Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Kémvezérrel, katonai elhárítóval, TEK-es harci kiképzõvel erõsített Matolcsy

BelföldNem értem mi a gond? Eddig az OTP-nél lebzseltek, az in-kalnál és egyéb ilyen "szolid" kifizetõhelyeken.Teljesen tipikus karrierútnak számít ma Magyarországon, ha egy leszerelt vagy nyugdíjas titkosszolga egy állami vállalat vagy egy bank biztonsági osztályán helyezkedik el. A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) titkosszolgálati igazolásainak mértéke mégis meglepõnek tûnik, ugyanis nem akármilyen exkémeket, valamint exkommandóst igazolt le. Ott dolgozik már az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), azaz a polgári kémelhárítás három volt magas rangú vezetõje, illetve a Terrorelhárítási Központ (TEK) egyik legjobbnak tartott harci kiképzõje is.

Az Index értesülését az MNB hivatalosan is megerõsítette. Ezek alapján a jegybanknál kötött ki

Göbölös László, az AH elõzõ fõigazgatója (2012-2015)
Görög Sándor, az AH volt mûveleti fõigazgató-helyettese, a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) volt igazgatója,
Dobra Tibor, az AH egykori jogi igazgatója,
és Bakonyi András, a TEK egykori fegyveres harci kiképzõ tisztje.

Göbölös és Görög közvetlenül az MNB alkalmazásában állnak, míg Dobra és Bakonyi az MNB Biztonsági Zrt. munkavállalói. Az általuk felhalmozott tudás és tapasztalat azonban messze-messze túlmutat azon, mint ami egy sima banki õrségrõl egyébként eszünkbe jutna.
Pintér letolta, Matolcsy leigazolta Göbölöst

A legnagyobb név az MNB biztonsági csapatában kétségtelenül Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal volt fõigazgatója, aki 2015 márciusában hagyta ott a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó kémelhárítást. Akkori értesülésünk szerint egy állománygyûlésen „nagyon csúnyán letolták az állomány tagjai elõtt, Göbölös ezért még aznap kérte a felmentését". A Hvg.hu arról írt, Pintér Sándor elégedetlen volt Göbölös munkájával, és azért kell távoznia, mert „nem tudta teljesíteni vállalt feladatait a kémelhárítás, gazdaságbiztonság és értékelés-elemzés területein″.

De akkor mégis miért kellhet a jegybanknak? Göbölös MNB-s leigazolásával kapcsolatban egy forrásunk úgy fogalmazott: a kémfõnök „a BM-bõl kudarcok után, megalázva jött el, de Matolcsy erõterében a tudása miatt mégis egybõl kapott egy helyet. Hatalomtechnikailag teljesen érthetõ Matolcsy részérõl, hogy olyan volt titkosszolgálati vezetõkkel veszi körül magát, akik nagyon sokat tudnak az elitrõl, így erõs pozícióba került a konkurenciájával szemben."
Göbölös László
Göbölös László
Fotó: Beliczay László / MTI

Márpedig kevesen vannak, akik Göbölösnél nagyobb tudással rendelkezhetnek, és nem is csupán azért, mert 2012-tõl 2015-ig õ vezette az Alkotmányvédelmi Hivatalt. Ezt megelõzõen ugyanis Göbölös 1999-tõl hosszú idõn át, a kétezres években végig a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) igazgatója volt. A kormany.hu-ról azóta lekerült hivatalos életrajz szerint az NBSZ Mûveleti Koordinációs Igazgatóságát vezette, majd „meghatározóan járult hozzá" a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Információ-Feldolgozó Igazgatóságának megalakításához.

A több mint kétezer dolgozóval rendelkezõ NBSZ egyfajta szolgáltatóként mûködik: a szakszolgálathoz fut be minden olyan kérés, ami például lehallgatásra vagy figyelésre vonatkozik. És nem csak a polgári és a katonai titkosszolgálatok, de például a rendõrség, a nyomozó ügyészség, a TEK vagy a NAV lehallgatásra, figyelésre, technikai eszközök vagy fedõokiratok biztosítására vonatkozó igényei is mind ehhez a szakszolgálathoz érkeznek.

Noha a technikai segítségnyújtáson és a terepmunka elvégzésén kívül nincs más dolga a szervezetnek, az NBSZ igazgatói elméletileg elég sok folyamatban lévõ ügyrõl tudomást szereznek.
Göbölössel érkezett a helyettese is

A jegybank közel sem csak Göbölöst igazolta le, hanem volt helyettesét, az egykor katonai területen kezdõ Görög Sándort is, aki a ranglétrán elõször a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) 2. Igazgatóságának igazgatói tisztségéig jutott el, mielõtt átment polgári vonalra. Kevés nyilvános információ érhetõ el róla, de a nevére keresve rögtön a romagyilkosságokat követõ belsõ vizsgálatokról szóló cikkek ugranak elõ.

Csontos István, a 2008-2009-es rasszista gyilkosságsorozat negyedrendû vádlottja a KBH, vagyis a katonai elhárítás beszervezett ügynöke volt, amit a KBH jó ideig próbált tagadni. Csontos az ötödik rasszista támadás, vagyis a tiszalöki gyilkosság után találkozott egykori tartótisztjével, és vallomása szerint a nyomravezetõnek járó százmillió forintra célozgatott neki. Ezt a találkozót és magát a kapcsolatot a KBH és a tartótiszt a nyomozások, majd a belsõ- illetve parlamenti vizsgálatok során végig elhallgatta és letagadta.
Csontos István negyedrendû vádlott a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságok másodfokú büntetõperének ítélethirdetésén a Fõvárosi Ítélõtáblán 2015. május 8-án.
Csontos István negyedrendû vádlott a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságok másodfokú büntetõperének ítélethirdetésén a Fõvárosi Ítélõtáblán 2015. május 8-án.
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Mikor mégis fény derült rá, a tartótiszt ellen bírósági feljelentésre hamis tanúzás miatt eljárás indult, de a belsõ vizsgálat során végül csak fegyelmit kapott. A Népszava 2013-as cikkében az áll, azért nem bocsátották el, mert valójában felsõbb utasításra, nem saját akaratából tagadta le a kapcsolatot – ahogy azt a tartótiszt maga is állította a késõbbi vizsgálat során. A tisztet így gyakorlatilag azért hurcolták meg, mert parancsot teljesített. Ennek a tartótisztnek volt „közvetlen parancsnoka″ a lap szerint Görög Sándor ezredes 2009-ben; az õ szerepét firtató kérdésekre a lap nem kapott választ, de a késõbbi híradások alapján nincs nyoma annak, hogy Görög felelõssége felmerült volna.

Görög késõbb a KBH-tól átkerült az AH-hoz, ahol a kormányváltás után már fõigazgató-helyettes lett, majd pedig egykori fõnökével, Göbölössel együtt most õ is a Matolcsy vezette jegybanknál kötött ki. A volt fõigazgatónak és helyettesének a leigazolását az MNB így indokolta az Indexnek:

Görög Sándor és Göbölös László a Magyar Nemzeti Bank alkalmazásában állnak, akik szakmai tapasztalatukból adódóan segítik a jegybank biztonságpolitikai munkáját.

Mint ismert, az állam mûködése és a lakosság ellátása szempontjából kiemelkedõen fontos tevékenysége miatt a jegybankot fegyveres biztonsági õrséggel és megfelelõ biztonsági protokollal kell védeni, amely teljes mértékben megfelel az uniós jegybankok által követett és a korábbi hazai jegybanki gyakorlatnak. Egyebek mellett e feladatok megfelelõ szintû ellátásához járul hozzá a két munkavállaló″ – írták.
112 Parabellum, 200 ezer lõszerrel

Idén februárban a Közbeszerzési Értesítõben megjelent pályázatokból derült ki, hogy a jegybank egyik biztonsági cége nagy tételben vásárolt maroklõfegyvert (112 Parabellum szolgálati pisztolyt és tartozékait), valamint hozzá 200 ezer éleslõszert. Ekkor csodálkozott rá a közvélemény egyáltalán arra is, hogy az MNB-nek hirtelen lett egy, sõt rögtön két saját biztonsági cége. Az ellenzék a jegybank militarizálásáról beszélt és megkérdõjelezte a lépés indokoltságát, az MNB viszont közleményben úgy védekezett, törvényi elõírás, hogy fegyveres õrséggel védjék az intézményt.

