Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Jön a Putyin-Erdogan csúcstalálkozó mire megy majd ki a játék?

KülföldSakk-matek...ahogy megmondtam. Bizánc újra a ringbe száll, amin-t a cár fogadja a szultánt. Több ok miatt sem akar a Nyugat diplomáciai krízist kirobbantani Ankarával Erdogan tisztogatásai miatt. A keddi szentpétervári találkozón a törökök legfeljebb egy alárendelt szerepet kaphatnak a megújuló kétoldalú viszonyban. De mi a konkrét célja Erdogannak?


Már 70 ezer fölé lépett azon török tanárok, ügyészek, újságírók, üzletemberek és katonák száma, akiket az Erdogan rezsim felfüggesztett állásából, illetve rács mögé juttatott a puccs óta. A civilizált világban az iszlamista tisztogatást egyre erõsebb aggodalommal figyelik és a pártok keményebb kurzusra állnak át. A berlini Zöldek európai szankciókat szorgalmaznak, míg a politikai hovatartozás tisztázása érdekében a német kereszténydemokraták (CDU) a 2014 óta érvényes kettõs állampolgárság gyakorlatának felszámolását sürgetik, elvárva a német útlevélért folyamodó fiataloktól, hogy döntsenek végleges hovatartozásukról.

Az osztrák kancellár közben bejelentette, hogy a szeptember 16-i pozsonyi Európai Csúcson javasolni fogja az EU-s csatlakozási tárgyalások leállítását Ankarával. Olaszországban pedig Erdogan elnök fiát, Bilalt vették ügyészségi vizsgálat alá pénzmosás vádjával és nem engedik, hogy befejezze a PhD kurzusát Bolognában.

A politikai feszültség tehát növekszik, a Nyugat egyelõre mégsem akarja kenyértörésre vinni a dolgot a rezsimmel, mégpedig négy okból sem: egyrészt a NATO katonai bázisok nélkülözhetetlenek a közel-keleti és a kaukázusi darászfészkek peremén, másrészt Törökország kulcsállam a Kelet és Nyugat közötti energia-útvonalakon, harmadrészt az országban tartózkodó 3 millió szír menekült folytathatná vándorlását Németország felé, és negyedrészt egy diplomáciai krízis Ankarát rögtön Moszkva befolyási övezetébe lökhetné.

Moszkva álláspontja

Tekintve Moszkva elhúzódó konfliktusát a Nyugattal, az orosz elnök nem fecsérli el a lehetõséget holnap, hogy Erdogant minél távolabb fordítsa a Nyugattól. Putyinnak nincsenek különösebb politikai érzékenységei, ha a világi török elit felszámolását látja – amely ráadásul együtt jár a hadsereg gyengülésével – , így ez nem lesz probléma a kétoldalú viszonyban. A keddi szentpétervári találkozója Erdogannal tehát ígéretes lehet, különösen, mivel mindkét vezetõ a tavaly november óta tartó politikai jégkorszak túlhaladására törekszik. De meghozhatja-e a holnapi találkozó olyan szinten az áttörést, hogy a Nyugatnak komolyan aggódnia kelljen?

A felszínen mindenképpen, de a mélyben az elmúlt idõszak során Moszkva és Ankara stratégiai érdekei éppenséggel távolodtak egymástól. Ez nemcsak Szíriára és Ukrajnára igaz, hanem a Kaukázusra is, ahol a kiújult feszültség Örményország és Azerbajdzsán között kiélezte a vetélkedést Ankara és Moszkva között. Ankara elképedve figyelhette az elmúlt hónapokban, ahogy Moszkva Asszad jóváhagyásával megerõsítette csapatait a szíriai Tartuszban és Latakiában, Örményországgal pedig már közös légvédelmi rendszert hozott létre.

Egy egyenrangú stratégiai partnerség ellen szól, hogy az utóbbi idõszakban Moszkva megerõsítette pozícióit a Fekete-tenger térségében, a Balkánon és Közel-Keleten is, márpedig mindhárom térség létfontosságú Ankara geopolitikai érdekei szempontjából is. Tehát Erdogan legfeljebb egyfajta alárendelt szerepet tölthet be ebben az új kétoldalú felállásban.
Káncz Csaba
Káncz Csaba

Ankara álláspontja

Erdogan és hívei számára a Nyugat kritikus hozzáállása a puccs utáni megtorlásokhoz és tisztogatásokhoz tovább erõsítette az elképzelést, hogy közelebb kell húzódni az eurázsiai tömbhöz. Törökország ennek keretében az orosz-kínai vezetésû Sanghaji Együttmûködési Szervezettel (SCO) fûzné szorosabbra a kapcsolatát. Moszkva vonatkozásában pedig holnap Erdogan célja az lehet, hogy egyrészt felhagy Asszad elnök eltávolításának követelésével és cserébe Moszkva támogatásának csökkentését kéri az észak-szíriai kurdok irányába.

