Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A Dunába fulladhatott a nincstelen zenész, majd átadta milliárdos cégét

BelföldCsak a szokásos nemzetbiztonsági hivatal által intézet zsidó purparlé...milliárdok...á, smafu! Ezeket eccer mind egy szálig agyon kell hógolyózni! Farkas Mihály eltûnése után tártuk fel, hogy noha megélhetési gondokkal küzdött, milliárdos cégbirodalma van. Most, hogy minden bizonnyal meghalt, kiderült, hogy már nincs meg a cége.

Februárban írtuk meg a Farkas Mihály (teljes nevén Farkas Mihály Ambrus) különös történetét. A zenészkörökben nagyra tartott dzsesszzongorista magánélete korántsem volt problémamentes, bár szenvedélyes futó volt, nem vetette meg az alkoholt, és folyamatosan anyagi gondokkal küzdött. Egyetlen értékesebb vagyontárgya az a társasházi lakás volt, amelyet még édesapjától örökölt, ezen kívül becsben tartott holmija csak elmaradhatatlan hátizsákja volt. Pontosabban csak tavaly novemberig volt elmaradhatatlan a hátizsák, ugyanis akkor azt hátrahagyva Farkas Mihály rejtélyes módon eltûnt.

Barátai nem tudták hová tenni az esetet, elmondásuk szerint ugyanis Farkas – a megélhetési nehézségek ellenére – kifejezetten jókedvû volt akkoriban, és komoly terveket szõtt. Ismerõsei egy Facebook-oldalt is létrehoztak keresésére. A rokonok, pályatársak aggodalma azonban nem lett volna elegendõ, hogy országos figyelmet kapjon az ügy, ehhez az is kellett, hogy a cégiratokból kiderüljön: az ágrólszakadt muzsikus egy milliárdos cégbirodalom tulajdonosa.

Az SDA-csoporthoz tartozó cégek évek óta milliárdos forgalmat bonyolítanak le, állami megrendelésekben nem szenvednek hiányt. Partnerük volt a többi közt a NAV, az OEP, a Nemzeti Közlekedési Hatóság is. Az állammal való kapcsolatukkal legutóbb tavaly nyáron foglalkoztunk, amikor az SDA Informatika Zrt. nyílt pályázaton kívül elnyerte az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) háttérintézménye, az Educatio Kft. megbízását az egyetemeken használt, az állam által már megvásárolt Neptun nevû szoftver továbbfejlesztésére. A tervezett 540 millióhoz képest a cég 800 millióért vállalta a feladatot, végül 940 milliót számlázott, és megszerezte a késõbbi karbantartás lehetõségét is.

A vezérhajó, SDA Informatika Zrt. tavaly 1,3 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 108 millió forintos mérleg szerinti eredményt ért el, de csoporthoz tartozik még az SDA DMS Zrt., amely (tavalyi nettó árbevétele majdnem félmilliárd forint, mérleg szerinti eredménye 30 millió), illetve több más társaság is. (Például az SDA Stúdió Kft. vagy a Max & Future Kft.) Ezekben a cégekben az a közös, hogy mindegyiküket az RC Invest zártkörûen mûködõ részvénytársaság birtokolja. A zrt. többségi tulajdonosa – mint ahogy télen megírtuk – pedig nem más, mint Farkas Mihály, a szegény zenész.

A cégcsoport kulcsfigurája Fauszt Zoltán, aki az RC Investben (és még más cégben is) vezérigazgatói tisztséget tölt be. Ha ritkán is, de õ nyilatkozik a cégek ügyeirõl, és õ képviseli a társaságokat hivatalos eljárásokban. Ezenfelül pedig õ lett a tulajdonosa annak a lakásnak, ahol Farkas Mihály élt, amelyet a zenész apjától örökölt, és ahonnan tavaly novemberben eltûnt. Azaz, ahogy februárban fogalmaztunk: Farkas társtulajdonolja a Fauszt munkahelyéül szolgáló céget, míg Fauszt birtokolja a Farkas otthonául szolgáló lakást.

