Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Hová lettek a férfiak?

GondolatokTisztázzuk a fogalmat, addig egy tapodtat se! A korszellemnek töketlenül megfelelnek, jók transznak, buzinak, alkesznak, fitnesz-görénynek...bármire, csak Embernek nem! Pont, ahogy a nõk is! Le köll gyalulni a teljes liberálbuzi zsidó-elbaxott, istenqrta bandát, kemikéália-mentesíteni, fogamzásgátlástalanítani...oszt felvenni a muszlim fapofát! Mi lehet az oka, hogy egyre kevesebb férfi akar jogosítványt szerezni vagy elköltözni otthonról, és miért pornót néznek ahelyett, hogy egy igazi nõvel töltenék az idejüket? Philip Zimbardo és Nikita Coulumbe a Nincs kapcsolat – Hová lettek a férfiak? címû, immár magyarul is elérhetõ könyvükben keresik a választ. A Hetek cikke.


A technológia okozta új típusú függõségek (mint az online játékok és a cyberszex) több ponton is eltérnek az eddig ismert addikcióktól, s az egyik ilyen különbség az, hogy

a fogyasztóknak fogalmuk sincs arról, hogy szokásaik milyen hosszú távú hatást fejtenek ki.

A témával behatóbban foglalkozóknak azonban már vannak információik arról, hova vezethet ez a fajta életstílus.

Fiúk az online fogságában

Az online világba emigráltak számára a face to face kapcsolatokban gyakran kommunikációs blokkok keletkeznek, mivel a virtuális világban használt kapcsolattartási mechanizmusok nem adaptálhatók az offline világba, a valóságban ugyanis nem lehet továbbkattintani, ha valami nem úgy alakul, ahogyan szeretnénk.

fotó: marketingcloud.comFotó: marketingcloud.com

„A videojátékok változatossága után az egész világ unalmassá válik számukra. Nincsenek igazi kapcsolataik, egy más ember által alkotott fantáziavilágban élnek. A szexfilmek után nem tudják élvezni a valóságos együttléteket, a valódi nõket.

Teljesen egocentrikussá válnak, hiszen saját vágyaik kielégítésének élnek. Nem tudnak nyitni mások felé, nem tudnak csapatban dolgozni. Idegen számukra a gondolat, hogy nem csak az õ igényeik léteznek”

– nyilatkozta a jelenségrõl Zimbardo.

A sztár-szociálpszichológus szerint az internetpornón és játékokon szocializálódott fickókat nem igazán érdekli a hosszú távú, romantikus kapcsolat, a házasság, az apaság és az sem, hogy saját családjuknak vezetõi legyenek.

Csupán az élteti õket, hogy a valódi élet elõl stimulált alternatív világokba meneküljenek, amelyekben nincs helye az igazi, hús-vér lányoknak, illetve a lányok-fiúk közötti közvetlen társas interakciónak.

Zimbardo egy új terminust is az elsõk között használ – elsõsorban olyan mai férfira, akinek nincs szüksége egy másik fizikai személyre, hogy kielégítse szexuális vágyait –, ez a szexuális szingularitás. A szociálpszichológus attól is tart, hogy az internetes pornófilmek és a randi-appok elterjedésével a romantikus kapcsolattól, a szerelemtõl egyre többen elidegenülhetnek, elmagányosodhatnak. Felmerül a kérdés, mi vezetett ehhez az állapothoz, Zimbardo pedig megkísérli sorra venni az okokat.

Távollevõ apák

Az Irányvesztett családok, távollévõ apák címû fejezetben kifejti, hogy az apátlanság és a modern beavatási rítusok hiánya negatívan hat a fiúk érzelmi és szociális fejlõdésére, és beláthatatlan következményekkel járhat:

„Az apa vagy bármilyen pozitív férfimodell nélkül felnövõ srácok (az amerikai fiúk kétharmada!) megszenvedik ezt a veszteséget, és elkezdenek másfelé kutatni felvállalható férfiidentitás után. Akadnak köztük, akik egy bandában vagy terroristacsoportban találják meg a keresett identitást, mások a drogokban, az alkoholban, a videojátékokban vagy éppen a nõk tárgyiasításában.”

