Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Megváltozik Románia címere

KülföldRománia is "nagyhatalom" lesz, csak kicsi királyság formájában a Re-gáton túl. Romániában módosította a parlament az ország címerét, a sasra visszahelyezték az ország függetlenségét és a román királyságot jelképezõ acélkoronát.

Errõl a képviselõház fogadott el szerdán egy módosító indítványt. Az állami intézményeknek 2018-ig kell áttérniük az új címerre, addig párhuzamosan használható a régi és a most megszavazott új változat is. A törvény szerint ugyanakkor 2018 után is forgalomban maradnak a Román Nemzeti Bank által korábban kibocsátott, koronás címer nélküli pénzérmék.

Az indítványt beterjesztõ liberális Grigore Craciunescu képviselõ szerint a címeren látható aranysas fejére helyezett acélkorona Románia függetlenségét jelképezi, ugyanis a román királyi koronát az 1877-es függetlenségi háborúban a törököktõl zsákmányolt acélágyúból öntötték.

Magyar heraldikus tervezte a román címert

A királyi jelképet a kommunisták távolították el a címerbõl 1947 után, amikor megszûnt a Hohenzollern-Sigmaringenek által alapított Román Királyság. Az 1992-ben elfogadott mai címer alapját az elsõ világháború után Köpeczi Sebestyén József erdélyi magyar heraldikus tervezte I. Ferdinánd román király felkérésére.

A címer négyelt pajzs beékeléssel, öt mezeje van, melyben székely szimbólumokat is találunk. A negyedik mezõben található Erdély címere abban a formában, ahogy az évszázadokon keresztül használták. Ezt 1765-ben hivatalosan adományozta Mária Terézia a nagyfejedelemség rangjára emelt Erdélynek. Módosítás nélkül szerkesztették be Románia címerébe, így Erdély címere, benne a székelyek motívumaival is bekerült Románia címerébe.
Link

Hozzászólások

318 #1 Kimi
- 2016-06-12 06:12
Természetesen minden "MÁNY" uruság hatalom általi, tehát terror alatt álló ostobaságban szenved.
A RÖ-Mány ugyanilyen feladattal van jelen, mint, Ger-mány, vagy esetleg ÖR-mány. Emberek nincsenek. Vagy ember vagy magad, vagy mutogatsz.
Te önmagad ki vagy?
38 #2 angelika
- 2016-06-12 23:45
267 #3 Perle
- 2016-06-16 22:56
Belevéshetnéka címerbe a kicsempészet lõszereket is, amelyet tenoristáknak adnak el amerikai bázisukról:http://www.vetera...from-isis/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.44 másodperc
4,460,655 egyedi látogató