Ez utóbbiak szervezete, a PYD már összekötõ irodát is nyithatott Moszkvában és egy de facto államocskát kerített ki Szíria északi részén, amely egy rettenetes fejlemény a török stratégák szemében. Áttörésként értékelhetõ, hogy a tervek szerint holnap a két tárgyaló fél egy közös munkacsoportot hoz létre a szír krízis megoldásának elõsegítésére. Egy politikai konszolidáció Moszkvával végeredményben segíthetné a kurdok gyengítését és egyben erõsíthetné Erdogan belföldi hatalmát. A jelen helyzetben a török vezetõ számára ez sem lenne elhanyagolható eredmény.Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-08-08 14:01
Már nyíltan a menekültekkel fenyegeti Erdogan az EU-t

Semmissé válik a Törökország és az Európai Unió közötti menekültügyi megállapodás, ha az EU nem teljesíti az abból fakadó kötelezettségét, a vízummentesség megadását a török állampolgároknak – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök a Le Monde címû francia lapnak adott és hétfõn megjelent interjújában, megismételve Ankara korábbi figyelmeztetését.

“Az Európai Unió nem viselkedik õszintén Törökországgal” – jelentette ki az államfõ, hozzátéve, hogy a vízummentességnek már június 1-jén hatályba kellett volna lépnie a megállapodás szerint. “Ha nem teljesítik a feltételeinket, akkor nem fogjuk visszafogadni a migránsokat” – mondta Erdogan.http://24.hu/kulf...n-az-eu-t/

Német civilek feltérképezték a migránserõszakot
jungefreiheit.de
Ezres nagyságban követtek el migránsok bûncselekményeket Németországban ebben az évben – legalábbis ez derül ki egy német civilek által mûködtetett internetes adatbázisból. http://magyaridok...ot-901741/

Putyin nyolcdanos diplomáciája
A keleti küzdõsportok szerelmese a maga javára igyekszik fordítani sportimádatát
Stier Gábor, 2016. augusztus 8., hétfõ 14:23
A cselgáncsozó Beszlan Mudranov nyerte az orosz csapat elsõ aranyát Rio de Janeiróban. Abban a sportágban, amely nemcsak Vlagyimir Putyin kedvence, de amelynek nyolcdanos mûvelõje is. Ez a siker az orosz csapat megtizedelése után jobb híján elégtétel lehet a társadalomnak, az orosz elnök pedig büszke lehet sporttársára, aki nagyrészt ipponokkal aratott gyõzelmeivel megmutatta, a sport a politika fölött áll. Persze, Vlagyimir Putyin és a dzsúdó kapcsolatát Nyugaton messze nem így látják. http://mno.hu/kul...ja-1355619
267 #2 Perle
- 2016-08-08 16:09
Fel nem foghatom, hogy au EU miért viselkedik Törökországgallekezelõen. talán már 10 éve folynak a csatlakozási tárgyalások, de csak hitegetik a török vezetést. Ugyanakkor egy maffiaállamot, mint Koszovó, azonnal felvennék. Egy aláírt megállapodást miért nem tart be az uniós vezetés? Nem mintha örülnék a törökök vízummentességének. Még az is elképzelhetõ, hogy szándékosan akarják Európa szegényebb keleti régiói még nagyobb menekült invaziónak kitenni.:|.
Százával vannak a netek olyan karikatúrák, amelyeken az Eu elutasítja a törökök csatlkozását: Ez itt már 11 éves.

media.cagle.com/18/2005/10/17/20483_600.jpg
[img][/img]
8 #3 miskolcilaci
- 2016-08-08 18:19
kepfeltoltes.hu/160808/merkel1_www.kepfeltoltes.hu__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
69 #4 Szalonna
- 2016-08-08 18:19
Idõ kérdése hogy a vadak megint mikor jönnek tömegesen.
267 #5 Perle
- 2016-08-08 20:17
Egy török fodrász a segédje fejére Erdogán portrét vágottt:

http://www.kp.ru/...4/3580717/

Divatba jöhet még ez is, mint az észak-koreai elnök" sérója".
4 #6 Posta Imre
- 2016-08-09 06:15
Aggasztja a NATO-t Erdogan és Moszkva barátsága

Néhány hónapja még õsellenségnek tûntek – most azonban jön a látványos békülés és barátkozás. A NATO-szövetségesek nagy aggodalmára Erdogan török elnök elsõ útja a levert puccskísérlet után Moszkvába, Vlagyimir Putyinhoz vezet.
http://inforadio....baratsaga/
7 #7 virag
- 2016-08-09 09:04
Iszlám reneszánsz vagy atatürki hagyaték?
http://www.origo....kozet.html
48 #8 ro-zsola
- 2016-08-10 12:10
Szöveg és szöveg
Törökországot ki kell léptetni a NATOból
Ez Kína és Oroszország érdeke
Fura módon az államcsíny után tüntetések zajlanak az Incirlik bázis körül
Nemrég az orosz légierõt is fogadja a légibázis
Ámerikának kb 90 darab atomtöltete van Incirlikben
238 #9 bivaly
- 2016-08-10 20:43
A játék arra megy ki, hogy a háttér hatalom szereposztása szerint, most kurva nagy megbékélés következik be . Mindegy, hogy egyébként ki mit gondol kirõl . És az is mindegy, ( igen jól láthatóan!), hogy eddig ki mit csinált !
És bátran elemezzétek csak tovább a semmit ! Mert nektek majd megsúgják, hogy mi a látszat játszma tényleges lényege , mint eddig is. Nem ? Mindenkor szóltak, nem igaz ? Még küldtek képes elõrejelzéseket is, ugye ?
Na, pá !

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.78 másodperc
4,458,073 egyedi látogató