Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Hogy mik, ki nem derülnek! :)

KülföldS bár mindenkinek ez jut eszébe elsõként, ha Galilei nevét meghallja, mégsem mondta, soha hogy "és mégis mozog". Ez a mondatot 124 évvel késõbb adta a szájába elsõ életrajzírója, a szintén tudós Vincenzio Viviani.
1761-et írtak akkor, nagy szükség volt "felvilágosult" hõsökre, akiket a "sötét középkorban" meghurcoltak haladó munkásságukért... Néhány évvel késõbb alakult meg a hírhedt Illuminátus Rend, akik kezdettõl fogva ikonként emelték fel Galileit, mint "az idejétmúlt vallási dogmák áldozatát", bár õ nyilván tiltakozott volna, lévén hogy mélyen hívõ római katolikus volt. A Rotschild- és Warburg-családok pénzelte Illuminátusok kezdettõl fogva a katolikus egyház lerombolását célozták, napjainkra nem is kevés sikerrel. Az sem véletlen, hogy a Magyarországot 1918-ban felforgató egyik titkos társaság neve Galilei Kör volt. Ennek a társaságnak Rákosi Mátyás volt a titkára, s mellesleg ma is mûködik.

Galilei történetét megismerve ugorjunk vissza néhány évet, és ismerkedjünk meg Giordano Brunóval. A hivatalos történelemírás szerint 1600-ban ítélte máglyahalálra az inkvizíció - a heliocentrikus világkép hangoztatása miatt. Ugye, ott az a bizonyos szög a fejekben? Hiszen ez éppen tíz évvel azelõtt történt, hogy Galilei ugyanezt hangoztatta volna. Vajon mi történt az inkvizícióval, hogy egyszer megégetett embereket, ám néhány éven belül már pápai jóváhagyással írhatta meg ugyanazt egy másik ember? Természetesen Bruno halálának semmi köze sem volt a tudományhoz!

A Stanford Encyclopedia of Phylosophy szerint 1600-ban az egyháznak nem volt álláspontja a kopernikuszi világképrõl. Következésképp Giordano Brunót sem nyilváníthatták eretneknek. Az egyház csak évekkel késõbb, Galilei idején kezdett foglalkozni a kérdéssel egyáltalán. Ugyanezt írja az 1908-ban kiadott Katolikus Enciklopédia is: Brunót nem a heliocentrikus világkép elmélete, nem is a szerinte emberek által lakott világok sokaságának leírása miatt fogták perbe, hanem olyan állítások miatt, mint hogy Krisztus nem Isten fia volt, csak egy ügyes varázsló, a Szentlélek nem más, mint a világ lelke, illetve hogy az ördög üdvözülhet. Bruno mártírságának legendája éppen úgy évszázadokkal halála után született, mint Galileié.

A per okát máshol kell keresnünk. Giordano Bruno ugyanis nem csak a katolikus egyházat, hanem a zsidókat is támadta mûveiben. Spacio della Bestis Trionfante címû, 1584-ben megjelent mûvében például ezt írta róluk: "ezeket a leprát terjesztõ, közveszélyes férgeket jobb lenne kiirtani és elpusztítani még születésük elõtt." Írta ezt annak ellenére - vagy éppen azért? - hogy jól ismerte õket, hiszen tudományos munkája során tüzetesen tanulmányozta a Kabbalát és más zsidó iratokat. Az inkvizíció korrupt tisztségviselõire nagy befolyással bíró zsidóknak pedig szokásuk volt elevenen elégetni azokat, akiket nem kedveltek: így járt Samuel ibn Zarza rabbi is, akit Valenciában égettek el saját hitsorsosai, mert azt mondta, hogy a teremtés elõtt is létezhetett világ. (Ezt azonban számos történész tagadja.) De Girolamo Savonarola is így járt, miután Firenze városának vezetõjeként megpróbálta betiltani az uzsorát, a szerencsejátékot, a bordélyházakat és egyéb, akkoriban és azóta is (lásd King's City) a zsidók érdekeltségébe tartozó üzletágakat.

Sem Galilei, sem Giordano Bruno, sem Savonarola ítéletét nem írta alá a pápa, akinek pedig jóvá kellett volna hagynia az inkvizíció határozatait. Mindhárom per formailag érvénytelen volt a maga idejében, ahogyan a nürnbergi per is az volt, mégis végrehajtották. Az inkvizíciónak eleve nem is lett volna joga világi büntetést elrendelni, például Giordano Bruno esetében. Bár az ítéleteket nem az egyház hozta, a XX. században a Vatikán mégis bocsánatot kért "az inkvizíció bûneiért", eleget téve a katolikus egyházba köztudottan mélyen beépült szabadkõmûvesek követelésének.

Giordano Brunónak 1889-ben, Róma elfoglalása után szobrot állítottak Rómában, talapzatán a következõ felirattal: "A katolikus egyház ölte meg, a tudomány ellensége." A szobrot Giovanni Bovio alkotta, az Olaszországi Nagyoriens Páholy nagymestere. A szobrot felavatásakor száz szabadkõmûves zászlóval vették körül, s ma az ateisták kedvelt szimbolikus találkozóhelye. Ennek sem biztos, hogy örülne szegény Giordano Bruno, hiszen õ maga katolikus pap volt. De kit érdekel ez ma már, a halott azé, aki megszerzi...

(részlet egy a történelemmel foglalkozó írásból - Szegény Bruno - nekem egyre szimpatikusabb!)

Hozzászólások

2 #1 gerry
- 2016-06-03 15:03
[movie=youtube]https://youtu.be/4hv9lWiiVg4[/movie]
(csak a hangulat kedvéért - ha már drusza!)
238 #2 bivaly
- 2016-06-03 17:07
Gerry !

Már megint a féligazságok elfedése hazugságokkal, amik meg igazságok !? Bonyolult vagyok ? Csak hozzá idomultam a fenti íráshoz. Értelmeztem ! Vagy nem értelmeztem !
De beszélhetünk a lekvár fõzés tudományáról is ! A történelmi lekvár úgy készül, mint fenn! Igyekeztem nagyon szépen fogalmazni. Szükség szerint, és az érthetõség kedvéért mondhatom lényegre törõ obszcenitással is ! "Lõrincze Lajos" jeligére a kiadóba !
6 #3 anzsi a macska hala
- 2016-06-03 20:30
A tudás hatalom.
A többségnek csak proletár tudomány jár. A világ keletkezésérõl, és mûködésérõl ugyanúgy hazudnak nekünk, mint az emberiség történetérõl. Ha valakinek eljár a szája, máglyára kerül. Esetleg felrobbantják az autójával együtt.
2 #4 gerry
- 2016-06-03 20:54
bivaly - csak olvastam... nem voltam ott, de komolyan,... télleg!!!!

:)


anzsiponty - ma má nem, inkább életveszélyes

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.75 másodperc
4,458,055 egyedi látogató