Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A kínai média megfizettetné a beavatkozás árát Washingtonnal

KülföldVan annyi pénz. A dél-kínai-tengeri területi viták sokkal bonyolultabbá váltak az Egyesült Államok beavatkozása által, és ha az amerikai jelenlétet fokozzák a térségben, Kínának adott esetben képesnek kell lennie arra, hogy megfizettesse e beavatkozás árát Washingtonnal – szögezik le a Global Times címû napilap keddi szerkesztõségi cikkében, amelyet kínai és angol nyelvû változatában is megjelentetett.

A szerkesztõség emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államok a közelmúltban két repülõgép-hordozóját is a térségbe vezényelte flottakötelékével, s – szerinte – mint a régió legerõsebb hatalma, engedelmességet vár Kínától.
Kína izmait mutogatja Vietnamnak

Kína kedden csaknem egyhetes hadgyakorlatot kezdett a saját felügyelete alatt álló, de Vietnam által is magának követelt, dél-kínai-tengeri Hszisa/Paracel-szigetcsoport térségében. A lap úgy véli, ha az amerikai haderõ jelenléte fokozódik, és ezt Pekingben közvetlen veszélynek ítélik az ország biztonságára nézve, akkor megfelelõ válasz, ha Kína maga is hadgyakorlatokat tart.


Japánnal is áll a bál
A kínai média kedden számolt be arról is, hogy incidens volt japán és kínai vadászgépek között. Ez a villongás a Kelet-kínai-tenger felett történt egy hónapja.

A gyakorlat miatt Hanoi máris tiltakozott, mondván, hogy súlyosan sérti Vietnam szuverenitását, és követelte, hogy Peking azonnal állítsa le.
Nem érdekli õket a hágai döntés

A Global Times hangsúlyosan szól a területi vitákban ugyancsak érintett Fülöp-szigeteknek a Nemzetközi Választottbírósághoz benyújtott beadványáról, amellyel kapcsolatban Hágában a jövõ hét elején várható a döntés ismertetése. Peking elõre közölte, hogy az eljárási folyamatban nem kíván részt venni, annak eredményét – nemzetközi egyezményben foglalt jogánál fogva – semmilyen körülmények között nem ismeri el.

A nemzetközi közösség arra számít, hogy a választottbíróság, amelyet a pekingi külügyi szóvivõ hétfõn „egyes csoportok szócsövének" nevezett, Manila szempontjából több kérdésben pozitív döntést hoz. Peking intenzívebbé tette katonai jelenlétét a térségben, mert attól tart, hogy a számára kedvezõtlen nemzetközi légkörben megpróbálják sarokba szorítani.

Kína békeszeretõ ország, de nem fog meghátrálni, ha a közvetlen szomszédságában folyamatosan az érdekeit veszélyezteti az Egyesült Államok – jelentette ki a lap, és sürgeti, hogy Kína gyorsítsa fel stratégiai elrettentõ képességének növelését.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.29 másodperc
4,460,837 egyedi látogató