Zimbardo azokat a hollywoodi filmeket is felelõssé teszi, amelyekben a férfiakat szánalmas lúzerekként mutatják be, akik csupán az értelmetlen szórakozásnak és a tekervényes, ám soha meg nem valósított terveiknek élnek.

philip zimbardoPhilip Zimbardo

A nõi sztárok velük ellentétben vonzóak, összeszedettek, érettek, és sikerorientált napirendjük által vezérelve valósítják meg rendre összes tervüket.

A protestáns munkamorál vége

A nagy hatású és minden bizonnyal nem utolsó 2008-as gazdasági recesszió és

a gazdaság folyamatos technologizálása rengeteg férfit taszított bizonytalanságba. A 21. században világszerte drámaian visszaesett a fiatal munkavállalók aránya, ami munkanélküli férfiak millióit jelenti.

Az olyan férfiorientált iparágakban is, mint például az autóiparban, a kézügyesség és a technikai készség jelentõségét egyre inkább kiszorítja a technológiai fejlõdés. Sok helyen még a felsõfokú végzettség sem garantálja a munkahelyi alkalmazást. Ha mindez nem lenne elég, Zimbardo a protestáns munkaetika eltûnését is „siratja”: bemutat egy olyan régi-új férfitípust, amely úgy érzi, jogában áll távol maradni a pénzkeresés kényszerétõl:

„Ma sok férfi apuci és anyuci fedele alatt megbújva – vagy éppen a saját házasságában, illetve élettársi kapcsolatában – lel hosszú távú menedékre.

Meglepõen nagy számban találunk olyan férfiakat, akik szemlátomást nem szándékoznak pénzkeresõ állást találni, de még csak a napi házimunkából sem akaródzik kivenni a részüket. Hatból egy nem dolgozó, munkaképes korú férfi elismeri, hogy nem is kíván munkába állni, és közel a felük úgy vélte, hogy az elérhetõ munkák színvonala nem felel meg az elvárásainak, vagy nem fizetnek elég jól ahhoz, hogy segítségükkel javítson az életkörülményein.”

fotó: womanckcompany.comFotó: womanckcompany.com

Bukásra álló iskolák

Zimbardo az okok között említi az oktatás elnõiesedését és válságát, mivel képtelen a fiúk számára is motiváló eszközökkel, módszerekkel elõállni.

Ha rákényszerítjük a fiúkat arra, hogy azelõtt tanuljanak meg valamit, hogy az agyuk megérne rá, akkor ezzel akaratlanul is megutáltatjuk velük az adott feladatot, a korai negatív tapasztalatok pedig ellenállást válthatnak ki az iskola és a tanulás iránt.

Mindkét nem jobban teljesít, ha azonos nemû tanár tanítja, azonban ennek feltételei már régóta nem adottak még az Egyesült Államokban sem.

A szociálpszichológus nem kételkedik abban, hogy a mai oktatási rendszer napjai meg vannak számlálva. A szülõk azonban segíthetik fiúgyermeküket azzal, hogy a korrekt tanárokkal nem mennek szembe, és a maguk részérõl mindent megtesznek azért, hogy gyerekeik felkészülten érjék el a felnõttkor küszöbét.

„Igaz, hogy egy egész falu kell a gyerekeink felneveléséhez, de a dolog mégiscsak velünk kezdõdik. A változásnak a szülõkbõl kell erednie” – kanyarodik vissza többször is a szülõk felelõsségének hangsúlyozásához a szakember.

Mit tehetnek hát a férfiak? – kérdezhetjük, és ugyanezt a kérdést teszi fel Zimbardo is, majd így válaszolja meg: „Ha fiatal férfiként azt szeretnénk, hogy életünk sikeresebb és kielégítõbb legyen, akkor fel kell ismernünk, hogy a változás nem akkor következik be, amikor épp nyakig elmerülünk a videojátékban, vagy a partvonalról figyeljük a történéseket.

Nem: ki kell merészkednünk a világba, és bele kell vetnünk magunkat az események sodrásába.
Ha egyfolytában csak a telefon kijelzõjét meg a laptopot bûvöljük, akkor törvényszerûen el fogjuk szalasztani az elsuhanó lehetõségeket.

