Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Szovjet bomba okozta a négy tûzszerész halálát

BelföldNem kell bexarni! Pótlék is megszûnt, most meg az életük. Valamit elbaxtak, pedig még "háború sincs"..... Felnõtt korukig gondoskodni fog a honvédség az árván maradt gyermekekrõl.


Pénteken négy tûzszerész katona meghalt, egy pedig súlyos sérülést szenvedett, amikor a Hortobágyon, a Nádudvar közelében lévõ egykori bombavetõ lõtéren, mentesítés közben felrobbant egy bomba.

Szombaton délután Huszár János vezérõrnagy, a Magyar Honvédség összhaderõnemi fõparancsnoka tartott tájékoztatót Székesfehérváron a fejleményekrõl. Elmondta: a Honvédkórházban jelenleg is ápolják a sérültet, Tóth Péter fõtörzsõrmestert, aki stabil állapotban van.

A hõsi halált halt tûzszerészek: Juhász Attila fõtörzsõrmester, Rózsa Nándor fõtörzsõrmester, Balázs Ádám õrmester és Kozár Gábor szakaszvezetõ.

A tragédiát egy szovjet gyártmányú, OFAB-250 típusú repeszbomba okozta. A robbanószerkezet már hatástalanítva volt, a „maradékok” megsemmisítését végezték – mondta a vezérõrnagy. Közigazgatási eljárás és belsõ szakmai vizsgálat is zajlik párhuzamosan.

Huszár János elmondta: nem fogják magukra hagyni a hozzátartozókat, gyerekeket, özvegyeket hosszú távon sem. A gyermekekrõl felnõtt korukig gondoskodnak.
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2016-07-02 23:39
Nem is értem, hogy hogy kerülhetett egy ilyen tipusú bomba a Hortobágyra? Nem úgy néz ki, mindka egy II.vh-s harci eszköz lenne.s_nezem
https://www.youtu...b30YI3zzBg

Adják- veszik, kereskednek vele rengetegen:
http://orientalre...s-explode/
.
116 #2 livia
- 2016-07-03 00:56
A ruszkik ott gyakorlatoztak, no, nem csak ott. Nekik meg most parancsra ki kell takarítaniuk a terepet. Erre esküdtek. Aztán kinek lesz eladva? Bombabiztos üzlet lesz, az tuti. No, remélem, NEM! Nyugodjanak békében! Rajtuk már nem lehet segíteni.
4 #3 Posta Imre
- 2016-07-04 07:39
Nincsenek véletlenek!


Négy éve nincs baleset- és felelõsségbiztosításuk a magyar katonáknak


Mivel korábban megszüntették a katonák élet- és felelõsségbiztosítását, a jelenlegi szabályozás alapján a Hortobágyon egy bomba hatástalanítása közben hõsi halált halt tûzszerészek számára nyújtható egyszeri anyagi segítség mértékét a honvédelmi miniszter egyéni mérlegelése határozza meg, írta a hétfõi Magyar Idõk.

A lapnak Szendrei Zoltán õrnagy, a Honvédszakszervezet alelnöke elmondta: a szaktárca Hende Csaba minisztersége idején, négy évvel ezelõtt szüntette meg a katonák biztosításait arra hivatkozva, hogy az addigi rendszerben aránytalanul magas biztosítási díjat kellett fizetnie a honvédségnek a katonák után, miközben csak kevés káresemény következett be. A szakszervezet alelnöke arról is tájékoztatta a lapot, hogy jelenleg az a fõ szabály a Magyar Honvédség katonáit érintõ balesetek, halálesetek kapcsán, hogy ha baj van, akkor mindenért a honvédelmi tárca vállal felelõsséget, és állja a kártérítési, kárenyhítési juttatások biztosítását.

A lap információja szerint Simicskó István honvédelmi miniszter saját hatáskörében a korábbi biztosítási alapú kárenyhítéseknél is magasabb összegû, több mint tízmilliós nagyságrendû kegyeleti juttatásról tesz majd javaslatot. A honvédelmi tárca pedig jelezte, a Magyar Honvédség gondoskodik az elhunyt katonák méltó búcsúztatásáról, temetési segélyt nyújt, intézkedik az özvegyek nyugellátásáról és az árvaellátásról.