„Az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt. látja el a jegybank központi épületeinek élõerõs õrzés-védelmét, így az MNB felügyeleti tevékenységének helyt adó épület, valamint az MNB Logisztikai Központ élõerõs õrzés-védelmét is. A jegybank ez utóbbi helyszínen végzi minden készpénzzel kapcsolatos feladatát, vagyis a készpénzellátást, a bankjegyek feldolgozását és tárolását" – magyarázták akkor, hogy miért alapított a jegybank 2014-ben egy saját biztonsági céget.
BJASZ20110407015
Fotó: Jászai Csaba

Az MNB-Biztonsági Zrt. 156 dolgozóval és Sólyom László volt köztársasági elnök testõrének, Marosán Attilának a vezetésével kezdte meg a mûködését, majd még külön létrehozott egy második biztonsági céget, a Qualitas-Védelmi Kft-t is. Az RTL Klub február eleji tudósítása szerint az MNB-Biztonsági Zrt. összesen 132 millió forintot költött autókra (12 millió), fegyverekre (36 millió), formaruhára (16 millió), informatikai eszközökre (21 millió), bútorokra (24 millió) és vállalatirányítási rendszerre (23 millió).

Az Index értesülése szerint a jegybank a jelentõs ráfordítással létrehozott õrség mûködtetését és ellenõrzését sem akárkikre bízta. Az MNB Biztonsági Zrt. munkavállalója lett az a Dobra Tibor, aki korábban szintén az Alkotmányvédelmi Hivatal egyik vezetõje volt a kémelhárítás jogi igazgatójaként, alezredesi rangban. Dobra még Göbölös elõtt, Balajti László fõigazgató (2010-11) idején került az AH-hoz, azt megelõzõen a Központi Nyomozó Fõügyészség ügyészeként dolgozott. A jegybank kérdésünkre megerõsítette, hogy „Dobra jogi végzettsége alapján a Zrt. Belsõ Ellenõrzési területén dolgozik".
Lövészbajnok TEK-es képzi ki Matolcsy õreit

A jegybank nem csak titkosszolgálati, hanem kommandós-vonalról is elég ismert neveket tudott megszerezni magának. Közülük a legérdekesebb talán a Terror Elhárító Központtól (TEK) érkezõ Bakonyi András, akinek tudása messze meghaladja a pocakos biztonsági õrök alapkiképzését:

Bakonyi a TEK-nél a kommandósok fegyveres harci kiképzõ tisztje volt, szakmája egyik legjobbjának tartják. Ez már csak saját rövid bemutatkozása alapján sem tûnik túlzásnak:

Több, mint 20 évet szolgáltam a hadseregnél és a rendõrség különleges egységeinél. 2015-ben szereltem le a Terrorelhárítási Központtól. 16 éve foglalkozom sportlövészettel, ez idõ alatt 30 Országos Bajnoki címet szereztem

IPSC, IDPA, Steel Challenge, Rapid Shooting valamint Rendõri Szolgálati Pisztoly számokban, valamint sok nemzetközi versenyen szerepeltem eredményesen. Többször vettem részt a SWAT Round-Up speciális rendõri egységek versenyén, ahol egyéni lövész számokban szereztem elsõ helyezést. Jelenleg a Magyar Nemzeti Bank Biztonsági Zrt. lõkiképzõjeként dolgozom, ami mellett csoportos és egyéni lövész oktatással foglalkozom" – írja Bakonyi.

Az MNB az õ alkalmazását is megerõsítette: „Bakonyi András a MNB Biztonsági Zrt.-hez tartozó fegyveres õrség kiképzésért felel", válaszolták kérdésünkre. Az MNB még egyszer megismételte azt is, hogy az általuk alkalmazott bankbiztonsági gyakorlat teljes mértékben megfelel az uniós jegybankok által követett gyakorlatnak. Egy név nélkül nyilatkozó biztonsági szakértõ szerint azonban a jegybank körüli ex-titkosszolga, ex-kommandós csapatra lassan már jobban ráillik a különítmény vagy bandérium megnevezés.
Link

Hozzászólások

154 #1 kakas
- 2016-08-09 09:13
40.media.tumblr.com/a8722f71be8f72d22679b44c812ef377/tumblr_o4gno3D4UG1qg5e9go1_1280.jpg
162 #2 fapipa
- 2016-08-09 19:42
Én is igy kezdeném megszervezni a PUCCSOT !!! s_francs_Hlp
Erdogán már Szt péterváron tartja a kezében a durtmars lapokat, amit Pttyin osztott ki neki
Kérdés, hogy Viki kap e fedáksárit
s_hihi
238 #3 bivaly
- 2016-08-09 20:31
Igazából a Pintér Sanyit szerette volna cókmókkal, meg emberestül, de az már Vitya által foglalt ! Be kellett érnie ilyen kevéssel !

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.39 másodperc
3,693,072 egyedi látogató