Egy szó mint száz: itt az ideje kikapcsolni digitális énünket és helyette bekapcsolni önmagunkat.”

Link

Hozzászólások

8 #1 miskolcilaci
- 2016-07-08 13:29
193.111.141.18/content/photo/photo/gif108/3.gif
69 #2 Szalonna
- 2016-07-08 16:06
Az agyament nõnek nem mondhatók többsége is liberális, úgy azt is lehetne kérdezni hogy hol vannak a nõk. A legtöbb mai 1 éjszakára kapható ribanc, kész ennyi. Az otthonról való elköltözés meg csak úgy ha egyenes út vezeti ki külföldre, itthon nem tudna magát fenntartani, ilyen árak mellett.
165 #3 LM
- 2016-07-09 08:42
Nagyon jó kis téma. Szerintem:

Visszavezethetõ oda, hogy a társadalom széttagozódott a sötét évezredek alatt a parazitákra (akik uralják ezt a korszakot) a maréknyi emberre és a mindkettõnek gyenge töltelékre (agyhalottak, zombik rétege)

Mi is a férfiasság ha már férfiakról beszélünk. Biztosan lehetne róla egy vitafórumot indítani de alapvetõen egy viselkedésminta ami leginkább harcos szellemként, beállítottságként értelmezhetõ. (határozott, kiáll az igaznak vélt dolgokért, képes áldozatot hozni a cél érdekében és ami nagyon fontos nem él vissza az "erejével" pl. nem attól harcos hogy megveri az asszonyt )

Az elmúlt évezredekben ez a fajta viselkedés általában (amennyiben a fennálló rendszer ellen irányult) elég hamar rövidre zárták mondjuk egy kivégzéssel, munkatáborral ilyesmivel. A génállomány elég szépen kivérzett, csak, hogy nálunk maradjunk nézzük az utolsó 500 évet, török uralom, Rákóczi szabadságharc, Habsburg uralom, világháborúk, 56, kommunizmus.

Másik oldalról jött egy olyan a kivégzésnél és munkatábornál kidolgozottabb módszer ami biorobotként még használni tudja az embernek szánt anyagot ez a hazugság kora. Jelen rendszer a társadalmi egyenlõtlenségeket (ami az elõállított javak egyenlõtlen elosztásából fakad) HAZUGSÁGGAL álcázza. Mindenki lehet egyenlõ, mindenki lehet iparmágnás, mindenkinek jár egy jó csaj, tehát mindenkinek jár minden legalábbis a média szerint. Aztán jön a pofon az élettõl, hogy valójában aztán a rabszolgamunkán kívül semmi sem jár. A "propaganda" és a szándékosan így alakított társadalmi "rendszer" között akkora a szakadék, hogy az emberpalánta nem azt kapja de még körülbelül sem amit elvár amit elképzel.

Az emberpalánta szembesülve a beállítottsága és a "valóság" közötti ellentéttel és HA NEM ELÉG ERÕS akkor menekülni fog oda ahol azt kapja amit "lát" a 2L kannásbor után a "mámort" vagy a számítógépes játékban megkaphatja az áhított fegyvert vagy amit kinézett magának.

Az ember alapvetõen felfedezõ, teremtõ, együttmûködõ beállítottságú a parazita alapvetõen felélõ, elvonó beállítottságú. Jelen rendszer az emberi beállítottsággal rendelkezõk számára maga a pokol (ha csak nem rendelkezik kiemelkedõ képességekkel, mondjuk atomfizikából) mert olyan korlátok közé van szorítva, hogy a valóságban nem találja meg azt amit keres, nem építünk katedrálisokat, nem megyünk felfedezni a világegyetemet, nem alkotunk, nem megy elõre " természete" szerint de még egy szaros kis földdarabra sincsen pénze, hogy elvonuljon a társadalomtól és "teremtsen" valamit. Na róluk szól a cikk, ez a legnépesebb társadalmi réteg. A nem elég "versenyképes" parazitákra ne is vesztegessünk szót, õk is ebbe a rétegbe tartoznak más okokból kifolyólag.

