Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Langerné Victor Katalin - 'Szükség van cigány értelmiségre'

BelföldIgen, az elmúlt ca. 500 év csak bûnözõket termelt ki "értelmisegg" gyanánt. Na de most! Remélem ezek a megtámogatottak csak "külföldön" kapnak munkát, úgy, mint a magyar egyetemista értelmiség zöme...mondjuk mosogatóként Pakisztánban. Oda be tudnak illeszkedni simán. Nem leszünk "cigányország"! Csakazért sem! Már azok "vagyunk". Szükség van cigány értelmiségre, a szakkollégiumban olyan roma elit nevelõdik ki, amely büszke arra, hogy magyar, és büszként vállalja cigány származását is - mondta Langerné Victor Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelõs helyettes államtitkára szombaton Miskolcon.

A politikus a miskolci Görögkatolikus Egyetemi és Fõiskolai Kollégium cigány szakkollégiuma konferenciáján úgy fogalmazott: a szakkollégiumokban szerzett tudással együtt a diákok azt is elsajátítják, hogy miként tudják felhasználni ismereteiket a saját közösségükért.

Az egyetemekre, fõiskolákra járó szakkollégisták - akik közül nagyon sokan cigánytelepekrõl indultak - "sokkal többet dolgoznak, mint egy átlag egyetemista" - mondta Langerné Victor Katalin, hozzátéve, a tanulás mellett közösségi munkában és tudományos kutatásban is részt kell venniük. "Sok feladatot bízunk rájuk, ugyanakkor nagyon sokat segítünk nekik" - jegyezte meg.

A 2012-ben elindított Út a diplomához program eddigi eredményérõl szólva a helyettes államtitkár azt mondta: az elmúlt évben több mint kilencszáz egyetemista, fõiskolás részesült ösztöndíjban, vagy kapott költségtámogatást.

Hozzátette: szakaszos az elbírálás, így még ebben az évben is lehet erre pályázni.

A magyarországi történelmi egyházak 2011-ben írtak alá megállapodást a kormánnyal a roma szakkollégiumi hálózat létrehozásáról. Budapesten a jezsuiták, Debrecenben a reformátusok, Miskolcon a görögkatolikusok, Nyíregyházán az evangélikusok mûködtetnek roma szakkollégiumokat.

A Görögkatolikus Cigány Szakkollégium olyan hallgatók egyetemi tanulmányait segíti, akik nyitottak a fontos társadalmi kérdések iránt, fogékonyak a cigányságot érintõ problémákra, a jövõben felelõs értelmiségiként készek tenni a cigányság felemelkedéséért és a cigány-magyar együttélésért.
Link

Hozzászólások

66 #1 9323elitelt
- 2015-10-19 15:06
"Sok feladatot bízunk rájuk"
Hát, hoo tanujjanak meg óvasnyi, meg...izé..naa... hát számónyi, meg azt a izét is.. na, tudod...
66 #2 9323elitelt
- 2015-10-19 15:09
Bard: nem a ruha teszi az embert :D :D ez ebbõl a példából is látszik! :D
118 #3 keepfargo
- 2015-10-19 15:12
Kicsit magasan kezdte ez, elöször legyenek értelmes cigányok, s csak azokból lesz majd cigány értelmiség. Ezt nem tudják megkerülni.

Na de mi a valós helyzet? Az értelmes cigány komolyan kellene vegye az iskolát. Igenám, de milyen iskolát, amit a zsizsik irányítás ma már a béka segge alá züllesztett?
Ha én cigány lennék, én se biztos hogy megkövetelném a gyerekemtöl hogy oda járjon. Minek? Jobb, ha megtanul megélni...
Megkérdezték a cigánygyerekeket, mik akarnak lenni, volt aki azt mondta ö semmi, csak segélyezett...na, erre sem lehet mondani, hogy tiszta hülye. Majd szabadidejében a segély mellé csinál egy kis "megélhetésit", oszt´ mire a másik gyerek diplomásan Ausztriába megy mosogatni, ö Mercivel jár pl. a devecseri piacra, osztrák gagyit árulni. Mert van ilyen, és így is müködik.
különben sem értem hogy milyen cigány értelmiséget hiányol ez a kis jószándékú? Megvannak az úri cigányok, akik lenézik a többit, vagy mert ök a müvész urak, vagy mert tele vannak suskával, vagy mindakettö. Ha azt várja ez a szegény jóindulatú integrálós, hogy egy majd kifejlödö cigány értelmiség feljebb emeli a többi cigányt, akkor azt kell kérdezzem töle, hogy vajon a magyar értelmiség megtette-e ugyanezt a munkásosztállyal?
Én nem így látom. A kabaréban egyéb nincs, mint a magyar munkás, paraszt vagy lumpen kifigurázása, és a magyar "középosztály" is együtt röhög a zsizsikkel azon hogy milyen a magyar bunkó vagy milyen bunkó a magyar.
Ezzel adunk példát a cigányságnak? Úgy néz ki, nem?Hát akkor?
66 #4 9323elitelt
- 2015-10-19 15:33
www.balrad.com/wp-content/uploads/csabi.jpg
A cigányság elég rég óta itt él ebben a közös országban. Sosem fogtunk fegyvert sem népünk, sem országunk ellen. Nem is fogtunk nem is fogunk.
Országunkat, hazánkat közösen szeretnénk megvédeni azon emberektõl, akik a késõbbiekben helyünket, otthonunkat elfoglalnák. Mi kiállunk a népünkért, országunkért és miniszterelnökünkért Orbán Viktorért.
Nem tudjuk, hogy mi történt, amiért megismétlõdött a népvándorlás, özönlenek az országba a migránsok, akik sajnos egyre agresszívabbak a hatóságokkal és az itt élõ emberekkel szemben. Ezeket a bevándorlókat integrálni szeretnék.
Csak annyi lenne a kérdésem, ha õket integrálni akarják Magyarországon, akkor az hogy van, hogy mi cigányok, akik már 700 éve itt élünk, többségünk nem integrálódott, nem assziminálódott.
Mi keresztények voltunk, vagyunk és keresztények is maradunk. Nem akarunk muzulmánok lenni. Mi a cigányság és a vajdák kitartunk országunk miniszterelnöke Orbán Viktor mellett.
Kállai Csaba
elnök,
Vajdák a Romákért Alapítvány
(propeller)
66 #5 9323elitelt
- 2015-10-19 15:37
Emlékeztek?
A cigány értelmiségi iskolapéldája :D
[movie=youtube]https://youtu.be/UEPg7_10Ljs[/movie]
116 #6 livia
- 2015-10-19 21:31
Útban a kõkorszak felé.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.64 másodperc
3,410,549 egyedi látogató