Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Már az állampolgárság is eladó lehet?

BelföldA zsidónak ingyé és sz@ranyi jó-kóhn jár! A kínaiak körében népszerû a letelepedési kötvényprogram, de többségük nem kíván magyar állampolgár lenni

Erkölcsileg és gazdaságilag is megkérdõjelezhetõnek tartja Varga István közgazdász azt az egyelõre elvetett tervet, amely szerint hazánk évi ezer állampolgárságot adott volna el külföldieknek 450-650 milliárd forintos állami bevételért cserébe. Egy ilyen húzással csak további közpénzek jutnának offshore jellegû cégeknek.

A nemzet semmi, a pénz minden? Magyarország nem prostituálódhat – mondta lapunknak Varga István közgazdász arra reagálva, hogy sajtóértesülések szerint a letelepedési kötvény sikerén felbuzdulva egy Fidesz-közeli üzleti kör szándéka szerint magyar állampolgárságot is árultak volna. A tavaly nyáron tárgyalt bizalmas tervezetbõl idézve a Népszabadság a hét végén azt írta, 800 ezer euró, azaz csaknem 250 millió forint lett volna az ár, ennyi pénzért évente ezer külföldi család juthatna állampolgársághoz. A terv szerint a programba nyolc családtagot lehet bevonni, e fölött pótdíj fizetendõ, és a kalkuláció szerint mindez 450-650 milliárd forint állami bevételt hoz. A „cselszövõk” abból indultak ki, hogy a világon mintegy 600-700 ezer olyan, legalább 20 millió dolláros vagyonnal rendelkezõ család él, amely nem utazhat szabadon. Õk magyar állampolgárság vásárlásával segíthetnének magukon, hiszen Magyarország az EU és a schengeni övezet tagja, innen sok más államba, például az Egyesült Államokba is vízummentesen utazhatnak.
Pénzért bármit?

Varga István szerint hazánk egy ilyen húzással többek között a dél-amerikai és a távol-keleti feketegazdaság szereplõi elõtt nyitná meg a kapuit, ha pedig a pénzért bármit elvet valljuk, akkor Európában és az egész világon eszerint fognak kezelni minket. A közgazdász úgy látja, már maga a felvetés is megkérdõjelezhetõ erkölcsileg és gazdaságilag is. Ha pedig a politikusok ilyen eszközzel akarnak élni, azzal azt bizonyítják, hogy rosszul gazdálkodtak a közvagyonnal, mert inkább trükköznének, mintsem fejlesztésekkel, például beruházással vagy exporttal gyarapítanák a gazdaságot. Varga állítja: e programmal Magyarország szembemenne a tiszta, átlátható, követhetõ pénzmozgás felé haladó pénzügyi világgal. Mint mondta, nonszensz offshore hátterû cégeknek kedvezni, miközben az átlag állampolgár az arcát vállalva bonyolítja a bankügyeit.
Vannak külföldi példák

Kétségtelen, hogy már több európai országban is próbálkoztak hasonlóval, a máltai „minta” ki is verte a biztosítékot az Európai Bizottságnál. Végül brüsszeli nyomásra szigorítottak a feltételeken: egyéves tartózkodáshoz kötötték a kérelem befogadását, egy máltai útlevél így legalább 1,15 millió euróba kerül. Bulgáriában ezért „csak” félmilliót kérnek, de itt számolni kell azzal a jelentõs hátránnyal, hogy a schengeni övezeten kívüli országról van szó. Cipruson az a külföldi kaphatja meg az állampolgárságot, aki egyrészt rendelkezik egy legalább 500 ezer eurós ingatlannal, másrészt a befektetés módjától függõen 2,5–5 millió eurós beruházást hajt végre. A magyar tervezet egyébként állítólag nem csak a hagyományos férj-feleség kapcsolatot fogadta volna el családként, mivel az elõkészítõk becslései szerint a tehetõs célcsoporton belül a 30 százalékot is meghaladhatja az élettársi viszonyban élõk, illetve az azonos nemû párok száma.

A lap úgy tudja, az állampolgársági biznisz Orbán Viktor asztalán vérzett el. A miniszterelnök állítólag nem akart újabb frontot nyitni az Európai Unióval, és nem értett egyet a külhoni magyarság egyszerûsített állampolgársági eljárásának megszüntetésével sem, amit a tervezet készítõi javasoltak. Emellett úgy vélte, egyelõre nem indokolt konkurenciát teremteni a letelepedési kötvényprogramnak. Utóbbi révén már 7837 külföldi jutott tartózkodási engedélyhez Magyarországon, ebbõl 4453 személy letelepedési engedélyt is kapott.
A kínaik taroltak

A legtöbb letelepedési engedélyt a magyar állampolgárságra nem hajtó kínaiak igényelték, számuk a családtagokkal együtt 4009, õket az oroszok követik 221 fõvel, a harmadik helyen pedig az irániak állnak 39 „bevándorlóval”. De a pakisztáni, szír, török és tunéziai állampolgárok között is igen népszerû a program, sõt akadt amerikai állampolgár is, aki vásárolt ilyen engedélyt. A konstrukció lényege, hogy az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkezõ befektetõk, akik legalább 300 ezer euró (93 millió forint) névértékû, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejû államkötvényt vásárolnak, fél év után letelepedési engedélyt kapnak, amelynek birtokában szabadon mozoghatnak a schengeni övezetben.
A vállalkozások busás haszonra tettek szert

Lapunk számításai szerint a kötvényt értékesítõ vállalkozások a program 2013-as indulása óta legalább 66,2 milliárd forintos bevételre tettek szert, miközben az egyéb díjakkal együtt a 75 milliárd forintot is megközelítheti ez a szám. A befizetett 300 ezer euróból a közvetítõ cég ugyanis csak mintegy 271 ezret utal az államnak, a többit megtartja. A külföldi öt év múlva 300 ezer eurót kap vissza, ebbõl azonban csaknem 29 ezret (mintegy kilencmillió forint) az adófizetõk pénzébõl pótol ki az állam a lejárat évében. Ahogy Varga István elítéli a magyar állampolgársággal való „üzletelés” gondolatát, úgy a letelepedési kötvényprogram ideológiájával sem ért egyet. Ahogy fogalmazott, itt ráadásul nem vételrõl, hanem „csak” kölcsönrõl van szó, de semmilyen szinten nem szerencsés kétes hátterû vállalkozások adóoptimalizálásához asszisztálni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés idõpontja: 2015. 10. 19.
Link

Hozzászólások

118 #1 keepfargo
- 2015-10-20 13:24
eladó az egész világ...

( azért néz ki így..)
52 #2 kuka7
- 2015-10-20 15:32
Persze mert a kufár szellemiség uralja már a egész golyóbist,pláne hogy levannak butítva azemberejk/gojok.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.49 másodperc
3,406,502 egyedi látogató