Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Elfuserált háttérhatalomnak csorgatta az MNB-alapítvány a közpénzt

BelföldNem vicc, hanem "leleplezés", mégpedig máltais-szabadkõmûves jakobinus zsidó módra. Bizarr diplomagyár épült Sümegen Isten és az MNB támogatásával
A Pallas-alapítványok eddig tízmilliókat adtak egy frissen alakult vadkeresztény gazdasági fõiskolának, ami mögött egy önjelölt doktor áll. Az iskola Mini-Oxford szeretne lenni, de inkább rossz viccnek tûnik.

A John Henry Newman Oktatási Központtal és a sümegi népfõiskola sztorijával az MNB-alapítványok támogatásainak napvilágra kerülésekor kezdtünk foglalkozni
Ekkor még úgy tûnt, ez is csak egy a sok, nehezen megindokolható dolog közül, amit az alapítványok közpénzbõl támogattak
Azóta viszont újabb fordulatot vett az ügy: erõs a gyanú, hogy a jegybanki juttatást nem egyszerûen hülyeségekre költötték, hanem jelentõs részét egész konkrétan ellopták
A jövõegyetemet megálmodó egyesület egy része megszabadulna a felelõsöktõl, ezért feljelentést tett, a másik fele viszont koholt vádakat emleget és visszatáncolna.
Azóta az is kiderült: a sáros céget a nézetkülönbségek ellenére felszámolják.
Közben olyan figurák mozgatják a szálakat, akikrõl alig hisszük el, hogy felbukkanhatnak a magyar felsõoktatás vagy a jegybanki pénzek környékén: többek között egy évtizedes svindlis múltú áldoktor és egy ókori egyiptomi mitológiával operáló üzleti kisegyház feje.
A sümegi történetet keresztül bepillantást nyerhetünk a kis magyar háttérhatalom szövevényes világába, ahol politikusok és celebek talárban parádéznak kamulovagokként, és prímán megférnek a szélsõjobbosok a szocialistákkal, a simlis alakok pedig a rend õreivel.

Lenyúlhatta az alapítványi támogatást a vezetés

A sümegi fõiskolát, pontosabban annak üzemeltetõjét érintõ vihar a biliben július elején tört ki, amikor a Kárpát-medencei Jövõegyetemért Egyesület egy képviselõje közleményt adott ki. Eszerint leellenõrizték, hogyan intézik az ügyeket az egyesület tulajdonában álló – és a majdani iskolát üzemeltetõ – John Henry Newman Oktatási Központ Nonprofit Kft.-nél, és csúnya dolgokra bukkantak.
Tízmilliókat sikkaszthatott az MNB-alapítványok pénzébõl a sümegi jövõegyetem vezetése
Tízmilliókat sikkaszthatott az MNB-alapítványok pénzébõl a sümegi jövõegyetem vezetése
A jegybank által támogatott fõiskola tulajdonosa leváltotta és feljelentette az ügyvezetõt, de ettõl még szeptemberben elindulnának.
Tovább

Az egyik probléma állítólag a tízmilliós MNB-s alapítványi támogatásokat kapó fõiskola megálmodójának, Kertész-Bakos Ferencnek a végzettségét boncolgató cikkek miatti bizalomvesztés volt. Mint írták, “az önmagát professzornak nevezõ személy semmilyen végzettséget igazoló dokumentumot nem tudott vagy nem akart átadni a tulajdonos képviselõinek”.

Ezen felül gyanús pénzmozgásokra is figyelmesek lettek, így lecserélték a cég vezetõjét. Az új ügyvezetõvel az élen könyvvizsgálói és jogászi szakvéleményt kértek a korábbi mûködésrõl, ezek pedig olyasmiket tártak fel, hogy végül jobbnak látták feljelentést tenni.
Kertész-Bakos doktorrá avatása a PDSU-n
Kertész-Bakos doktorrá avatása a PDSU-n
Fotó: prodeosu.net

