Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Területi önkénteskiképzõ központokat hoz létre a honvédség

BelföldA sorállomány már készülõdhet...! A meglévõ tíz helyõrségre építve területi, az önkéntes tartalékosokat kiképzõ bázisokat hoz létre a honvédség, ezzel párhuzamosan pedig kiképzi azokat a katonákat, akik részt vesznek majd az önkéntesek felkészítésében – jelentette be a honvédelmi miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón, Szentendrén.

Simicskó István közölte: az a cél, hogy mind a 197 járásban tevékenykedjen legalább egy századnyi önkéntes tartalékos erõ. Vagyis az ideális az volna, ha mintegy húszezer tartalékost képeznének ki a következõ években – mondta.

Az ezzel kapcsolatos kormánydöntés már megszületett, a részletes ütemterv még jóváhagyásra vár – tette hozzá a miniszter, amikor a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján megtekintette a kiképzõk felkészítésének egy mozzanatát.

Emlékeztetett arra, hogy ugyan 2004-ben megszûnt a sorkatonaság, de ezzel párhuzamosan nem kezdõdött el az önkéntes tartalékosi rendszer kiépítése. Ez csak 2010-ben történt meg, az elsõ évben 17 önkéntes tartalékost képeztek ki.

A rendszer pedig annál is inkább szükséges – hangsúlyozta -, mert tartalék nélkül nincs haderõ, vagyis a biztonságra áldozni kell.

Ezzel kapcsolatban kiemelte: a kormány vállalta, hogy 2026-ig évrõl évre 0,1 százalékkal növeli a GDP-hez viszonyított védelmi költségvetését. Ugyanis míg a NATO elvárása 2 százalék lenne, addig Magyarország csak a GDP-je 0,8-0,9 százalékát fordítja védelmi célokra.

A források növekedése teszi lehetõvé a következõ években az önkéntes tartalékos állomány bõvítését – fûzte hozzá.

Simicskó azt mondta, a rendszer új alapokra helyezésének az is célja, hogy nemzeti üggyé tegye a haza védelmét, ily módon társadalomformáló szerepet is betöltve erõsítse a hazaszeretetet.

A sajtótájékoztatót követõen a honvédelmi miniszter betekintett a megalakuló kiképzõ századok módszertani felkészítésébe, alaki, katonai közelharc- és lõkiképzésébe.
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2016-06-27 00:52
Azt nem mondta a honvédelmi miniszter, hogy melyik náció taglai lesznek a kiképzõk. Az utóbbi idõben az a " divat járja" hogy nem hazai szakemberek képzik ki honfitársaikat.
Még az sem világos, hogy idegenek ellen, vagy a saját kormány megdöntésére gyártanak esetleg kiképzett ellenzéket.
Szentendre tele van nettó katonákkal.

A hazaszeretet nem volt fontos a gengszerváltáskor, amikor sorra zárták be a laktanyákat, és passzolták le a korszerû szovjet fgyverzetet, harci repülõgépeket.?
254 #2 mujko
- 2016-06-27 17:52
Biztos nem Dohány utcai "magyarok" fognak kiképzõdni .
Vala hogy így néz ki .
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=w-M2ORHe1MM[/movie]

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.45 másodperc
3,386,495 egyedi látogató