Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Gyorsabban börtönbe küldik a milliárdokat eltüntetõ fehérgalléros bûnözõket

BelföldAjvé, ezzel mindig megpróbálkoznak, oszt mikor elérnek a szálak a felsõ ganéig, akkor...de a román-zsidóknál már részeredmények vannak. Önálló Gazdasági Bûnügyek Osztálya alakult szeptember elsejével a Fõvárosi Fõügyészségen. Ez a szervezet dönt a jövõben a gazdasági bûncselekmények, a pénzmosási ügyek, a költségvetést megkárosító csalások és a gazdálkodás rendjét sértõ bûncselekmények gyanúja miatt tett feljelentésekrõl, emellett felügyeli a rendõrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozásait, elvégzi a vádelõkészítéssel és a vádemeléssel kapcsolatos ügyészi teendõket. Mivel a felsorolt jogsértéseket igen gyakran hûtlen, illetve hanyag kezeléssel együtt követik el, e két vagyon elleni bûncselekményfajta nyomozásának felügyelete és vádelõkészítése is az új szervezethez tartozik majd.
Ellenõrzés Óbaroknál. Felgyorsulhat az ügyészi munka is

Ibolya Tibor fõvárosi fõügyész a Népszabadságnak elmondta: mivel Budapest az ország gazdasági és pénzügyi központja, itt történik a legtöbb gazdasági, pénzügyi bûncselekmény, és persze itt követik el az ezekhez kapcsolódó járulékos jogsértéseket is.

hirdetés

Bár a statisztikák szerint a fõvárosban évente elkövetett összesen mintegy százezer bûncselekménynek csak néhány százalékát teszik ki a fenti fajták, más bûncselekményekhez képest ezekben lényegesen nagyobb az okozott kár és a sértettek száma is. Elég például a befektetési csalásokra gondolni.

Szinte folyamatosan a bírálatok kereszttüzében vannak a nyomozó hatóságok – így az ügyészség is –, amiért a nagy gazdasági bûnügyek nyomozásai rendre elhúzódnak, a milliárdokat eltüntetõ fõkolomposokra pedig gyakran csak piti bûncselekményeket sikerül rábizonyítani. Ibolya szerint a kialakult helyzetre egyetlen gyógyír lehet: a specializálódás.

A törvény az egyszerûbb megítélésû bûncselekményeknél bizonyos feltételekkel lehetõséget ad arra, hogy az elkövetõt akár már napokkal tettének elkövetése után bíróság elé állítsák. Budapesten 2012 elõtt a fõvárosi kerületek ügyészségei, de maga a fõügyészség sem jeleskedett az ügyek efféle – a köznyelvben gyorsított eljárásként emlegetett – lezárásában. Ekkor azonban létrehoztak egy bíróság elé állító csoportot. Ma már a törvényi feltételeknek megfelelõ ügyek 16 százaléka – azaz majd minden hatodik eset – e csoport munkájának köszönhetõen kerül bíróság elé. A speciális alakulat tehát beváltotta a hozzáfûzött reményeket.

Hasonló áttörést vár Ibolya az ügyészségen most felállított gazdasági egységektõl. Mától az egyszerûbb megítélésû ügyekben az egész Budapestre kiterjedõ illetékességgel mûködõ Gazdasági Bûnügyek Részlege jár majd el. A nagy horderejû, kárértékû és a bonyolult ügyek nyomozati felügyeletét pedig a Gazdasági Bûnügyek Osztálya látja el.
hirdetés

Ibolya Tibor elsõsorban szakszerûséget, hatékonyságot és egységes joggyakorlatot vár az új szervezetektõl. A gazdasági nyomozásokhoz ugyanis a büntetõjog mellett a gazdasági jogot, az adójogszabályokat és a magánjogot is alaposan ismerni kell. Ezekben az ügyekben jellemzõen magas fokú a szervezettség: az elkövetõk – a fehérgallérosok – sokszor már a bûncselekmény megtervezésekor kidolgozzák védekezési taktikájukat, és szakértõkkel, illetve a legjobbnak vélt ügyvédekkel készülnek az esetleges lebukásukra. Ibolya reményei szerint azzal, hogy specialista ügyészek kezébe kerülnek az ilyen ügyek, egyfelõl sikerül majd ésszerûsíteni és felgyorsítani a nyomozásokat, másfelõl pedig csökken majd a látencia, hiszen a gyakorlott szemek hamarabb kiszúrják a visszaéléseket.

Az új ügyészségi egységek ugyanakkor folyamatosan egyeztetnek majd a nyomozó hatóságokkal és a NAV adóellenõreivel. Utóbbiak nagy számban tesznek feljelentést adócsalás gyanújával saját nyomozó hatóságuknál, a tapasztalatok azonban azt mutatják: sokszor késõn. Mire a gyanús tranzakciókat is feltáró adóellenõrzésbõl feljelentés, majd nyomozás lesz, a cég és annak tulajdonosai hét határon túl élvezik az elcsalt milliókat. A fõügyész bízik abban, hogy az új Gazdasági Bûnügyek Osztálya megoldás lesz erre a problémára is.
Brutális és olykor láthatatlan károk

Budapesten az elmúlt három évben 20 ezer felszámolási eljárás indult. Csak 2015-ben 553 büntetõeljárást rendeltek el valamilyen csõdbûncselekmény gyanújával a felszámolásokkal összefüggésben. Azonban azt Ibolya sem vitatja: ennél vélhetõen lényegesen több bûncselekményt követtek el ezekkel a cégekkel kapcsolatban. A költségvetésnek okozott kár összege meghaladta a 60 milliárd forintot 2010 és 2015 között csak a vádemeléssel lezárt áfacsalásos ügyekben. Ténylegesen azonban ennél lényegesen nagyobb az okozott kár, lévén, hogy ebben a bûncselekmény-kategóriában igen magas a látencia: sok ügy el sem jut a vádemelésig, sõt az esetek egy részére fény sem derül.
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2016-09-16 14:40
Ezt a munkát már az Antall kormány idején el kellet volna kezdeni az elsõ privatizáció ügyletektõl kezdve.
Most, hogy már kinn vannak ezer milliárdok offshor cégekben, bankoknál, nagy fogásokat aligha csinálnak. Ha el is fogják a fehérgallérost, a pénznek már hûlt helye sem lesz.
240 #2 trk
- 2016-09-16 20:38
Ez csak az esetleges konkurencia ellen lesz.. Igazi elszámolatatást senki nem csinált, nem, is fog, kéz kezet mos..
Már biztosan sokan pofáztak, hogy pofátlanul lopnak ..
154 #3 kakas
- 2016-09-17 16:04
67.media.tumblr.com/a66f4e409afe2906acdf4780a1b28f68/tumblr_odfvt5sVlQ1qg5e9go1_500.jpg
131 #4 lalapapa
- 2016-09-18 01:55
Majd ugy el tunnek
mint szakacsne fingja a
konyha gozeben,

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.53 másodperc
3,402,799 egyedi látogató