Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Simicskó: Új biztonsági stratégia készül

BelföldIzraellel..., csak, hogy érthetõbb legyen...és orosz nyelven. Új nemzeti biztonsági stratégia és új katonai stratégia kidolgozásáról kezdõdtek egyeztetések – számolt be a honvédelmi miniszter csütörtökön az Országgyûlés honvédelmi és rendészeti bizottságának.

Simicskó István közölte: az elmúlt egy évben Európa biztonsága jelentõsen megváltozott. Kiemelte a migrációs válsághelyzetet, a terrorizmus megnövekedett veszélyét, és kitért a kibertámadások jelentette veszélyekre is.

A honvédelmi miniszter azt mondta: a Belügyminisztériummal és a Külgazdasági és Külügyminisztériummal közösen már megkezdték a munkát az új stratégiákról, és ha elkészülnek vitaanyagukkal, a parlament szakbizottságának véleményét is kikérik majd.
Katonai együttmûködés

Simicskó István hangsúlyozta: a Magyar Honvédség katonái a megváltozott biztonsági környezetben az országon belül és a külföldi missziókban is tisztességesen helytálltak. Az ország határain is szolgálnak magyar katonák, továbbá a válságövezetekben a katonai és humanitárius segítségnyújtással is hozzájárulnak a tömeges migrációs helyzet kezeléséhez – fejtette ki a miniszter.

A Magyar Honvédség három földrészen továbbra is mintegy ezer katonával vesz részt nemzetközi missziókban, köztük Afganisztánban, Irakban és a Nyugat-Balkánon. A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy különösen a tömeges migrációs helyzettel, és az Európában megnövekedett terrorveszéllyel összefüggésben még szorosabbá és hatékonyabbá vált a V4-ek közötti katonai együttmûködés. Emellett a hazai rendvédelmi szervekkel is szorosabb kapcsolatot alakított ki a Magyar Honvédség – fejtette ki.
Területvédelmi egység

Simicskó István ismét felidézte: a honvédelmi törvény szerint Magyarország biztonsága három pilléren nyugszik, a Magyar Honvédségen, a szövetségi együttmûködésen, valamint az állampolgárok hazafias hozzáállásán. A társadalom hazafias elkötelezõdésének, és a Magyar Honvédség állampolgárokkal való kapcsolatának erõsítése érdekében új alapokra szervezik az önkéntes tartalékos rendszert. A tervek szerint minden járásban kialakítanak területvédelmi egységet. