Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Szellemi holdudvarát építi a Jobbik

BelföldLélek-nélküli szellentéses holt-udvar. Komoly dógok ezek, ne vegyétek szívre. Szellemi "elit" képzõdik bõ nyállal és ugyanazon retyorika alapján, mint az eddigi össze ilyen zsidó mákony-kodás. Nagyjából százötven értelmiségi elõtt, zárt körben beszélt a Jobbik néppártosodásáról és a magyar társadalom problémáiról Vona Gábor. A pártelnök – fõként ideológiai síkon zajló – beszédében kiemelte, a magyarokba történelmileg táplált vesztestudatot gyõztestudattá kell formálni.

Kísérlet, amelybe bele is lehet bukni – így jellemezte a Jobbik néppártosodását egy zártkörû, kifejezetten értelmiségieknek rendezett találkozón szombaton Vona Gábor. A Jobbik elnöke a Soltvadkerti disputa nevû, nagyjából százötven, a legkülönfélébb területekrõl érkezõ szakember, professzor, sportoló vagy éppen színmûvész részvételével lezajlott találkozón azzal magyarázta a kísérlet lényegét, hogy képes-e egy politikai közösség túllépni a saját árnyékán, képes-e megértetni a sajátjaival, hogy rajtuk kívül másokat is képviselni szeretne.
„A vesztestudatot át kell alakítani gyõztestudattá”

Ennek kapcsán ismét a hídépítés fontosságát hangsúlyozta, mert szerinte erre van szükség ahhoz, hogy a magyar társadalom jelenleg is tapasztalható általános reménytelenségén változtatni lehessen. Tapasztalatai szerint a nyomor és a szabadság hiánya mellett ugyanis ez okozza ma itthon az embereken eluralkodott fullasztó érzést, és ezeken kell változtatni elõször. Ez a fajta reményvesztettség szerinte egyébként történelmi okokból a „társadalom karakterhibája, alkati torzulása”, amin azzal lehet változtatni, hogy a bennünk lévõ vesztestudatot át kell alakítani gyõztestudattá.

Egy másfajta reménytelenséget is felvázolt Vona Gábor, azt már politikai reménytelenségnek nevezte. – Úgysem lehet õket leváltani, de nem is érdemes, mert mindenki lop – szerinte így összegezhetõ ez az érzés, amelynek fenntartása egyébként a mindenkori kormányok érdekében áll. Felidézte, hogy az egyik oldal riogatása szerint „ha nem ránk szavazol, jönnek a nácik”, míg a másik oldal azzal érvel, „ha nem ránk szavazol, visszajönnek a kommunisták”. Miközben pedig a Fidesz vezeti a közvélemény-kutatásokat, a komolyabb idõközi választások megmutatták, hogy az embereknek, ha van lehetõségük változtatni, akkor a kormánypártok a politikai reménytelenség ellenére sem tudnak gyõzni. A pártelnök szerint egyébként a felmérésekben mért erõs Fidesz-vezetés nem a kormánypártok érdeme, hanem az ellenzék kritikája, beleértve a Jobbikot is. Nem képesek ugyanis olyan erejû alternatívát felmutatni, amitõl az emberek megmozdulnának, és ezzel saját maguknak is szembe kell nézni.
Menekül a kormány a problémák elõl

Vona Gábor a nyomor felszámolását nevezte a következõ feladatnak, ez már lényegesen kézzelfoghatóbb: a korrupciót kell megszüntetni, az egészségügyet kell rendbe tenni és az oktatást kell megerõsíteni. A pártelnök szerint ezeket a problémákat a kormány szándékosan a „menekültpolitika szõnyege alá söpri”. – Ahogyan a szírek elmenekülnek Aleppóból a háború elõl, úgy menekül a kormány az egészségügy és az oktatás problematikája elõl – mondta. Ezen témák kapcsán viszont – mint mondta – a Jobbiknak túl kell lépnie a jelenlegi jobb- és baloldali politikai térfélen. – A tisztességes munkabér kérdésében baloldalibbnak kell lenni a szocialistáknál, a szuverenitás kérdésében pedig jobboldalibbnak a Fidesznél – magyarázta. A korábban már célként megnevezett gyõztestudat szerinte mind az oktatáson, mind pedig az egészségügyön keresztül erõsíthetõ. Utóbbit úgy magyarázta, hogy nemcsak a „betegségügyrõl” kell beszélni, hanem a megelõzésrõl is, beleértve a lelki prevenciót, vagyis a gyõztestudat formálását.