Gyanújuk szerint június végéig a cégvezetõként mûködõ korábbi pálos rendi szerzetes, Fülep Dániel társkártyát és hozzáférést biztosított a kft. bankszámlájához a társaságban hivatalosan nem alkalmazott, bár az iskola létrehozásában fontos szerepet játszó Kertész-Bakosnak. A feljelentésben az áll, Kertész ezek után magáncélra használta a Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól érkezõ projektpénzek nagyjából 30 százalékát, sikkasztással gyanúsítják.
Hirtelen kihátrált a tulajdonos a feljelentésbõl

A sikkasztás gyanújáról szóló cikk megjelenésének másnapján újabb közleményt kaptunk a Kárpát-medencei Jövõegyetemért Egyesülettõl. A levelet a szervezet elnöke, Vass Mária írta alá, aki egyúttal leszögezte: az elõzõ napi feljelentés egyesületük egy tagjának, Pétervári Zsoltnak a magánakciója volt. Vass állítja, a John Henry Newman Oktatási Központ Kft.-t tulajdonló egyesületben nem született döntés sem a bûnügy bejelentésérõl, sem ennek külsõ kommunikációjáról, sõt: szerinte nem is történt bûncselekmény, legalábbis “az általa átvizsgált dokumentumok ezt nem támasztják alá”.

Ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, idõközben ugyanis megszereztük az új vezetés által felkért könyvvizsgáló írásba adott véleményét, amelyben az áll: jogtalanul vásároltak, használtak és tankoltak a cég pénzén két autót, és a kft. nevében Kertész-Bakos jogosultság nélkül kötött szerzõdéseket és vásárolt indokolatlannak látszó tételeket szintén a társaság kontójára. A dokumentum szerint a könyvelést trehányul vezették, hiányoznak belõle a vállalkozói- és munkaszerzõdések. A könyvvizsgáló ezek megállapítása után leírja, hogy Kertész-Bakos szerepét tisztázni kell büntetõjogi szempontból.

Megszereztük a John Newman Kft. bankszámlakivonatait is, amelyek önmagukban nem bizonyítanak semmit, de az azért látszik belõlük, hogy sok a furcsa tétel. A számláról, amelyre az MNB-alapítványok pénze is érkezett, többször vettek le nagy összegû készpénzt, de akadnak itt wellness-hotelszámlák, számtalan tankolás, auchanos és IKEA-s nagybevásárlások is. Szintén a feljelentés megalapozottságára utal, hogy a rendõrség nem utasította el: jelenleg a Veszprém megyei kapitányság gazdaságvédelmi osztálya folytat nyomozást Fülep és Kertész-Bakos feltételezett lopásának ügyében.

Fülep Dániel június végi, a céginformációs rendszerben is rögzített eltávolítását egyébként nem tagadta sem Vass Mária, sem maga Fülep, akit telefonon értünk el. Ennek okáról viszont már senki nem akart nyilatkozni, a volt ügyvezetõ csak annyit közölt általánosságban, “sok oka lehet egy cégen belüli személycserének”. Vass Mária mindenesetre a sikkasztás gyanújáról szóló cikkünk után az egyesület nevében azonnal kirúgta a Fülep helyére kinevezett és korábban állítólag az elõzõ vezetés ügyeinek kibogozására felkért új ügyvezetõt is.
Fülep Dániel az iskola vezetõjeként a köztévében
Fülep Dániel az iskola vezetõjeként a köztévében

A Kárpát-medencei Jövõegyetemért Egyesületet képviselõ Vass határozottan tagadja, de a feljelentést tevõ Pétervári Zsolttól és Végh László sümegi polgármestertõl úgy tudjuk, a visszaélések feltárása után Pétervári és Vass a polgármester jelenlétében beszélték meg a rendõrség bevonását az ügybe, amiben akkor még egyetértettek.
El kéne számolni a pénzzel, de felszámolják a céget

Ez eddig csak egy viszonylag piti sikkasztási ügy (a rendõrség valamivel több mint tízmillió forintnyi elcsalt pénz után nyomoz), bár arra azért így is rávilágít, hogy vannak gondok a jegybanki alapítványok pénzosztási elveivel:

A teljes, négy projektre kiutalt 28 milliós támogatást a John Henry Newman Oktatási Központ Kft. mindössze három hónap leforgása alatt kapta.
Mindezt úgy, hogy 2014-es alapítású, semmilyen érdemi tudományos tevékenységet felmutatni nem tudó cégrõl beszélünk,
melynek szellemi atyja egy különös nézeteket valló, évtizedek óta más-más köntösben felbukkanó áldoktor-vállalkozó

A PADA nevû MNB-alapítványnál rákérdeztünk a JHNO Kft. négy megvalósult projektjének elszámolására, mivel ha igazak a vádak, úgy az összes támogatás mintegy 30 százalékát lovasították meg a felelõsök nem túl fifikás módon, ezt pedig azért nehéz lehet lepapírozni. Azt a választ kaptuk, hogy a kft. a négybõl eddig egy projektet, Marguerite A. Peeters A Nyugat kulturális forradalmának globalizációja és A nemek forradalma címû könyveinek kiadását és bemutatását zárta le, ezzel rendjén elszámolt, a fel nem használt pénzt pedig visszautalta.

A másik három projekt, illetve azok lezárása elméletileg még folyamatban van, bár az nem minden esetben egyértelmû, hogy mi tart ennyi ideig. Az alapítványok folyamatosan hangsúlyozzák, hogy “minden támogatási szerzõdés elszámolását szigorú elszámolási rend szerint ellenõrzik”, és ha a számviteli bizonylatokat nem kapják meg idõre, vagy kiderül, hogy nem a kuratórium által jóváhagyott költségekre használták fel a pénzt, akkor a különbözetet visszakérik a támogatottól.
Benedek pápa a névadó John Henry Newman szentté avatásán 2010-ben
Benedek pápa a névadó John Henry Newman szentté avatásán 2010-ben
Fotó: Europress / Getty

Az alapítványok szerint az elszámolással részint minden rendben van, részint pedig még nem aktuális. Ugyanakkor a JHNO MNB-s pályázatait menedzselõ Pétervári Zsolt arról tájékoztatott minket, hogy nemrég “a PADA felszólította a Newman Kft.-t a függõben lévõ, Az argentin szuverén adósság kezelésének alternatív módszertana és annak tanulságai a magyar párhuzamok tükrében címû kutatás eddigi kifizetéseinek igazolására a szerzõdés felmondásának és 20 százalékos bírság megállapításának terhe mellett”. Néhány nappal késõbb pedig információink szerint egy másik MNB-alapítvány, a PAGEO szólította fel a céget a már lezárt és elszámolt könyvkiadási projekt ügyében utólagos hiánypótlásra. Ha valóban sikkasztás történt, akkor az argentin kutatással bajban lesznek, ugyanis elvileg épp az erre kapott több mint 11 millió forint lett nagyrészt lenyúlva.

Az elszámolás azért is nehézkes lesz, mert idõközben az egyesület többsége és a sümegi önkormányzat a botrány miatt végül közösen a JHNO Kft. felszámolása mellett döntött. A tájékoztatás szerint ettõl még el szeretnék indítani az iskolát egy újonnan alapítandó civil szervezet égisze alatt, de ez valószínûleg így nem fog összejönni szeptemberre.
Bénácska magyar háttérhatalom: taláros gittegyletek, ezoterikus szekták

Az MNB-alapítványi szálon kívül az eset másik érdekessége, hogy kicsit mélyebbre ásva az érintettek ügyeiben egészen abszurd világban találjuk magunkat különféle szektákkal, kamuegyetemekkel, lovagrendekkel, mutyival, ezotériával, csalókkal, politikusokkal és celebekkel körülvéve.

A kamuegyetemes vonal korábban már elõkerült Kertész-Bakos Ferenc tevékenységében. Kertész-Bakos rossz szokása olyan doktori címmel illetni saját magát, amire a magyar törvények szerint semmiféle jogosultsága nincsen. Kertész állítólag a New York-i székhelyû Pro Deo State University-n szerezte fokozatát, amivel az csak a kisebbik baj, hogy hazánkban nem akkreditált intézmény. A nagyobbik, hogy minden jel arra mutat: a PDSU valójában nem folytat tényleges oktatási tevékenységet, csak kamudiplomákat állít ki rendes végzettséget szerezni nem képes vagy nem akaró embereknek, feltehetõen valamilyen ellenszolgáltatás fejében.