Volt egy történet talán Szlovákiában ahol egy volt rendõr (nembiztos) nem bírta már a "társadalmi igazságtalanságot" egy pozitívan diszkriminált "kisebbség" ártalmas és ellene irányuló tevékenységét és nemes egyszerûséggel fogta a puskáját és elintézett párat saját kezûleg, aztán magát (ha nem teszi akkor a börtönben teszik meg helyette) Õ egy férfi (lsd. fent definíciót) akirõl tudunk, mi lett volna ha úgy csinálja, persze csak teoretikusan, hogy csak eltûnnek a kártevõk de az õ neve soha nem merül fel, akkor ma is él még viszont nem tudjuk meg, hogy vannak még férfiak. Tehát hol vannak? Ha vannak még akkor rejtõzködnek mert ebben a rendszerben másképp nem lehet.
139 #4 jozsef toth
- 2016-07-09 11:34
Itt van a kutya elasva!!
Ahogy LM irta.
Mindenki lehet egyenlõ, mindenki lehet iparmágnás, mindenkinek jár egy jó csaj, tehát mindenkinek jár minden legalábbis a média szeritn
Mind azok akik ezt letrehoztak es tamogattak es ma is tamogatjak a felelosok mind ezert!
Nagyon orultek foleg a nagy tobsege a noknek,hogy ok is eggyenloek a ferfiakkal. Na akkot most itt az ideje tisztazni ,hogy mit jelent az EGGYENLOSEG !
Ha fizikalis erorol von szo ,en ketsegbe vonom ezt.Amennyibe a mai noi tarsasag arra var,hogy majd a ferfiak megveddik a hazat es mennek gyilkoni ,hat ok is eggyenloek mehetnek most bizonyittani.
Nagy a kaosz!Azt is elvajak,hogy a ferjek ,takaritsanak,fozzenek,gyereket pelenkazzak,szoval sok olyan dolgot vegyenek le a vallukrol ami tobb ezer even az o munajuk volt.
Ezaltal a ferfiak el noisednek.
Amikor bele turkalunk olyan dolgokba ami tobb ezer evenat kialakult ,es mukodott itt az eredmenye!
Elvagyuk kenyelmesedve,es kenyeztetve .Azt viszont mindenki tudja ,ha egy gyereket elkenyeztetnek annak nehez be illesztedni a valosagos mai eletbe.
ES tenyleg hova lettek a ferfiak?
159 #5 vanyusha
- 2016-07-09 18:53
Marta Herda
4 #6 Posta Imre
- 2016-07-09 19:03
- Petõfi Sándor -

HA FÉRFI VAGY, LÉGY FÉRFI...

Ha férfi vagy, légy férfi,
S ne hitvány gyönge báb,
Mit kény és kedv szerint lök
A sors idébb-odább.
Félénk eb a sors, csak csahol;
A bátraktól szalad,
Kik szembeszállanak vele...
Azért ne hagyd magad!

Ha férfi vagy, légy férfi,
S ne szád hirdesse ezt,
Minden Demosthenesnél
Szebben beszél a tett.
Építs vagy ronts, mint a vihar,
S hallgass, ha mûved kész,
Mint a vihar, ha megtevé
Munkáját, elenyész.

Ha férfi vagy, légy férfi,
Legyen elved, hited,
És ezt kimondd, ha mindjárt
Véreddel fizeted.
Százszorta inkább éltedet
Tagadd meg, mint magad;
Hadd vesszen el az élet, ha
A becsület marad.

Ha férfi vagy, légy férfi,
Függetlenségedet
A nagyvilág kincséért
Árúba ne ereszd.
Vesd meg, kik egy jobb falatért
Eladják magokat.
„Koldúsbot és függetlenség!”
Ez légyen jelszavad.

Ha férfi vagy, légy férfi,
Erõs, bátor, szilárd,
Akkor, hidd, hogy sem ember
Sem sors könnyen nem árt.
Légy tölgyfa, mit a fergeteg
Ki képes dönteni,
De méltóságos derekát
Meg nem görbítheti.

(Pest, 1847. január.)

