Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Kínaiak vásárolják fel Európát - hamarosan õk lesznek az urak?

KülföldSzépen csendben és jó 10 éve zajló folyamat. Kína a tromf, ami a gazdasági "erõt" adja, a maci meg a katonai vezetést, technológiát. Az idén a korábbinál jóval nagyobb értékben és számban vásároltak fel cégeket kínai befektetõk Európában, és ez a tendencia a második félévben is folytatódhat. A gépiparon, technológián kívül a gyógyszeripar, egészségügy, idõsgondozás is nagyon érdekli a kínaiakat egy tanulmány szerint.

A kínai befektetõk nagybevásárlást rendeznek Európában – írja az Investing.com a DPA-AFX-re hivatkozva. Az év elsõ félévében 72,4 milliárd dollárnyi, azaz 65,2 milliárd eurónyi befektetést jelentettek be az Ernst & Young tanulmánya szerint. Ez 164 tranzakciót jelent, míg tavaly egész évben 183 üzletet hoztak tetõ alá. További felvásárlási üzletek vannak folyamatban.

Németország volt a legkedveltebb célpont 34 vállalat-felvásárlással, utána következik Franciaország és Nagy-Britannia 23 és 20 tranzakcióval. Németországban 9,7 milliárd eurót költöttek el, sokszorosát a 2015 egészében mért 474 millió eurónak. Ennek nagy része, 4,2 milliárd euró a Kuka robotikai vállalat folyamatban levõ felvásárlására megy el (errõl korábban tudósítottunk itt>>>>, majd pedig itt>>>>).

A Kuka-üzlet azonban csak a harmadik a sorban, megelõzi a Syngenta svájci vegyipari cég még le nem zárult felvásárlása 44 milliárd dollárért, és a finn Supercell játékfejlesztõ megvétele 8,6 milliárd dollár értékben.

Az Ernst & Young a második félévben is látványos felvásárlási tranzakciókat vár. Európában sok befektetõ akar megválni részesedésétõl, Kína lassulása miatt viszont sok ottani befektetõ keres alternatívákat. Nem csak technológiai és gépgyártó vállalatok iránt érdeklõdnek, hanem például klinikák, idõsotthonok, gyógyszer- és biotechnológiai vállalatok iránt is.

A felvásárlóknak lehetnek árnyoldalai is, sokan a európai munkahelyeket féltik, mások kalandoroktól tartanak. Nem véletlenül, ahogy például a Deutschlandfunk mai cikkébõl kiderül. Hogyan ellenõrizzük a kínai befektetõket, azok komolyságát? - teszik fel a kérdést a Frankfurt-Hahn repülõtér meghiúsult eladása kapcsán.

Ott a vevõrõl egy idõ után kiderült, hogy tevékenységei között egyáltalán nem szerepel a repülõtér-üzemeltetés, üzleti terveit csak a tranzakció után akarta felfedni, és a kínai államtól nem volt rá engedélye. Azt feltételezik, hogy egy kínálkozó lehetõséget spontán akart megragadni egy felkészületlen vállalkozói csoport. A sanghaji befektetõknek valamiért csúnyán felülõ rheinland-pfalzi kormányzat miniszterelnöke épp most élt túl egy bizalmatlansági szavazást az ügyben.

Megvan a Kuka-kétharmad

A Midea nevû kínai befektetõ a nyilvános vételi ajánlat során, annak lejárta elõtt nem sokkal már a részvények 70,3 százalékát megszerezte – írja a DPA-AFX.de. A cég részvényenként 115 eurót ajánlott a tulajdonosoknak, a papírok a tõzsdén jelenleg 106 euróért forognak. A felvásárlás bejelentése elõtti napon a papír 84,4 eurón zárt. Az ajánlat július 15-én éjfélig tart.

A felvásárlást Németországban kemény viták kísérték, mivel a robotikai vállalat stratégiailag fontos jövõbeli technológiákat fejleszt, így az Ipar 4.0-nak nevezettet, ami a gyártás teljes automatizálását jelenti.
Link

Hozzászólások

131 #1 lalapapa
- 2016-07-21 04:52
nehogy mar valaki is jot varjon a kinaitol,
abbol a fajtabol nem kerek,
oda valahova beteszi a labat akkor vege mindennek,
akkor munkat csak a fajtajanak ad,
akkor ott vege a kereskedelemnek az iparnak a
gyartasnak annyian vannak mint a hangyak a bojban
oda nem fer be mas faj,
az csak a fajtajaval azzal targyal uzletel
hazasodik es minden mit csak rosszat el lehet
kepzelni,
az nem sarga veszedelem hanem szintelen
de a leg rosszabb fajta,
kinait meg a kepen se lassak,
de hat minden harmadik ember kinai
es leszaporodjak meg a romakat is,
s_furdes:oB)
2 #2 gerry
- 2016-07-21 08:46
lalapapa - arról nem is beszélve, ...
- hogy ferdeszemmel néznek rád!!!
- hogy nem érted mit mondanak.
- hogy akárhova mész, mindenütt ott vannak.
- hogy a fiatal kinai lányok már nem veled flörtölnek.
s_hihi

ez se (inkább Pistával enyeleg...:
img.www.nosalty.hu/files/nosalty_kepek/emmy.jpg
8 #3 miskolcilaci
- 2016-07-21 18:44
m.blog.hu/ma/mandiner/image/0808/korea/breast%201.jpg

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.42 másodperc
4,462,017 egyedi látogató