Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Korunk legnagyobb feltalálója szerint a világunk csak egy szimuláció

GondolatokEzt is feszegetik, s ugyan a grafika tényleg ott van, elég "gyorsan" leleplezhetõ látványpékség.
Szóval az élet tényleg csak egy szar játék? Elon Musk szerint majdnem biztos, hogy így van.

Korunk egyik legnagyobb feltalálója a Code konferencián mondott néhány elég érdekes dolgot annak a valószínûségérõl, hogy vajon egy szimulált valóságban élünk-e. Olyan dolgokat, amit ha más mondana, talán csak legyintenénk, vagy hívnánk a papot, de egészen máshogy hangzik, hogy
""egy a milliárdhoz az esélye, hogy NEM egy szimulált valóságban élünk","

amikor az az ember mondja, aki forradalmasította az ûrutazást és visszarakta a térképre az elektromos autókat.

Elon Musk magyarázata nagyjából megegyezik a szimulációs hipotézissel (bár õ kevésbé fejtette ki), ami nagyjából így hangzik:

1. Minden fejlettebb civilizáció megpróbálja szimulálni a valóságot. Ezzel nehéz lenne vitatkozni, az emberiség például néhány évtizeddel a digitális korszak kezdete után szinte már annak a határán áll, hogy létrehozzon egy a valóságtól megkülönböztethetetlen virtuális valóságot.

2. Mivel az univerzum nagyságából kiindulva nagyon sok fejlett civilizáció létezhet, amik akármennyi szimulált valóságot hozhatnak létre, így egyszerû valószínûségszámítással kiszámítható, hogy nagyobb eséllyel élünk szimulált valóságban, mint a fizikai valóságban.

Az elmélet talán ott sántít egy kicsit, hogy ha valóban egy kurva jó grafikájú The Sims-ben éljük az életünket, akkor valójában fogalmunk sem lehet róla, hogy a mi kis üveggolyóba zárt valóságunkon kívül mi van, például hogy vannak-e más bolygók, vagy fejlett civilizációk, vagy hétfõk. Tehát ahhoz, hogy az alapvetés igaz legyen, feltételeznünk kéne, hogy amit valóságként ismerünk, az tényleg valódi.

Ilyen filozófiai mélységekbe viszont most inkább ne menjünk bele, helyette reménykedjünk benne, hogy a világunk nem kap el egy vírust, vagy mondjuk a valódi valóságban nem dönt úgy egy hülyegyerek, hogy a nyugodt kis szimulációnk helyére inkább feltelepíti a Carmageddon 2-t, mert akkor eléggé baszhatjuk.
Link

Hozzászólások

165 #1 LM
- 2016-06-07 17:40
Anno rá voltam kattanva a holografikus világegyetem dologra. Kapcsolódik, akit érdekel keressen rá neten, sok magyar nyelvû videjó is van fent a youtubon. Csak azt nem tudom ha tényleg egy játék, mikor jön a jó rész amikor rendet lehet pakolni :D
4 #2 Posta Imre
- 2016-06-07 17:47
LM, ez a játékvezetõ dolga, játékosoké meg, hogy rohangáljanak a placcon, ahogy ugráltatják õket és tartsák be a szabályokat, meg ilyesmi...
2 #3 gerry
- 2016-06-07 20:25
LM - minden hátsó gondolat nélkül: Mi emberek vagy valami olyasmik, úgyse fogjuk megtudni, hogy mik is vagyunk...

Aki ezt elfogadja, annak tiszta maradhat a feje, aki nem az törvényszerüen eldeformálódik.

A harmadik csoport akiknek vezetõre van szüksége... ez a föld nép-seggének kb. a 99,9999 %-a.

Ja, majdnem elfelejtettem szólni, a vezetõi posztot az a bizonyos (ca.) 300 család már évtizedek óta kisajátította magának.
99 #4 MORMOTA1968
- 2016-06-08 03:30
Ahogy az élet úgy a halál is csak illúzió. Mátrix trilógia, (most készül a negyedik része) Avatar, Kapcsolat-Jodie Foster-ral, Arc-Powder, mind ugyan ezt a témát feszegetik.
Ha nem lenne beépítve az emberi vagy bármilyen testbe az a bizonyos számítógép, amibe minden külsõ információ befut az idegrendszeren keresztül, az öt fõ érzékszervünk közremûködésével (valószínûleg van több is) rohadtul nem tudnánk semmit sem ennek a fizikainak látszó világnak a létezésérõl. Még azok is, akik félig már oda át voltak és látták, hallották a testük felett lebegve az alattuk lévõ embereket, tárgyakat, még õk sem igazán tudnák elmondani, hogy létezik e valójában olyasmi, hogy élet. Még nem szakadtak el a testüktõl, egy vékony szál még oda kapcsolta õket, úgy hogy nem lehet ezer százalékosan azt állítani, hogy a testünk pusztulása után is képesek vagyunk még érzékelni ezt a három dimenziósnak és valósnak vélt világot.
2 #5 gerry
- 2016-06-08 10:19
MORMOTA - ne hidd el! Egy illúzió nem tart el évtizedekig. Ez a rideg valóság!