Kertész-Bakoson és a PDSU-n keresztül már csak egy lépés eljutni a következõ szintig, ami a kamuegyetem és más turpisságok mögött álló kiterjedt szekta- illetve lovagrendhálózat. Az állítólagos iskola fenntartója a kacifántos nevû Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (rövidítve KMFAP), egy önmagát terület nélküli rendi államként meghatározó, Magyarország és a világ legtöbb országa által diplomáciailag el nem ismert szervezet. Mielõtt bárki azt hinné, ilyen sületlenségbõl biztosan nem létezik több, elárulom, hogy dehogynem: az állovagrendnek csak itthon több hasonszõrû partnerszervezete is van, ilyen például a Ordo Hungariae vagy a Máltai Hórusz Spirituális Rend.
A Máltai Hórusz Spirituális Rend avatója
A Máltai Hórusz Spirituális Rend avatója
Fotó: kmfap.hu

Ezek a szervezetek egyfelõl különbözõ karitatív tevékenységeket végeznek, ahogy azt a lovagoknak illik, de ennél is feltûnõbb velük kapcsolatban, hogy tagjaik erõs vonzalmat éreznek a régi korok és maskarák iránt, továbbá szeretik egymást röhejes álneveken szólítani és rangokkal illetni. Igazi értelmük azonban valószínûleg nem a talárban parádézás, hanem a kapcsolatépítés. Ehhez minden lehetõség adott is, mivel a szervezetekben sok valóban befolyásos ember is megfordul.
Õfényessége titkosszolgálatában

A “lovagrendi háló” mûködésére Kertész-Bakos és a Kárpát-medencei Jövõegyetemért Egyesület kapcsolata kézenfekvõ példát szolgáltat. Az egyesületet Pétervári Zsolt elmondása alapján mintegy 15 éve alapították a Pécsi Bõrgyár vezetõ tisztségviselõi, hogy az akkor már lefelé ívelõ nagyvállalat leépített dolgozói és családtagjai számára szociális, felnõttképzési, rekreációs szolgáltatásokat nyújtson. A szervezõdés a HVG információ szerint korábban Oké Vagyok Egészségfejlesztõ, Mentálhigiénés és Életkristály Egészségfejlesztõ neveken futott.

A bõrgyár bezárása után az egyesület bõvíteni kívánta profilját, tovább akart lépni a felsõoktatási szolgáltatások területére. Ehhez azonban az akkori tagság kapcsolatrendszere nem volt elegendõ, ezért keresték, hogyan lehetne bevonni a projektbe alkalmas, felsõoktatásban dolgozó személyeket.

Pétervári elmondása szerint így kerültek kapcsolatba 2013 novemberében a magát a Wekerle Sándor Üzleti Fõiskola egyik vezetõjeként bemutató Kertész-Bakos Ferenccel, aki a Wekerlén oktató ismerõseit és a John Henry Newman névötletet is hozta a projekthez. Kertész-Bakost állítólag a bõrgyár fennmaradt ingatlanvagyonának hasznosításával foglalkozó Pécsi Bõrgyár Zrt. résztulajdonosa, Nagy János mutatta be az egyesületi tagságnak, többek közt Vass Mária elnökségi tagnak is.

Nagy és Kertész-Bakos a lovagrendi hálón keresztül is kapcsolódtak, sõt a Wekerle alapítója, Szakács Fülöp Vince is egy, a máltai KMFAP-pal baráti kapcsolatot ápoló lovagrend, az Ordo Hungariae tagja.

A bõrgyári cégtulajdonos Nagy Jánosnak még ennél is cifrább háttere van. Az üzletember korábban azzal keltette fel a média érdeklõdését, hogy ANKH Az Örök Élet Egyháza néven ókori egyiptomi mitológiára építõ üzleti kisegyházat alapított, melyben õ maga volt a fõpap Õfényessége I. Ank néven.