A furcsaságokról cikkünk írásakor természetesen megkérdeztük Fauszt Zoltánt is. Az üzletember válaszolt kérdéseinkre. Elismerte, hogy a társaságokat végsõ soron Farkas Mihály tulajdonolja, de ezen kívül a cégcsoport mûködésében és terjeszkedésében nem talált semmi rendkívülit, ahogy Farkas Mihály anyagi helyzete is tulajdonosi pozíciója között feszülõ ellentétet sem találta különösnek. Viszonyukról – beleértve a lakás tulajdonosváltását is – ennél bõvebben nem akart nyilatkozni. Amiatt nem tûnt idegesnek, hogy az SDA-cégek üzemszerû mûködését nagyban nehezíti (egy részvénytársaságnak közgyûlést kell tartani,pénzügyi beszámolót és mérleget kell elfogadni), hogy egy eltûnt személy a tulajdonosa. Fauszt utalt rá, hogy a jog ismer erre a helyzetre megoldást.

Most úgy tûnik, fordulat állt be az ügyben, már a bulvárlapokban is szellõztetik a hírt, hogy egy az év eleje táján a Dunában talált holttestet DNS-teszttel sikerült azonosítani, és a holttest Farkas Mihályé. Rendõrségrõl származó információnk szerint tegnap postázták azt a határozatot, amelyben a bejelentõ rokont értesítik a DNS-vizsgálat eredményérõl. Mindenesetre az eltûnt személyek nyilvántartásáról törölték Farkas Mihály Ambrust.

Farkas Mihály halála nem csupán családi tragédia, hanem a cégügyeit is érinti. Elvileg az informatikai bizniszben nem túl járatos rokonsága örökölhetné a kiváló kormányzati kapcsolatokkal rendelkezõ csoportot, illetve az azt tulajdonoló vagyonkezelõ céget – ám a cégbírósági adatok az RC Invest tulajdonosaként már nem Farkas Mihályt, hanem Fauszt Zoltánt tüntetik fel.

Fauszt ez év május 26-án kelt levélben értesítette a cégbíróságot, hogy 94,76 százalékos befolyást szerzett a részvénytársaságban, vagyis gyakorlatilag egyedül övé a cég. A változást június 29-én jegyezték be, és ugyanekkor Farkas Mihályt törölték a tulajdonosok közül.
© hvg.hu

Fauszt a társaság közgyûlésének (ahol rajta kívül egyetlen részvényes vett részt) szintén május 26-án jelentette be, hogy minõsített befolyást szerzett a zrt.-ben. Történt mindez kereken fél évvel Farkas Mihály eltûnése után, illetve hónapokkal föltehetõ halálát követõen.

A magyar cégjog szerint nem kell különösebben igazolni a bejelentések valóságtartalmát, azokkal kapcsolatban az ügyvéd felelõssége merül föl. Nem kizárható, hogy a részvényátruházás egy korábbi opciós szerzõdés alapján történt, de ilyen létezésérõl legalább a számlavezetõ pénzintézetet értesíteni kéne, illetve kellett volna.

Az üzletmenetnek mindenesetre nem ártottak a tulajdonosi háttérben zajló különös változások, az SDA-hoz tartozó SDA DMS Zrt. újabb állami megbízáshoz jutott, körülbelül egymilliárd forint megbízást kapott Budapest Fõváros Kormányhivatalától az „egységes központi elektronikus irat- és dokumentumkezelési rendszer (EKEIDR) fõvárosi és megyei kormányhivatalokban történõ kiterjesztése és szakrendszeri illesztések megvalósítására”.
Link

Hozzászólások

238 #1 bivaly
- 2016-09-01 08:09
Na kérem ! Ha valaki extra jó jazz zongorista, az nem ér rá céget vezetni. Ahhoz idõ kell, sok idõ, miként a gyakorláshoz is. Szóval egy seggel, csak egy lovon lehet ülni. Stróman lehetett , letakarva a valódi neveket. A többi a szokásos.
249 #2 Bazalt
- 2016-09-01 23:11
A strómanok korán (inkább tóra, de végül is a Duna folyó) halnak. s_hihi

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.37 másodperc
3,693,132 egyedi látogató