[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=RcQuuvMHbOM[/movie]
238 #7 bivaly
- 2016-07-09 21:06
Feleim !

Tessék kedves okosoknak vissza menni a XIX-ik század végére ! Mi az emancipáció !? Szüfrazsettek ! Meg nõi egyenjogúság !? Meg Clara Zetkin, meg kommunizmus, és szocializmus, ( soha egyik sem volt csak nevében öltek, és rohasztottak !!!), meg "Frankfurti iskola" !! Utóbbi rohasztotta szarrá az amerikai oktatást és erkölcsöt mára, és garantáltan megágyazott a buzerancia piedesztálra emelésének !!!
Milyen aranyos a két "kicsit más" médiában vívott csetepatéja, Kocsis Máté, kontra Ungár Klára !! A buzi mondja a buzinak, hogy buzi !!! Ettõl frappánsabb idióták már nincsenek is. Öröm nézni a "viadalt" ! Csak példaként hoztam. Tényleg "öröm nézni a viadalt" ?

LM !

Sokáig hezitáltam, hogy akár egy sort is írjak, ehhez képest most sokat írtam. Ezek a büdös buzi entellektüel pszihiáterek, "lélek gondozók" tették manifesztummá a buzeranciát, és álszent mocskos szemforgató ( miért lenne más pár ezer éve is ?), szövegüket mint tudományos értekezést, vita tárgyává teszik. Idézõjelbe kellene tenni szinte minden jelzõt, mert kizárólag a hamis és a hazug, ami befolyásol és irányít !!! Gyenge jellemek ( IQ és nevelési hiány) valamint degeneráltak mennyországa ez a világ . Csak ismételni lehet, minden összefügg mindennel ! Az eredményt látjuk. A legtragikusabb az, hogy sokaknak megfelel, nagyon sokaknak meg tökéletes . Innen kár egy betût is leírni. Csak annyit nézzetek meg magatok körül, szinte nincs már egy nõnek nevezett nõstény humanoid sem, akinek ne lenne a bõrén legalább egy tenyérnyi tetoválás. A hímnek nevezet rossebb se tudja kik ( köznyelven "férfiak" ), olyan lepedõ méretû tetoválásokkal bírnak, hogy undor rájuk nézni, nekik persze tetszik. És ez a "férfi" csinál "gyereket", ennek a "nõnek" ! Hurrá ! A világ önmegsemmisítõ folyamatai ( a fent említett erkölcsi példamutatás hatására) elképesztõen felgyorsultak. Ez számomra örömteli !! Kicsit feljebb az IQ 150-en, tudom, hogy túlélem, ha betoppan a "gonosz", sõt, alig várom ! A hétköznapjaim nyugodtabbá válnának, és nem vagyok egyedül ebbeni vágyakozásomban, igaz, nagyon kevesen vagyok . A velem nem egyetértõket meg remélem elviszi a "szél" ! De jó lenne egy hülyék nélküli, férfiakkal, és nõkkel lévõ világ. Aztán bilibe lóg a kezem, és felébredek. A fene egye meg !
238 #8 bivaly
- 2016-07-09 21:09
Ezt a vigyorgó kis retkes ábrát nem tettem be, de nem is tudom kiszedni ! Hogy rohadjon már el a számítástechnika ! Meg akik csinálják is, õk leginkább !
2 #9 gerry
- 2016-07-09 21:27
Bivaly - a záró zárojel elött hagyj egy üres helyet... akkor nem jelenik meg vigyori...
Ezt meg neked:
:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
267 #10 Perle
- 2016-07-10 18:58
Itt egy nagyon jó cikk arról, hogy hogyan dolgozott a meleglobby már egy negyed százada a " mások" elfogadtatásáért.
http://tutiblog.c...italaltak/

Itt egy másik, könyvajánló.
http://tutiblog.c...racsonyra/
267 #11 Perle
- 2016-07-11 14:26
Drámaian megnõtt a briteknél a nemüket megváltoztatni akarók száma: Most , az elfogadás maiatt:
ndex.hu/mindekozb...tek_szama/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.89 másodperc
4,615,178 egyedi látogató