Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Õsztõl nagyon megéri az izraeli hadseregben szolgálni

BelföldNovák már ott van...és nagyon "megéri"... Sok ezer izraeli fiatalt érintõ, helyzetüket javító drámai változást jelentett be Gadi Ejzenkot vezérkari fõnök: az izraeli hadsereg már októbertõl magára vállalja a harci egységektõl leszerelt katonák továbbtanulásának költségeit – közölte a Jediót Ahronót címû izraeli újság honlapja hétfõn. A nemzeti kisebbségekhez tartozó, újonnan bevándorolt vagy hátrányos szociális helyzetû katonák mind részesülnek a kedvezményben, függetlenül attól, hogy harci egységnél szolgáltak-e.

A vezérkari fõnök határozata nyomán az összes, hadseregnek szánt adományt a leszerelõ katonák további képzésére áldozzák. “Az adományként érkezõ pénz konditermek helyett egyetemi fokozatokra megy majd el” – mondta Ejzenkot. A hadsereg fizeti majd a felsõfokú tanulmányok esetén az elsõ diploma tandíját, vagy szakma tanulása esetén annak költségeit.

Ejzenkot a bejelentés elõtt vasárnap találkozott Móse Kahlón pénzügyminiszterrel, akivel egyetértettek a változtatás minél elõbbi kiterjesztésében minden leszerelõ izraeli katonára. Kahlón miniszteri kinevezése óta megduplázta a sorkatonák zsoldját, és a lap becslése szerint mindent elkövet majd azért, hogy az összes katona tandíját fedezzék. A mostani változás érintettjeinek továbbtanulási költségei évi 230 millió sékelt (mintegy 17 milliárd forintot) jelentenek, kiterjesztésük minden leszerelõ katonára további 500 millió sékelt (mintegy 36 milliárd forintot) igényelne.

Az izraeli hadsereg jelenleg is fedezi néhány különleges kommandós egységhez tartozó katonák elsõ diplomájának tandíját, de a többi leszerelõ katona saját maga teremti elõ, illetve családi segítséggel fedezi a nem csekély, szakonként és intézményenként változó, évi mintegy tizenöt ezer sékeles (1 millió 150 ezer forintos) egyetemi tandíjat.

A tandíjak csökkentése, és ezzel a továbbtanulás megkönnyítése egyik meghatározó követelése volt az öt évvel ezelõtti izraeli tömegmozgalomnak, amely 2011 nyarán százezreket mozgósított. A zajos tömegtüntetéseken a magas megélhetési költségek és a drágaság ellen tiltakoztak.
Link

Hozzászólások

137 #1 balu
- 2016-08-08 19:56
Ez az en mezei olvasatomban kabe azt jelentii hogy "zõd a lampa, gyonnek".
267 #2 Perle
- 2016-08-09 19:20
A brit munkáspárt vezetõje ismét ántiszemita kijelentést lett. Azt mondta , hogy a cioninizmus a béke ellensége, és az a brit jujdejó, aki a védelmi ligába belelépett, az potenciális tenoristaként kezelendõ.
https://www.rt.co...tism-isis/
K. Olgica beájulna az ilyen egyenes beszédtõl.s_huh
267 #3 Perle
- 2016-08-09 21:44
Megéri annak, aki petárdákkal és gránátalmákkal kereskedik, sok ezer nefelejtsékelért.
:D
http://www.timeso...-grenades/
267 #4 Perle
- 2016-08-11 14:50
Bibi ügyei vizsgálja a helybéli fõügyész:
http://en.trend.a...55792.html.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.52 másodperc
3,405,459 egyedi látogató