A Magyar Idõk szerint az elõzõ honvédelmi vezetés alatt szüntették meg azt a lehetõséget is, hogy a hõsi halált halt katonákat posztumusz elõ lehessen léptetni. A lap információja szerint Simicskó István meg kívánja változtatni ezt a rendelkezést, és elõ fogja léptetni az elhunyt tûzszerészeket, az ügyrõl tárgyalnak a hétfõi miniszteri értekezleten, és a keddi kormányülés elé terjesztik az ott elfogadott javaslatokat.
http://24.hu/koze...atonaknak/

Hortobágyi robbanás – a tûzszerészek ismerték a felrobbant bombatípust


A tûzszerészek ismerték azt a 250 kilogrammos, szovjet gyártmányú repeszromboló bombatípust, amely pénteken felrobbant a Hortobágyon, sõt külön felkészítést is kaptak az egyébként ritkának számító robbanószerkezetrõl – mondta az MH I. Honvéd Tûzszerész és Hadihajós Ezred megbízott vezetõ tûzszerésze vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Ember István õrnagy a mûsorban elmondta: az öt tûzszerész éppen a bomba megsemmisítését készítette elõ, amikor az felrobbant. Ez azt jelenti, hogy például eltávolították a szerkezeten lévõ szennyezõdéseket és a feleslegesnek ítélt alkatrészeket. Kérdésre elmondta azt is, hogy az bomba már modern robbanóanyagot tartalmazott, amelynek egyik összetevõje a TNT.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévõ területen az MH 1. Honvéd Tûzszerész és Hadihajós Ezred tûzszerészei mentesítési feladatokat láttak el, amikor péntek délután az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos repeszromboló bomba, a hatástalanítás közben, még tisztázatlan okból felrobbant. Négy tûzszerész meghalt, a balesetben súlyosan megsérült katonát a Magyar Honvédség Egészségügyi Központba vitték.

A HM azt írta: a vasárnap délelõtti látogatás után a honvédelmi miniszter azt mondta, Tóth Péter fõtörzsõrmester sérülései súlyosak, de nincs életveszélyben, a következõ idõkben még több orvosi beavatkozásra lesz szükség.

Benkõ Tibor vezérkari fõnök ugyancsak a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elhunyt katonák 30-as éveikben jártak, öt gyermeket hagytak maguk után. Az I. Hadihajós és Tûzszerész Ezred kiváló katonáit, jól felkészült szakembereit veszítették el a balesetben. Közölte azt is, hogy részletes tényfeltáró vizsgálatot folytatnak le, hogy tisztázzák mi okozhatta a balesetet.

A vezérkari fõnök ismertetése szerint a lõtér, ami 1940 óta úgynevezett “bombavetõtér” rendkívül erõsen szennyezet terület, jelenleg is 40 ezer jelölt helyszín van, ahol feltételezhetõ bombák és gránátok találhatóak. 2015. január 26. óta ott dolgoznak az érintett területen heti váltásban a katonák, naponta 32-35-en dolgoznak a hét minden napján. Pénteken 32-en vettek részt a mentesítési munkálatokban ebbõl 15-en tûzszerészek voltak.http://24.hu/belf...mbatipust/
267 #4 Perle
- 2016-07-04 10:47
Nincs baleset és felelõsségbiztosítájuk a nagyar katonáknak.
http://www.atv.hu...katonaknak
:o
254 #5 mujko
- 2016-07-04 14:42
Nem értem õrületbe kergetnek egy porszerû,vagy homogén anyag hogyan tud kristályosodni ?
Itt valamit nagyon elbaxtak és pont nincs biztosításuk ?
159 #6 vanyusha
- 2016-07-05 13:37
A soviet military maps : alkalmazás több változata hozzáférhetõ.
Akinek van adott hely ismerete s.o.(s.) k infókat szerezhet térben-idõben történtekrõl!
Pl: Déli sark, földrész zöldellõn!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.65 másodperc
3,449,723 egyedi látogató