Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Reális a magyar miniszterelnök felvetése a közös hadseregrõl

Belföldelállítható egy közös európai hadsereg, annak koncepciója már évek óta megvan - mondta Szenes Zoltán tábornok. Szombaton Tusványoson Orbán Viktor miniszterelnök beszélt arról, hogy szükség lenne egy ilyen haderõre, közös ezredekkel, vezénylési nyelvvel.

Szenes Zoltán tábornok, egyetemi tanár szerint ha a politika úgy akarja, akkor reális egy új, európai uniós hadsereg felállítása.

Közös ezredek, közös nyelv

A szakértõ az M1 aktuális csatorna vasárnapi mûsorában arra reagált, hogy Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdõn, a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen egy európai hadsereg létrehozását is szorgalmazta. A miniszterelnök elképzelése szerint ez valódi közös haderõ lenne, valódi közös ezredekkel, közös vezénylési nyelvvel és közös szerkezettel. A kormányfõ az elõadása után tartott fórumon kérdésre válaszolva kijelentette: a NATO-tagság fontos és jó dolog, a magyarok biztonságához hozzájárul, védernyõje Közép-Európa biztonsága szempontjából létkérdés.

Ugyanakkor a britek unióból való kilépésével a kontinens katonai ereje jelentõsen lecsökkent, és nem maradhatunk katonapolitikailag ebben a védtelen helyzetben – érvelt.


Már évek óta megvan a terv

Szenes Zoltán felidézte, hogy az EU-ban már 2009-ben megalkották a közös hadsereg koncepcióját, amelyet az Európai Parlament jóváhagyott. Ez a terv “szinkronizált fegyveres erõkrõl” szól: a nemzetek átadnák a katonasággal kapcsolatos jogaikat a központnak. Az unió rekrutálná a hadsereget, valamint gondoskodna kiképzésérõl és finanszírozásáról is.

Most katonai törpe az EU

A tábornok úgy fogalmazott, hogy az EU pillanatnyilag egy “katonai törpe”, szemben a NATO-val, amely abszolút katonai szervezet.

A NATO-ról azonban létrejötte, 1949 óta folyamatosan viták vannak, megújulásával pedig összhangban lehet egy európai hadsereg felállítása – mondta.
Link

Hozzászólások

236 #1 Vazul
- 2016-07-24 20:14
Ha nem is fogalmazta volna meg, de egy ilyen EU hadsereg a NATO-t gyengítené, a többpólusú világrend létrehozását szolgálná, amit többek közt Oroszország és Kína is szorgalmaz. Ez még hónapokkal ezelõtt nem volt ilyen tiszta, meg nem is biztos, hogy ezt a célt szolgálta volna, amikor még Jean-Claude Juncker múlt év márciusában beharangozta egy EU hadsereg létrehozásának lehetõségét és szükségességét, fõleg az orosz "fenyegetésre" hivatkozva. Akkor még különösebb migri válság se volt, Orbán is csak a gazdasági bevándorlást szajkózta. Kb. utána indult csak be tavasz végén az Európát elárasztó migráncsválság. Addig csak röhögtek orbánon, mit aggodalmaskodik a gazdasági bevándorlókkal. Érdekes így visszatekinteni a forgatókönyvre.
4 #2 Posta Imre
- 2016-07-24 20:25
Minden a megbeszéltek szerint halad.

Soros György szerint kialakulhat egy "kelta unió"

A Brexit sok évig tarthat, hosszú átmeneti idõszakkal kell számolni,de elképzelhetõ, hogy Skócia, Észak-Írország és Írország létrehoz egy uniót, amely az EU-ban marad - vélte Soros György.

Visszafordíthatatlan Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból, de kialakulhat egy “kelta unió”, amely az EU része marad – mondta Soros György magyar-amerikai nagybefektetõ a Wirtschaftswoche címû német gazdasági hetilapnak.

Az ügy “nagyon bonyolult, azért is, mert Nagy-Britannia egyes részei – például Skócia – egyáltalán nem akarják elhagyni az EU-t” – mondta.

MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin

Elképzelhetõ, hogy Skócia, Észak-Írország és Írország létrehoz egy “kelta uniót”, amely az EU-ban marad – tette hozzá Soros György.

A Brexit miatt a nemzetközi pénzügyi rendszer egyik központjának számító London jelentõsége nagymértékben csökken, és sok város verseng majd az új helyet keresõ bankokért és bankárokért.

Köztük lesz például Párizs, Dublin és Frankfurt, amely elõnnyel indul, mert ott van az Európai Központi Bank (EKB) székhelye – mondta Soros György a Wirtschaftswoche hírportálján a hét végén kivonatosan ismertetett interjúban.http://www.hirado...elta-unio/
35 #3 Andrea
- 2016-07-24 20:27
Itt van Orbán beszéde, ha valaki megnézné, nekem nem ment. https://www.youtu...df1VZttQ0o
4 #4 Posta Imre
- 2016-07-24 20:27
Mekka? Igen, meg Jaffa, Tel Aviv, Jeruzsálem....és judapest...

