Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

'Kedves barátom'; írta Gandhi Hitlernek

KülföldNyitni kék egy "napi Hitler" rovatot, bár Putyin figyelmeztetett rá, hogy nem kéne emlegetni sem, mert odabax! Nos, a médiahecc remekül meg van szervezve, már csak a csattanó hiányzik. Az indiai függetlenségi mozgalom vezetõje, a békés ellenállás jelképe két levelet is írt a náci Németország Führerének.

Gandhi még a II. világháború kitörése elõtt, 1939. július 23-án írta elsõ levelét Hitlernek, rövid, néhány soros írás csak, de annál érdekesebb.

Kedves barátom, kezdi a levelét Mahátma (ezt a nevet híveitõl kapta, jelentése: nagy lélek) Gandhi, majd bevallja, hogy a környezetébõl régóta sürgetik, írjon Hitlernek az emberiség érdekében. De õ eddig ellenállt, “mert úgy éreztem, egy tõlem érkezõ levél illetlenség lenne, most azonban valami azt súgja, nem szabad mérlegelnem, felemelem a szavam, érjen is az bármennyit.”
Gandhi elsõ levele Hitlerhez
Gandhi elsõ levele Hitlerhez

Majd azzal folytatja – ‘39. júliusában, amikorra már a náci csapatok bevonultak Ausztriába és Hitler elfoglalta a Szudétavidéket is –, hogy “világosan látszik, ma ön az egyetlen személy, aki megelõzheti a háborút, ami az emberiséget vadságba züllesztené.”

Tényleg megéri ezt az árat egy cél, tûnjön az bármennyire is értékesnek? Hallgatna egy olyan ember szavára, aki határozottan tartózkodott a háborús eszközöktõl, nem számottevõ siker nélkül? Bárhogy is legyen, számítok bocsánatára, amennyiben hibáztam azzal, hogy írtam önnek.

Végül aláírja, hogy “maradok õszinte barátja”.
Mindenki a barátja

Gandhi 1940. december 24-én még egy levelet küldött Hitlernek, ez sokkal hosszabb már, kéri, hogy tegye le a fegyvert és fejezze be a háborút. De a megszólítás ugyanaz, barátjának nevezi Hitlert, meg is magyarázza, hogy miért.

“A megszólítás nem pusztán formalitás, nekem nincsenek ellenségeim”, írja, majd hozzáteszi, hogy az õ személyes küldetése a béke és a barátság terjesztése az emberiségnek, bõrszíntõl és vallástól függetlenül.

Gandhi ebben a levelében már kitér Lengyelország, Csehszlovákia és Dánia elfoglalására, majd azt írja, hogy nem tud egyetérteni az erõszakkal, ezért nem is kíván neki további sikereket.

Figyelmezteti Hitlert, hogy ha nem a britek, akkor majd egy másik birodalom a saját fegyverével gyõzi le õt és vet véget a háborúnak, “és semmi nem marad majd ön után, amit örökségül hagyhatna a népének.”

Remélem, megfogadja az önnek címzett javaslataimat és megteszi a szükséges lépéseket, zárja levelét.Link

