Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Befutott az elsõ török szállítmány Gázába

KülföldVan annyi pénz. Megérkezett a Gázai övezetbe Izraelen keresztül az elsõ török segélyszállítmány, amelyben a legszükségesebb élelmiszerek és gyógyszerek, ruhák, lábbelik és gyermekjátékok vannak – jelentették kedden hírügynökségek.

A tizenegy tonnás szállítmány elõzõ nap érkezett a Hamasz szélsõséges szervezet ellenõrzése alatt álló palesztin területre, egy héttel az után, hogy Törökország és Izrael aláírta a két ország kapcsolatainak rendezésérõl szóló megállapodást.

A segélyszállítmányt a Lady Leyla nevû hajó vitte a délkelet-törökországi Mersin kikötõjébõl az izraeli Asdódba, mert a Gázai övezet tengeri blokádját biztonsági szempontokra hivatkozva Izrael továbbra is fenntartja. A segélyt a tengerparti városból kamionok szállították tovább. A mintegy ötszáz teherautóból álló konvoj a Kerem Salom határátkelõn át lépett a palesztin övezet területére.

Törökország a pénteken indult segélyen túl 200 ágyas kórház létesítését is tervezi a Gázai övezetben, lakásokat is fog építeni, és meg akarja oldani a terület víz- és áramellátását is. Kerem Kinik, a segély elosztását felügyelõ török vörös félhold szervezetének az elnöke fogadkozott, hogy Törökország folyamatos és rendszeres humanitárius segélyben fogja részesíteni a palesztin területet.

Törökország hagyományosan Izrael egyik legszorosabb szövetségese volt a térségben, de a két ország viszonya 2010 májusában megromlott, mert egy török hajó megpróbált segélyt juttatni a Gázai övezetbe, és fel akarta hívni a nemzetközi közvélemény figyelmét az izraeli blokád hatásaira. A flottillát az izraeli haditengerészet feltartóztatta. Az incidensben tíz, palesztinokat támogató aktivista meghalt, huszonnyolcan megsebesültek.

A múlt kedden megkötött török–izraeli megállapodás értelmében a zsidó állam 20 millió dollár (mintegy 6 milliárd forint) kártérítést fizet az áldozatok hozzátartozóinak.
Link

Hozzászólások

171 #1 gabi
- 2016-07-05 22:36
Csak óvatosan azokkal a gyerekjátékokkal!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.33 másodperc
4,440,241 egyedi látogató