Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Eltemették Somló Tamást

BelföldA zsidót, mi mást? Hullanak, mint a patkányok, bár a tempót nagyon is fokozni kék, de annak azért jelzés értéke van, hogy kimutatják a kipáikat. Ezt mind egy szálig összeesküvõ. Több száz tisztelõje, barátja, pályatársa kísérte utolsó útjára Somló Tamás énekest, zenészt, dalszerzõt, a Locomotiv GT tagját csütörtökön Budapesten, a Kozma utcai izraelita temetõben.

A 68 éves korában, július 19-én keddre virradóra elhunyt mûvészt zsidó szertartás szerint búcsúztatta gyászoló családja elõtt Kardos Péter fõrabbi. A barátok nevében Léderer Pál újságíró beszélt a ravatalnál.

""Gyönyörködtetett zenéjével és énekével, sugározta magából a jóságot és a szeretetet, ami napjaink világában alig fellelhetõ""

- mondta a fõrabbi.

Kitért arra, hogy Somló Tamás szinte hangszerrel a kezében született, és majdnem úgy is halt meg meg, amikor halálos ágyáról felkelve több száz kilométert utazott, hogy egy jótékonysági koncerten beteg gyerekeket vigasztaljon.

"Számunkra nem hal meg, visszatér és velünk marad, ha beszélünk róla, felidézzük az LGT felvételeit, megnézzük az Álomarcú lány videóját" - tette hozzá Kardos Péter. Szólt Somló Tamás egy kevéssé ismert oldaláról is, arról, amelyik kipát tett a fejére és várta a rabbi áldását, zsinagógákban adott koncertet az elsõ felkérésre.
Fotó: Koszticsák Szilárd - MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd - MTI

Léderer Pál arról beszélt, hogy konszenzus van abban: Somló Tamás volt a magyar zenei élet egyik legeredetibb, legtehetségesebb, legsokoldalúbb és mindenképpen legtermészetesebb, legõszintébb, leglazább alakja.

"Neki unalmas volt, ami másnak racionális. Rengeteg állata volt, szerette telehordani mindenféle megismételhetetlen dolgokkal a tereit régiségekkel és kacatokkal, kis Honvéd utcai lakásába kandallót, harmóniumot, orgonát, pianinót, még egy Bösendorfer-versenyzongorát is felcipelt. Gyûjtõszenvedélye az emberekre is kiterjedt, négy asszonyt és négy gyereket köszönhetett ennek. Imádta õket és viszont. Igazi társasági ember is volt, akkor érezte elemében magát, ha zajlik az élet" - fejtette ki Léderer Pál.

Kitért arra is, hogy Somló Tamás nem készült a halálra, tervei voltak, leginkább egy LGT-koncertet álmodott még, emellett utazni is akart, Izraelbe és Amerikába.

"Elment egy nagy ember, egy igazi mensch, jól írta Presser Gabi: Tomi nélkül vacakabb lett a világ. Nagy szórakoztató volt, igazi showman, de olyan, aki bár tisztában volt vele, hogy millióknak szerez örömet, úgy tartotta, a showbizniszen kívül is van élet. Artúr rivaldafényre termett, de a színfalak mögött, az árnyékban is észrevette és szerette az embert" - mondta az újságíró.
Fotó: Koszticsák Szilárd - MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd - MTI

A búcsúztatáson a zenészek közül jelen volt az LGT három tagja, Presser Gábor, Karácsony János és Solti János, a zenekar korábbi dobosa, Laux József, Somló Tamás egykori zenekarából, az Omegából Benkõ László és Mihály Tamás, továbbá mások mellett Zalatnay Sarolta, Bródy János, Dés László, Gallai Péter, Köves Miklós, Závodi János, Horváth Charlie, Balázs Fecó, Demjén Ferenc, Gerendás Péter, Bornai Tibor, Márton András, Lengyelfi Miklós, Heilig Gábor, Jávori Ferenc, Király Viktor, valamint Székhelyi József színmûvész.

Somló Iván Tamás 1947. november 14-én született Budapesten. Elõször hegedülni tanult, majd tizenhárom évesen szaxofonra váltott, még tucatnyi hangszeren játszott, a basszusgitártól a zongorán át a fúvós hangszerekig. Heinemann Sándornak, a Royal Orfeum vezetõjének, a nagycirkusz karmesterének hatására beiratkozott az Állami Artistaképzõbe, cirkuszi zenebohóc lett.

Rövid ideig az Atlas együttesben zenélt, az akkor még amatõr Omegának 1964-tõl három éven át volt tagja, de az anyagilag sokkal jövedelmezõbb artista szakmával sem szakított és utazni is vágyott. A Luxor zsonglõrcsoporttal körbeturnézta a világot, majd miután a csapat 1969-ben szétszéledt, Somló a Kex együtteshez csatlakozott. 1972-tõl a Non-Stop együttes frontembereként lépett színpadra, a következõ évben meghívták basszusgitárosnak a távozó Frenreisz Károly helyére az elsõ magyar supergroupba, a Locomotiv GT-be.

