Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A kínai államfõ királyi fogadtatást kapott Londonban

KülföldAmi jár, az kijár! Hol van már az ópiumháború! Több tízmilliárd font értékû szerzõdést írhatnak alá Londonban a kínai államfõ Egyesült Királyságban kedden kezdett állami látogatása idején. Hszi Csin-ping a brit parlament legõsibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban mond beszédet, õ az elsõ kínai államfõ, aki itt szólalhat fel.

41 ágyúlövéssel tisztelegtek a Buckingham palotába érkezett kínai államfõ elõtt Londonban. Az állami látogatáson lévõ Hszi Csin-ping és hitvese hivatalosan kedden kezdte meg vizitjét az Egyesült Királyságban.

A távol-keleti vezetõ királyi fogadtatásban és ellátásban részesül, II. Erzsébet királynõ vendégeként tölt el négy napot Londonban, és mint ilyenkor szokás, a Buckingham-palotában lakik majd. A kínai elnök megérkezte után a brit uralkodóval és férjével, sok tucat lovas katona felvezetésével hintón hajtott végig az Admiralitás és a palota között húzódó, vörös aszfaltjáról híres sugárúton, amelyet már napok óta brit és kínai lobogók díszítenek.

A látogatás a külsõségeken túl a megkötendõ több milliárd font értékû beruházási szerzõdéscsomag miatt is érdekes. David Cameron brit miniszterelnök a látogatásról azt mondta, azzal egy új arany kor nyílhat meg a brit-kínai gazdasági kapcsolatokban. 30 milliárd font értékû üzletet köthetnek meg, ami 3900 új munkahely létrejöttét is jelenti az energetikai, a közlekedési, a kiskereskedelmi szektorban, illetve az építõiparban. A kínaiak egyebek közt a tervezett szupergyors angliai vasúthálózat beruházásában, atomerõmûvek építésében vennének részt. Ez utóbbit brit sajtójelentések szerint komoly aggodalommal szemlélik a londoni elhárító szolgálatok, amelyek állítólag figyelmeztették a brit kormányt arra, az Egyesült Királyság nukleáris létesítményeibe telepítendõ kínai technológia "trójai falónak" bizonyulhat, és példátlan lehetõséget teremthet Kínának a kiberkémkedésre.

Philip Hammond külügyminiszter a Sky News televíziónak a tervezett megállapodások kapcsán arról beszélt, reményei szerint hamarosan az Egyesült Királyság lesz Európában Kína legnagyobb kereskedelmi partnere, megelõzve Németországot. Hszi Csin-ping kora este a brit parlament legõsibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban mond beszédet a törvényhozás tagjai elõtt. Õ az elsõ kínai államfõ, aki itt szólalhat fel, és más külföldi vezetõk is nagyon ritkán részesülnek e kivételes lehetõségben. Legutóbb Barack Obama amerikai elnök mondott beszédet a Westminster Hallban, négy évvel ezelõtt. A látogatás kapcsán az utcán civilek tüntettek, illetve például az Ujgur Világkongresszus elnöke sajtótájékoztatón hívta fel Kínát az emberi jogok betartására.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.38 másodperc
4,440,204 egyedi látogató