(A következõ életünk pedig...
...
...
...
megint az lesz:|)
165 #6 LM
- 2016-06-08 17:01
Gerry, igen már bennem is sokszor megfogalmazódott az amit írsz. Az embert bedobták ide az állatkertbe anélkül, hogy tudatában lenne annak mi is valójában vagy, hogy legalább kapott volna egy részletes játékszabályt. Talán egy teszt, hogy mit kezdesz a helyzettel, talán csak szivatás nemtom. Az viszont bizonyos, ha már ennél több dolognak lesz tudatában a mibenlétét illetõen akkor már nem ember hanem valami magasabb minõséget képviselõ megnevezést fog viselni.
4 #7 Posta Imre
- 2016-06-08 18:03
.Az egyik cikkéhez.= létezik egy felvétel-pár.Amely a világegyetem átellenes pontjárol ugyanazt a képet adja.☺
Az orosz Zelencsuk óriás távcsõ készitette.1976 körül.Felvételt sokszor megismételték.
Az összes elemzés azt mutatja.Az égbokton látható galaxisok kb 99%~ban vetitettek.
de ez csk feltételezés.Mindenesetre semmilyen tudós sem jutott más következtetésre.A felvételek végül irattárba kerültek.Egyszerûen képtelenség érzelmezni ami rajta van.
(5 galaxist ábrázol). Szakmai körökben ismert,,még könyvben is megjelent 1979 körül.Nem titkos de ujságokba nem került.Mert nem volt szúkség 1 milliárd lökött véleményre.
Ma se tudja értelmezni senki.De mindent cáfol amit eddig a világegyetemrõl tudtunk.
végül ellett felejtve,mert azt jelzi,hogy mintha egy Planetárium körepén lenne a Naprendszerünk.
.....m

Ép ésszel értelmezhetetlen.Mert azt jelzi,hogy a világegyetem valójában nem létezik.
És csak egy db ilyen felvétel pár létezik a sok millió felvétel között.Mintha egy tengelyt jelölne ki a világegyetemben."
99 #8 MORMOTA1968
- 2016-06-09 04:41
Gerry! Nem tudom. Egy biztos! Hogy valaki vagy valakik jól elszórakozgatnak velünk. Furcsa ez az egész, ha jobban bele gondol az ember. Talán még a világunkat irányító, mindent tudó elit sincs tisztában ennek az életnek, létezésnek nevezett valaminek a valódi értelmével, már ha van bármiféle értelme is. De kell, hogy legyen értelme. Egyben viszont biztosak lehetünk. Úgy irányítják a többséget tényleg, mint valami kiba@ott számítógépes játékot. Vallási agybajokkal, pénznek elkeresztelt papírszeméttel, média és sajtó kábítószerekkel, központosított oktatással és a legtöbb ember úgy éli le az életét, hogy bele sem gondol ezekbe a dolgokba. Mint pl: az apám. Neki a munka a mindene,
gondolkozni viszont nem hajlandó. Könnyedén irányítható apró pénzzel is vagy épp politikai ideológiákkal. És a többség ilyen. Talán a Mátrix jár a legközelebb a valósághoz.
165 #9 LM
- 2016-06-09 06:20
Mormota, csak az nem mindegy, hogy a játék közben jólérzed magad vagy végigszívod. Itt én 2 részre szoktam szedni a dolgot. A tapasztalt világból van a rész amit nem az ember vagy emberszerûek "készítettek" (természet a fizikai szabályok, lehetõségek stb. - az ember feletti tudatminõség által létrehozott dolgok) és van amit igen (társadalmi rendszer, infrastruktúra, technológia stb. - az ember vagy ember alatti tudatminõség által létrehozott dolgok) nos ha azt kell néznem melyik nyomorítja meg a játékosok életét akkor inkább az utóbbi, mert bár a természet is "kegyetlen" de meg is adta a "kapacitást" hogy alkalmazkodj hozzá és élvezd a játékot a társadalmi igazságtalanságok viszont kinyírják a bulit.

Röviden: Lehetne ebbõl egy élvezhetõ helyet csinálni mert megvannak az adottságok DE a más kárán elõnyhöz jutó (értsd parazita) eszmeiség a többség számára elveszi ezt a lehetõséget.
165 #10 LM
- 2016-06-09 06:50
Imre, ez a Zelencsuk dolog új. Ráguugliztam de nem nagyon van találat, hol lehet ennek utánanézni?
4 #11 Posta Imre
- 2016-06-09 14:42
LM, csak a te kedvedért:
"Még Adalék.>> A felvételek a Zelencsuk óriás távcsõ üzembehelyezésekor készültek.
Hangolták befele.Több fényes pontot kerestek a világegyetemben,amihez mérni tudtak.-A távcsövet 180 fokkal mindig elforgatták.
Ez az egyik felvételpár.Tévedés kizárva.Az 5 galaxis mind elõttünk,mind mögóttünk kb 10 milliárd fényévre látszik.
A két felvétel a kompjuterek szerint is gyakorlatilag atomi szinten azonos.Köpni-nyelni nem tud senki azóta se.Végül megszúletett a megoldás.Szépen berugdostuk a szõnyeg alá - "ilyen nincs is".Probléma megoldva.
Létezik egy másik megoldás is.= Egész Galaxisunk közel fénysebességgel zuhan befele egy óriás feketelyukba.Elmélet mûködne,mivel az égbolton látható vöröseltolódás akkor is hibátlanul mûködne.Bár ennek a verziónak vége,nagy Puffanás a jóvõben.
Ezeket a verziókat semmilyen tudós nyilvánosan nem fogja bevállalni.A felvételeket nagy valószinûséggel senki nem fogja megkapni.Mert nem tartozik az emberekre és a guglira.Ennyi."
165 #12 LM
- 2016-06-11 18:57
Értem, köszönöm. Ma is tanultam valamit :)

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.18 másodperc
4,606,490 egyedi látogató