Többek között õ szerezte a Ha a csend beszélni tudna, az Álomarcú lány, az Ülök a járdán, a Valamit mindig valamiért, a Boogie a zongorán, a Primadonna, a Nagyon kell, hogy szeress és az Annyi mindent nem szerettem még címû slágerek zenéjét. Kissé karcos hangja teljesen egyedi, azonnal felismerhetõ volt.
Somló Tamás édesanyja (Fotó: Koszticsák Szilárd - MTI)

Somló Tamás édesanyja (Fotó: Koszticsák Szilárd - MTI)

Az 1980-as évek elejétõl az LGT turnéi ritkultak, az együttes az 1987-es tabáni koncert után felfüggesztette tevékenységét, jóllehet hivatalosan nem jelentették be feloszlásukat. 1992-ben emlékezetes búcsúkoncertet adtak a Nyugati pályaudvaron, 1997-ben Somló Tamás 50. születésnapját ünnepelték fellépéssel. 2007-ben a Szigeten arattak hatalmas sikert, 2013-ban újra összeálltak két koncertre az Arénában, majd Alsóörsön.

Anyagi gondjai miatt 1986-ban Dániába ment "vendéglátózni" egy külföldi zenészekbõl álló tánczenekarba, 1992-ben Demjén Ferenc unszolására jött haza. A õ rábeszélésére és szövegírói közremûködésével jelentette meg 1992-ben elsõ szólólemezét, a Som-lót, amelyet a Semmi cirqsz (1997), az 50mló koncert (1998), a Zenecsomag (2000), a Best of (2003) és az Egy adag somlói (2007) önálló album követte.

Õ énekelte az Álom címû számot az 1996-os Elvarázsolt Edda-dalok albumon, a Patika (1996) címû televíziós filmsorozat két betétdalát adta elõ, szerepelt szerzeménye az 1999-es Hippolyt címû filmvígjátékban. Jótékonysági koncerteken vett részt, rendszeresen fellépett nosztalgiakoncerteken és fesztiválokon.

A három eredeti LGT-tagból és egy tehetséges fiatal zenészbõl álló Zenevonat a legsikeresebb LGT-slágerekbõl állított össze koncertprogramot. Somló Tamást 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2004-ben, õsz fejjel kapott jogi diplomát.
Link

Hozzászólások

8 #1 miskolcilaci
- 2016-07-21 19:29
kuruc.info/j/480/egyeb/somlo1672103.jpg
kuruc.info/j/480/egyeb/somlo1672108.jpg
kuruc.info/j/480/egyeb/somlo1672106.jpg
kuruc.info/j/480/egyeb/somlo1672107.jpg
4 #2 Posta Imre
- 2016-07-21 19:31
Zsidó ez mind egy szálig...mintegy "véletlenül" éppen a "kultúr-(k)rémet" alkotva.
8 #3 miskolcilaci
- 2016-07-21 19:33
Igen Doki! Azért érdemes az arcokat figyelni..
4 #4 Posta Imre
- 2016-07-22 06:13
Ez is holokoszt-túlélõ. Ezek egy percet nem dolgoztak, azért szívhatják a vért még most is. El kell takarítani a büdös PIcsába ezt a moslék bandát!

Könnyek közt bú­csú­zott Somló Ta­más­tól 102 éves anyu­kája!

A le­gen­dás ze­nész csü­tör­töki te­me­té­sén ren­ge­te­gen vet­tek részt: a csa­lád­ta­go­kon kívül a ze­nész­tár­sak is bú­csút vet­tek Somló Ta­más­tól.


Ahogy a is beszámolt róla, Somló Tamást a Kozma utcai izraelita temetõben helyezték örök nyugalomra csütörtök délután. A szertartáson több barátja, köztük Horváth Charlie, Presser Gábor, Demjén Ferenc és Benkõ László is ott volt, de részvétét nyilvánította Király Viktor, Tóth Vera és Korda György is.

A búcsúztató nyitóbeszédét egy rabbi tartotta, aki így fogalmazott a zenészlegendáról:
EZT OLVASTAD MÁR?

Hatalmas tömeg gyûlt össze Somló Tamás temetésén

"Õ mindennél többet tudott. Szinte hangszerrel a kézben született és majdnem hangszerrel a kezében halt meg..."

Természetesen Somló Tamás négy gyermeke, Dávid, Dániel, Pál és Lili is részt vett a szertartáson, de az elsõ sorban ült a zenész 102 éves anyukája is, aki 5 éves kora óta nevelte Somlót.
http://ripost.hu/...e=hirstart
254 #5 mujko
- 2016-07-22 07:02
Király a verda .
s.ripost.hu/thumbs/2016-07-21/49aeca76a130bc3135fe51786069c5a0/620x0.jpeg
254 #6 mujko
- 2016-07-22 09:08
"csoda rabbik útja " Mádon
http://www.boon.h...an/3117446
Azért az érdemes tudni hogy ez valamikor II .Rákóczi Ferenc Erdélyi fejedelem birtoka volt most "rabbi ház ?"
2 #7 gerry
- 2016-07-23 06:01
mujko - úgy vélem a zsidó temetés okán nem tudnak annyi pénzt lehúzni tölük mint a többi embertõl az országban...

Lehet, hogy a kép a "Temetem a munkát"?

Szívesen megkérdezném, hogy mennyibe kerül egy temetés náluk, de nem hiszem, hogy válaszolnának rá egy goj-nak.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.64 másodperc
3,400,367 egyedi látogató