Õfényessége nagyot ment a hazai sajtóban egy évtizeddel ezelõtt: többek között azzal borzolta a kedélyeket, hogy egymilliárd forintért tervezett egyiptomi látványfalut építeni wellnesspiramissal a Vasad nevû Pest megyei falu határába. A dologból végül sajnos nem lett semmi, a helyi önkormányzat ugyanis nem járult hozzá, így az elsõ néhány elkészült épületet is le kellett bontani. Az ANKH bizarrsági faktorát tovább növelte, hogy a maga idejében Kozmikus Életerõ Klinikát is fenntartott egy parafenomén vezetésével, akinek a klinika Facebook-oldala alapján fõ képessége, hogy különbözõ változatos tárgyakat tapaszt félmeztelen emberekre.
A Sir Kertész-Bakos Ferenc által életre hívott Szent György Lelkiségi Mozgalom 2011-ben
A Sir Kertész-Bakos Ferenc által életre hívott Szent György Lelkiségi Mozgalom 2011-ben
Fotó: kmfap.hu

A pár száz tagot számláló közösségnek végül a második Orbán-kormány tett be, amikor több más kisegyházzal egyetemben megvonta tõle a kedvezményekkel járó egyházi státuszt. Érdekesség, hogy a miután a megszívatott szervezetek perre mentek, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kártérítést ítélt meg nekik. A 2016 június végi döntés értelmében I. Ankék például 60 ezer eurót kapnak a magyar államtól.

Nagy Õfényessége János nem érte be az egyházfõi szereppel, az ANKH után saját lovagrendet is alapított a KMFAP-on belül Máltai Hórusz Spirituális Rend néven, bár honlapja alapján úgy fest, ez már nem igazán mûködik. Nagy a pécsi bõrgyárból lett ingatlanhasznosítónak ma is az egyik fõ részvényese, ami forrásaink szerint egyúttal arra is magyarázatot kínálhat, miért hátrált ki az õ alkalmazásában álló Vass Mária Kertész-Bakosék feljelentése mögül az ügy sajtómegjelenése után viharos sebességgel.
Lady Politikusokkal és Sir Celebekkel tele a padlás
Hunvald lovagságát felfüggesztette a Nagymester
Hunvald lovagságát felfüggesztette a Nagymester
Az amerikai alapítású lovagi államban azért továbbra is jól megfér a többi szocialista a jobbos lovagokkal, Bárándy elõljárója például egy volt jobbikos.
Tovább

A furcsa lovagrendekben szép számmal akadnak ismert emberek is, a KMFAP-nál találjuk a legtöbb politikust és celebet. A honlapjuk tanúsága szerint a lovagok közé tartozik Sir Schobert Norbert, Sir Pataky Attila, Sir Oszter Sándor, Sir Mága Zoltán, Sir Schmuck Andor és több MSZP-s vagy ex-MSZP-s politikus (Sir Bárándy Gergely, Sir Danielisz Béla, Lady Perjési Klára, Sir Hunvald György) is. A rendrõl ugyanakkor nem állítható egyértelmûen, hogy kizárólag balos kötõdésû lenne, tagja Sir Gyenes Levente, Gyömrõ expolgármestere is, illetve a hírességek közt is találni fideszes kötõdésûeket.

A KMFAP alrendejeként mûködõ Máltai Hóruszban tag volt Élõ Norbert és Vincze Géza MSZP-s önkormányzati politikusok. Különös módon Kertész-Bakos Ferenc, akivel telefonon beszéltünk, tagadta lovagrendi tagságát, és azt is, hogy ismerné Nagy Jánost, pedig a KMFAP eseményei közt szerepel 2008-as esküvõje, a leírás szövegében pedig a lovagrend lovas díszegységének parancsnokaként hivatkoznak rá. Az esküvõi fotók alapján Kertész-Bakos Sir Update Norbival is jóban lehet, legalábbis Norbi közvetlenül a menyasszony Bakos Krisztina mellett pózol az egyik képen.
Schobert Norbert Kertész-bakos Ferenccel és Krisztinával.
Schobert Norbert Kertész-bakos Ferenccel és Krisztinával.
Fotó: kmfap.hu

A KMFAP abból a szempontból is érdekes, hogy vezetõje, a nagyperjel Sir Popper György egyben a Nemzetközi Testõr és Biztonsági Szolgálatok Szövetségét (IBSSA) is irányítja, vagyis nyakig benne van a biztonsági iparágban, a lovagrend és a szervezet közt van is együttmûködés. Az IBSSA tiszteletbeli tagja egyébként többek között Pintér Sándor belügyminiszter, a TEK-es Hajdu János és sok magasrangú fegyveres testületi vezetõ. Ezen felül az IBSSA és a KMFAP rend tagja ifjabb Lasz György, az ágazat egyik legnagyobb szereplõjének, a szocialista kormányok alatt különösen jól futó In-Kal Securitynek az igazgatója is.

