelezés részleteirõl. Õk inkább amolyan pénzügyi inkvizítorok. A második, hogy paradox módon a tanulmány szerzõi azért mégis kiállnak a privatizáció mellett – ezzel valószínûleg magukat védik, megpróbálják tompítani a tanulmány élét.
Az írás figyelemreméltó gyalázása a neoliberális gazdaságpolitikának

Az egyenlõtlenség és a "modern pénzügypolitika" használhatatlansága eddig leginkább szélsõségesnek bélyegzett csoportok által használt fogalmak voltak, akiket a többség "nem tartott normálisnak". Emiatt a tanulmány a múltban elkövetett hibák egy részét nem az IMF, hanem politikusok számlájára írja. Az 1980-as évektõl kezdve a nyugati döntéshozók csak legyintettek arra, hogy gazdaságpolitikájuk ideologikus alapokon nyugszik, de álláspontjuk szerint csak azt tették, ami éppen "mûködõképesnek tûnt". De nemhogy a gazdaság motorja nem akart bedurranni, de az embereknek sem lett jobb. Sõt, Nyugat-Európában az OECD szerint a legalacsonyabb a növekedés a második világháború óta.

(The Guardian)Link

Hozzászólások

99 #1 MORMOTA1968
- 2016-06-02 05:56
Nem lenne itt semmi baj, ha leszállnának végre Európa országairól, a többi földrészrõl nem is beszélve és hagynák, hogy minden ország maga nyomhassa a saját nemzeti pénzét, amit országon belül használhatna az ott élõ közösség. Persze ez esetben nem tudnának többé közvetlenül uralkodni ezen országokon. Szükséges lenne egy globális valuta életre hívása is, ami a globális kereskedelemben lenne csak használatos és ezt a közös világvalutát már egyetlen ország, vagy bankár dinasztia, titkos társaság, stb...se sajátíthatná ki.
Az országokon belüli pénz mögé még fedezett sem kellene, mert a fedezett maga az áru és szolgáltatás lenne, amire ezt az önmagában értéktelen csereeszközt becserélnék. Ennek a pénznek a közösség belé vetett bizalma adna átmeneti értéket. Ez a pénz nem inflálódna el, akármennyit lehetne nyomtatni belõle, mert önmagában nem képviselne valós értéket, csak összekötõ láncszem lenne az áruk és szolgáltatások és az azokat megvásárolni kívánó személy között. Ez a pénz állandó mozgásban lenne, törvény tiltaná a felhalmozását, vagy az egy hónapnál további megtartását. A pénznek egyetlen igazi feladata a gazdaság normális vérkeringésének folyamatos fenntartása. Jelenünkben, ha túl sok pénz kerül forgalomba, ami mögött nincs fedezett, az értéket lop a fedezett pénztõl, ezt nevezik inflációnak. Hogy ez mekkora marhaság! Fedezés, fedeztetés, minõség és érték romlás! Mi ezeknek a pénz? Haszonállat, hogy fedeztetni kell! És mi az, hogy vásárlóérték romlás? Ez nem befõtt vagy savanyúság, hogy tartósítószer kell hozzá illetve mögé, ez esetben arany vagy ezüst. A közös világvaluta mögött lehetne fedezett, akár gyémánt és más drágakövek is, ha nincs elég arany, ezüst és platina, ha már annyira fontos, hogy egy olyan csereeszköz mögött mint a papír bankjegy, legyen valami valósnak titulált érték. De akkor legyen mindennek megszabott ára, ami megváltoztathatatlan,
mert ez a fel-le lifteztetése az aranynak, ezüstnek, stb...eleve nem tesz jót az ezekkel fedeztetni kívánt pénz értékének, akkor is, ha a pénznek csak jelképes értéke van és nem valós.
165 #2 LM
- 2016-06-02 19:41
Akkora parasztvakítás, hogy minnyá besírok :D

Pontosan tudták/tudják a VALÓDI célját elérte, meg is fogalmazzák a tanulmányban. "csupán néhány nemzetközi befektetési mogul szedte meg magát belõle. Ehelyett számos helyen gazdasági összeomlás következett be, amely milliókat nyomorított el,"

Szokásos húzd meg - ereszd el stratégia. Eddig ment a lenyúlás, most már ideje lenne valamit felhalmozni amit aztán megint el lehet lopni. Ugyanez ment Mo-n a szocializmus alatt volt az állami vagyon felhalmozás aztán a lenyúlás, aztán rájöttek, hogy már nincs mit ellopni így elkezdtek most megint államosítani (tessék körülnézni a sajtóban)

Ami viszont mindkét szakasznak a sajátja, hogy a dolgozó aki a vagyont összerakja sem a feltöltés idõszakában (mert ekkor az állam a tulaj) sem utána (amikor a "befektetési mogul" ) nem birtokolja az elõállított vagyont. No szerintem errõl szól ez az egész paródia

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.40 másodperc
3,891,041 egyedi látogató