Orbán: nem Mekka, hanem Brüsszel a probléma

Európában napról napra nõ a félelem, de amíg nem tudjuk pontosan, hogy mi ellen is harcolunk, addig megoldást sem találhatunk. Európa válságokat él át, a vezetõi pedig megbuktak– mondta Orbán Viktor Tusványoson.
http://888.hu/art...a-problema
240 #5 trk
- 2016-07-24 21:35
Bizony, ennyire nemzeti a Viktor...hogy most azért végre kell hajtania amit mondott. Igen, magyar emberként belátom én is, hogy az a legjobb, ha egy közös EU hadsereg vigyáz rám, ahelyett, hogy a saját lábunkra állnánk. Vazul. én nem röhögök Orbánon, csak kicsit megfeszül az arcom, ha rá gondolok..
238 #6 bivaly
- 2016-07-24 22:23
Feleim !

Ez a Szenes Zoli vagy nagyon hülye, vagy minket néz nagyon hülyének, vagy mind a kettõ ! Szóval, mi NATO tagok vagyunk, ha nem tetszettek volna elfelejteni. Ergo, nem léphetünk be más hadseregbe, mert ebben vagyunk benne. Ez úgy beszél ebben az interjúban, mint ha független állam lennénk, aki ha úgy gondolja, elkötelezi magát. Amerika engedélye nélkül még pislogni sem szabad ! A NATO tagság kizár minden más katonai lehetõséget. Hogy a NATO keretén belül létrehozzanak egy európai NATO különítményt ez elméletileg lehetséges, de a felvázolt értelemben nem. Persze, ha az új Habsburg birodalom megújítása a cél, minden lehetséges. Az meg külön ízt ad az egésznek, hogy ez a tetü Soros, milyen jogosítványokkal és felhatalmazással "tárgyal" az Európai parlamentben !? Egyáltalán mi köze van hozzá, miért teheti meg ? A kérdéseim költõiek, innentõl megint csak a parasztvakítás újabb fejezete történik. Valakik, valakik felett, valakiktõl átveszik a hatalmat. Végül érdekes lesz látni amikor Orbánt mint a használt WC papírt , lehúzzák a WC-n . A politikának és a báboknak ez a törvényszerûsége.
267 #7 Perle
- 2016-07-24 22:38
Ez nem a magyar miniszterelnök felvetése, régóta van errõl szól. Ez nem az õ ötlete, legfeljebb propagandát csinál neki.

Kezdenek az európai nemzetek ráébredni, hogy az észak-atlanti katonai tömb legfeljebb a briteknek, kanadaiaknak és az USAnak elõnyös. Már régen nem védelemre, inkább támadásra van berendezkedve. A saját katonai tömb általi megszállástól senki sincs biztonságban a gyengébb európai országok közül.
238 #8 bivaly
- 2016-07-24 22:42
Feleim !

A bejegyzésem után miért, miért nem, beleolvastam Tulok blogjába. Mit ad Isten, azt írta le jóval korábban, megletõsen részletesen, amirõl itt fentebb hevenyésztem pár mondatot. Ajánlom mindenki figyelmébe ! Egészen jó érzés nem vaknak lenni.
4 #9 Posta Imre
- 2016-07-25 07:24
Bivaly a "NATO" már nem létezik. Illetve van, de már nem az a cél és nem az a vezérkar...meg minden. Majd bejelentik pár év múlva, hogy már 2010-ben megkötöttek egy egészen más szerzõdést...Molotov-Ribbentrop módra. Az EU sem létezik, de most miért mondják, hogy az Eurázsiai Unió átvette a keleti régiót az Ázsiai Unió meg a maradékot és most kötik össze az Afrikai Unióval, miközben Amerikában is Unióznak. Az angolszász csürhét másképp kezelik a zsidókat szépen légmentes buborékba helyezik, melyet nevezhetsz vákuumnak. Tulok Lacival egy szõrszálnyit nem teljesen azonos a véleménykülönbségünk.
238 #10 bivaly
- 2016-07-25 10:37
Imre !

A NATO én is látom, hogy nem az aminek mondva van, de azt is tudom, hogy mit szabad az ökörnek, meg mit nem. Még a kérdések feltevése sem azonos a tagok felé. Van akinek mindent szabad, van akinek semmit. Az sem lehetetlen, hogy magán hadsereg az elejétõl kezdve, (nézõpont kérdése a megítélése), de ettõl még eltérõ "szabályok" szerint játszák a játékot. Tulok csak össze szedte az okozatokat, az okok megítélése lehet eltérõ. De hát az a lényege, hogy benn áll a világ az erdõ közepén, és nem látja ott a fákat ! Mert elhitetik vele hogy azok nincsnek is ott, mert el lehet hitetni velük ! Azt meg, hogy mi lesz, lehet találgatni, abból kiindulva ami van, de ez egy halálosan és véresen komoly politikai film, ahol jöhet a "meglepi" a végén. Ebben itt nincs esetlegesség, az ki van küszöbölve az elõre megírt forgatókönyvben. Azután mindenki azt gondol amit akar, a dolgok menetére nincs hatással, a darálóban a kés parancsol, nem a hús .
267 #11 Perle
- 2016-07-28 18:32
russia-insider.com/sites/insider/files/eu-nato_94285.jpg

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.88 másodperc
3,407,509 egyedi látogató