A pártelnök külön kitért a korrupció kérdésére, kifejtve, hogy a Fidesz minimalizálta ugyan a szocialisták által folytatott globális korrupciós folyamatokat, de az így megspórolt forrásokat nem a gazdaságba forgatta, hanem a magánjellegû meggazdagodásokat segítette. Ezt pedig még meg is tudja a kormány magyarázni azzal, hogy a tõkés osztályt mesterséges eszközökkel kell itthon megteremteni. Itt egy aktuálpolitikai témát, a fideszes Mengyi Roland Voldemort-ügyként elhíresült esetét említette. Vona Gábor azt mondta: a Fidesz logikája szerint azonban, a Harry Potternél maradva, Mengyi Roland nem is a gonosznak felel meg, hanem a jóságos Dumbledore professzornak, míg „Harry Potter maga Rogán Antal, aki az V. kerületben a titkok kamráját mûködteti”.
Demokratikusabb országot teremtene a Jobbik

A szabadság hiánya mint a harmadik megoldandó feladat kapcsán a pártelnök kitért arra, hogy a Jobbik a modern konzervativizmust képviseli, ezzel pedig együtt kell védenie mind a külsõ, mind a belsõ szabadságunkat. Elõbbi a szuverenitásunkat jelenti, amit a baloldali kormányok vettek el, utóbbi pedig egy társadalmi közérzet, lényegében maga a polgári Magyarország, amit a Fidesz számol fel. – A Jobbik, amennyiben kormányra kerül, demokratikusabb és polgáribb Magyarországot teremt, mint a jelenlegi – közölte.

A soltvadkerti találkozón ott volt a korábban már jobbikos programokon a közönség elõtt is megjelenõ Gregor Bernadett színmûvész és férje, Szarvas Attila színész, illetve Dózsa László. Több egyetemi oktató is jelen volt, mint például Héjj Andreas, a Pécsi Tudományegyetem professzora, illetve Tanka Endre, a Károli Gáspár Református Egyetem professor emeritusa. A határon túliak közül Popély Gyula egyetemi tanár és Csoltkó Jenõ, a Csemadok Országos Tanácsának tagja vett részt a rendezvényen, ott volt továbbá Raffay Ernõ, az Antall-kormány államtitkára, Tóth Gy. László politológus és Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázó is.
Elvette a Jobbik lelkét
Az értelmiségi találkozót megelõzõen néhány napja Vona Gábor már hosszan értekezett a néppártosodásuk céljáról a Facebookon, azt is kifejtve, hogy az õ vezetésével 2016-ban elvették a Jobbik lelkét. Mindezt – ahogy írja – felelõssége teljes tudatában tette. Ezt azzal indokolta, hogy a Jobbik célja sohasem az volt, hogy magának tetsszen, hogy a nemzeti radikálisok jól érezzék magukat, hanem az, hogy a hazát és a nemzetet szolgálják. – Beleértve azokat a magyarokat is, akik másképp gondolkodnak, mint mi, sõt még azokat is, akik per pillanat gyûlölnek bennünket – fogalmazott a Jobbik elnöke. Vona Gábor szerint arra a jövõ ad majd választ, hogy lesz-e újra valódi közösség a Jobbik, amelyért érdemes áldozatot hozni. (K. M.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés idõpontja: 2016. 08. 29.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.28 másodperc
3,391,538 egyedi látogató