Hozzászólások

31 #1 orokkezdo51
- 2015-10-18 08:44
Nem nyílik meg a link, fönn van több helyen, itt pl. jók a hozzáoszlások:http://www.newsy....66336.htmls_azta
4 #2 Posta Imre
- 2015-10-18 08:54
Gyerekek, ilyenkor a szövegbõl egy sort bemásoltok a googliba és kiadja a hír forrását. Javítottam, de ezt megtehetitek. Így kell használni a googlit. Ha valami érdekel, keresõszó be, oszt eredmény meg ki, azt meg ide be lelehet tennyi.
118 #3 keepfargo
- 2015-10-18 09:29
Gandhi nem az elsö és nem is az utolsó indiai, akinek
a távolságok megadták hogy egészséges látószögböl nézze nyugtalan földrészünket
az egyik a földrajzi távolság, a másik - fontosabb - a kulturális/vallási alapú távolság
és ha új gandhi nem is jön, értelmes és humánus gondolatok jönnek még indiából, nem is olyan sokára..
31 #4 orokkezdo51
- 2015-10-18 12:36
Mahatma Gandhi idézetek, saját gondolataim is születtek, mert értelmes és humánus gondolatok jönnek még Indiából, nem is olyan sokára.., pl. most számomra. http://www.citatu...tma_Gandhi: Csak akkor beszélj, ha a csendnél értelmesebbet tudsz mondani. Nem válaszolok, ha nem kérdeznek. Nekünk kell a változássá lennünk, amit a világban látni akarunk. Példamutatás. Képzelj magad elé egy magányos bölcset, amint egy sötét úton sétál végig pirkadat elõtt, és a kezében tartott lámpással utat mutat embertársainak! Az efféle bölcsek, a világosság hordozói csak azt az utat mutathatják meg neked, amelyet hajlandó vagy követni. Ha letérnek az útról, követõik is irányt tévesztenek. Ha te lennél ez a bölcs, vajon képes lennél-e példáddal utat mutatni az embereknek? Van, amiben igen. A gyenge nem tud megbocsátani. A megbocsátás az erõsek tulajdonsága. Sokszor vagyok gyenge. Boldogság az, ha amit gondolsz, amit mondasz, és amit teszel, összhangban vannak egymással. Kongruens, vagy hiteles. A vallások különbözõ utak, amelyek ugyanoda vezetnek. Mit számít, hogy külön úton járunk, ha a célunk közös? Nem csak a vallásokra vonatkozik, a hegycsúcsra több út vezet, a feladatom, hogy a csúcsot célozzam meg. Nem vehetik el az önbecsülésünket, ha mi nem adjuk oda. Föltéve, ha ÖNbecsülés. Bármit teszel, jelentéktelen lesz, de nagyon fontos, hogy megtedd. A nemcselekvés is cselekvés. A világ erõforrásai elegendõek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki szükségleteit, de nem elegendõek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki mohóságát. Meg kell különböztetnem a szükségletemet a mohóságomtól. Úgy tûnik, sokkal nehezebb legyõzni a láthatatlan szenvedélyeket, mint fegyverrel meghódítani a látható világot. Fecseg a felszín, hallgat a mély. A gyáva ember képtelen a szeretet kimutatására, az a bátrak kiváltsága. Esetenként tudtam bátor lenni. Fájdalmasan tudatában vagyok tökéletlenségeimnek, s ebben a megismerésben rejlik minden erõm. Önismereti út dicsérete. Sosem tudhatod, milyen eredményei lesznek a cselekedeteidnek, de ha nem cselekszel, eredményük sem lesz. Volt, amikor bolondnak tartottak a cselekedeteimért, visszanézve látom igazán, hogy minden fontos dolgot így értem el. Úgy tarthatunk meg valamit, ahogyan megszereztük. Ebül szerzett jószág ebül vész. Élj úgy, mintha ma lenne az utolsó napod. Tanulj úgy, mintha örökké élnél. Amit tanulok, örökké velem marad.
A szerelem a világ leghatalmasabb ereje, amely a leginkább emberi. Mozgósító erõ. Jó, ha az embert emlékeztetik rá, hogy a legerõsebb is elgyöngülhet, és a legbölcsebb is tévedhet. Még én is. A különbség a között, amit megteszünk, és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot. A tanítás szerint bûnt követhetünk el mulasztással is. A szemet szemért elv csak oda vezet, hogy az egész világ megvakul. Aha, akkor ezért ekkora a sötétség. Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megõrizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. A nyugalmam megõrzése mindkét esetben nagyon nehéz. A szeretet lángjaiban a legkeményebb vasnak is meg kell olvadnia. Még a fegyvervasnak is?
27 #5 etele
- 2015-10-18 13:18
"Elõször figyelembe sem vesznek, aztán nevetnek rajtad, aztán harcolnak ellened, és aztán nyersz."(Mahatma Gandhi)
4 #6 Posta Imre
- 2015-10-18 13:28
Mi lett volna, ha Hitler gyõz?
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=GnIU86zvtUM[/movie]

[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=RfRBnXRjbFg[/movie]
118 #7 keepfargo
- 2015-10-19 07:42
orokkezdo51s_grat a jobbtól nem szégyen tanulni, csak a rosszabbtól (eddig mintha ezt csináltuk volna:( úgy tünik...)

egy kedvenc: -" mit szól az európai civilizációhoz?
g: - úgy hangzik mint egy jó ötlet!"

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.88 másodperc
4,462,223 egyedi látogató