Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Súlyos búzahelyzet: öngyilkossági hullámtól tartanak

KultúraBuzi egy helyzet, nem? Közben a szank-cionált orosz gabona meg rekordokat dönget és jön a gmo-mentes egészséges kenyérke. Putyin megígérte! Ha úgy véliTEK, hogy ez es véletlen, akkor így is van. Idõjárás-függõ. Az meg....politika kérdése. Kétségbeesett francia gazdák napról napra nagyobb számban hívják fel az újonnan létrehozott ottani segélyvonalat, miután a három évtizede legrosszabb búzatermés kilátástalanná teszi a megélhetésüket. Franciaországban öngyilkossági hullámtól tartanak.

Jóllehet augusztus végén még nem voltak végsõ számok, a francia mezõgazdasági minisztérium elõrejelzése szerint a nagy tavaszi esõzések miatt idén várható az elmúlt 30 év legrosszabb búzatermése, ami 40 százalékkal is elmaradhat a 2011-2015-ös évek átlagától. A tavalyi több mint 40 millió tonna után az idei termés valószínûleg nem éri el a 30 millió tonnát sem.

Noha Olaszországban is nehéz a helyzet, a politico.eu jelentése szerint azonban Franciaország középsõ és keleti részén sok gazda kizárólag búzát termeszt. Ebben a régióban, a Tours közelében lévõ Indra és Cher megyékben a helyi agrárkamara által augusztus elején létrehozott segélyvonal hívások tucatjait vette az elsõ néhány hét alatt. A segélyvonal munkatársa, Dominique de Becdelièvre elmondta, hogy a gazdák különösen azért esnek kétségbe, mert már így is elmaradtak a hiteleik törlesztésével.

“Ha tisztában vagyunk a francia mezõgazdasági termelõk öngyilkossági rátájával, a mostani rendkívüli nehézségek láttán, minden okunk megvan arra, hogy tartsunk a jövõtõl, ezért számukra minden segítséget meg kell adni” – jelentette ki Dominique de Becdelièvre.

Forrás: blog.syngenta.hu
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-09-17 12:37
Rekord gabonatermés várható Oroszországban
MTI Eco
2016.08.17., szerda, 10:58

Az orosz gabonaszövetség becslése szerint Oroszország gabonatermése az idén eléri a 114-118 millió tonnát, ez a poszt-szovjet korszak legjobb eredménye. A gabonatermésbõl 69,5 millió tonna a búza.

A tároló kapacitás mintegy 120 millió tonna, de ennek csak 40 százaléka képes jó minõségben megõrizni a gabonát - mondta Arkagyíj Zlocsevszkij, a gabonaszövetség elnöke.
Ezért fontos lenne, hogy a kormány eltörölje a búzára kivetett exportadót, amely durván 50 milliárd rubellel (215 milliárd forint) csökkenti a termelõk bevételét - mondta Zlocsevszkij.
Az adó jelenleg tonnánként minimum 10 rubel, de a rubel leértékelõdése esetén emelkedhet.
A gabonaszövetség úgy becsli, hogy Oroszország a július 1-jén kezdõdött 2016/17-es idényben 38,5 millió tonna gabonát fog exportálni, ebbõl 28 millió tonna lesz a búza.
Az amerikai mezõgazdasági minisztérium (USDA) elõrejelzése szerint a folyó idényben az orosz búzakivitel eléri a 30 millió tonnát és ezzel Oroszország az Európai Uniót megelõzve a világ legnagyobb exportõre lesz.

Forrás: MTI Eco
http://magyarmezo...zorszagban

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
3,890,976 egyedi látogató