Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Pusztulásról és a sötétségrõl prédikált a világ leendõ legbefolyásosabb embere

GondolatokAzért ez olyan "postaimrés" és elég ciki, hogy benyalják, nem? Ettõl még azért lehet igaz és persze ha érdekelne, engem is jobb színben tüntethet még fel. Ott elnök lehet (na jó, azt csinálnak belõle) valaki ilyen szöveggel, itt meg idióta. Az amerikai republikánus közvélemény egy csodatevõre várt egy évvel ezelõtt, ám ehelyett Donald Trump ingatlanmágnás személyében kapott egy csodadoktort. Ha megválasztják az USA elnökévé, a világ legbefolyásosabb embere egy zsémbelõdõ vészmadár lesz.

Donald Trump ingatlanmágnás éppen azt hozta az amerikai Republikánus Párt konvencióján elmondott záróbeszédében, amelyen elfogadta a párt jelölését az Egyesült Államok elnöki tisztségére, ami várható volt tõle - írja szerkesztõségi cikkében a Bloomberg. Egy sötét, élhetetlen ország képét festette fel hallgatóságának, amelyet eláraszt az erõszakos bûnözés és ostromolnak az illegális bevándorlók.

Ezzel igyekezett felerõsíteni az emberek körvonalazatlan egzisztenciális félelmeit, hogy azután a csillagos eget ostromló ígéreteket tegyen arra, hogy megóvja õket. Olyan ígéreteket tett, amelyeknek sem a valósághoz, sem a józan észhez nincsen semmi közük.

Meghirdette az USA új elszigetelõdését attól világrendtõl, amelyet generációk áldozathozatalával épített és tartott fenn, miközben a szlogenek szintjén túl semmi jelét nem mutatta annak, hogy hinne mindabban, ami naggyá tette Amerikát.

Ilyen még nem volt

Ez volt a legnyugtalanítóbb, legdemagógabb, legelborultabb jelölést elfogadó beszéd a két nagy párt modern kori történelmében - vélik a Bloomberg szerkesztõi. Nem véletlen, hogy sok republikánus vezetõ, köztük az eseménynek helyet adó Ohio állam népszerû kormányzója, John Kasich és Ted Cruz texasi szenátor - akiket Trump legyõzött az elõválasztások során - nem támogatta az üzletemberbõl lett politikus jelölését.

Amikor egy pártgyûlésen sûrûn biztatják arra az embereket, hogy szavazzanak a lelkiismeretük szerint, akkor ott valami nagyon el van tolva a háztól.

Találtak valakit

Az elõválasztási kampány világossá tette, hogy a republikánus párt tagjai egy csodatevõt szeretnének az USA elnökének jelölni. Miután azonban ilyen nem akadt, választottak helyette egy csodadoktort. Trump rendkívül sikeres üzletemberként tálalta magát, ám ha megkapargatjuk üzleti karrierjének felszínét, akkor ez is - mint annyi minden más, amirõl beszélt - csupán káprázatnak bizonyul.

Az USA-nak elvileg jól jönne egy az üzlet világában edzõdött vezetõ, egy alapos, felelõsségteljes menedzser, ám egy dolgot biztosan állíthatunk: az ingatlanbefektetõ nem felel meg ezeknek az elvárásoknak.

Nesze semmi...

Az elmúlt egy évben olyan kampányt folytatott, amely gyakorlatilag semmirõl sem szólt, miközben felvetett egy sor eleve rosszul kitalált, átgondolatlan ötletet. Jó példa erre, amit konvenció alatt mondott. Jelezte, hogy elnökké választása esetén az USA feladná feltétlen elkötelezettségét NATO-szövetségesei iránt.

Nem zavarta, hogy a katonai szövetség alapelve, miszerint bármely tagállama elleni agressziót az összes többi megtámadásaként értelmez és ennek megfelelõ választ ad, a kulcsa annak, hogy a Nyugat megnyerte a hidegháborút. Ennek köszönhetõen tudja azóta is távol tartani Oroszországot és más országokat a demokratikus államok közösségétõl Európában.

...fogd meg jól!

Trump beszédében jelzett néhány valódi problémát: a lepusztuló infrastruktúrát, a gyenge iskolákat, a túlzott állami szabályozást, a növekvõ biztonsági gondokat, az egészségügy magas költségeit. Ám akárcsak a kampányában most sem beszélt részletekrõl azzal kapcsolatban, hogyan kezelné ezeket, ha az USA elnökévé választanák.

Ehelyett a pusztulásról és a sötétségrõl prédikált.

A káosz kapujában

Az ingatlanmágnás kampánymenedzsere jelezte a sajtónak, hogy a jelölést elfogadó beszéd Richard Nixon 1968-as záróbeszédére fog hasonlítani. Az akkori republikánus elnökjelölt egy a tönk szélén lévõ ország képét festette fel hallgatóságának és az ország népének.

Hát, Trump ezt az ígéretet teljesítette, és nem csupán azzal, hogy újra és újra "a jog és a rend" helyreállításáról beszélt.

Ha még pontosabban meg akarjuk fogni a beszéd hangulatát, akkor Nixon alelnöke, Spiro Agnew egyik megjegyzését kell felidéznünk. Agnew arra panaszkodott, hogy túl sok zsémbelõ vészmadárral vagyunk körülvéve. Pontosan így van! És az egyikük megkapta a republikánusok jelölését az Egyesült Államok élére.Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.32 másodperc
4,602,793 egyedi látogató