A másik lovagrend, az Ordo Hungariae hangsúlyosabban szélsõjobboldali kötõdésû. A magyarországi alapítású rend saját magáról azt állítja, 260 éves múltra tekint vissza, erre azonban nem igazán találni hiteles bizonyítékokat. Az Ordo nagymestere, Király Csaba a Jobbik szekszárdi szervezetének létrehozója (2006 óta már nem Jobbik-tag), nagyperjele, Tián Pál pedig korábban Vona Gábor tanácsadójaként mûködött, még régebben pedig a Somogyi Hírlap információi szerint az Interpol és a magyar rendõrség is körözte, börtönben ült Németországban pénzhamisításért majd itthon sikkasztásért a kilencvenes években.

Emlékeztetõül: ennek a rendnek a tagja a Wekerle-tulajdonos Szakács Fülöp Vince is, továbbá úgy tûnik, az Ordo jó viszonyt ápol Széles Gábor milliárdos vállalkozóval, akit tavaly kitüntettek mint “2015 legnagyobb magyarját”. Több arra utaló jel is van, hogy Kertész-Bakosék sok szálon kötõdnek az Ordo Hungariae tagjaihoz, valamint ezen keresztül Széles médiabirodalmához. 2015-ben a John Henry Newman Intézet a Magyar Hírlapnak és az Echo Tv-nek szervezett nyílt napokat, amelyeken olyan ikonokkal lehetett találkozni, mint Bayer Zsolt és Bogár László. Tián Pál és Kertész-Bakos a Magyar Narancs cikke szerint egy értékes katolikus ereklye elsinkófálását is közösen menedzselték.
Az állam eddig nagyon elnézõ volt

Fülep Dániel és Kertész-Bakos Ferenc is szûkszavúnak bizonyult, amikor a sikkasztási üggyel kapcsolatos feljelentésrõl kérdeztük õket. Azt mondták, nyilatkozattal megvárnák a rendõrségi nyomozás végeredményét, bár Kertész-Bakos a HVG-nek késõbb elismerte, hogy használta a kft. bankkártyáját kifizetésekre, de hozzátette: a cég mostanáig elsõsorban magánhozzájárulásokból mûködött, amelyeknek nagy részét õ biztosította.

A nyomozás eredményeivel kapcsolatban egyelõre csak tippelni lehet, ugyanakkor az tény, hogy Kertész-Bakos az elmúlt évtizedben zavartalanul tevékenykedett változatos területeken sõt, svindlijei ellenére – maga után hagyott cégtemetõ, leleplezett kamuprofesszori cím – simán akkreditálta a nevével fémjelzett népfõiskolát az EMMI, és támogatták projektjeit a jegybanki alapítványok. Ennek fényében különösen érdekes, hogy ha megalapozottnak bizonyul a sikkasztás, mihez kezd majd vele mint a magyarországi fegyveres testületekhez ezer szálon bekötött lovagrend kegyeltjével a hatóság.
Link

Hozzászólások

238 #1 bivaly
- 2016-07-22 00:36
Ezekkel a "Kertészekkel" mindig baj van. Ha meg három nevû, akkor meg pláne ! Édes Istenkém, mekkora mocsokban élünk ?
267 #2 Perle
- 2016-07-24 08:26
Ez az mnb-s alapítványosdi azért is rendkívül gusztustalan és felháborító, mert több ezer ember kínlódik a bedölt devizahitelével.
Hagyták, hogy jogtalanül magas kamat és törlesztõrészlet keserítse meg az embereke életét. Náluk pedig a pénz nem számít.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.50 másodperc
3,405,523 egyedi látogató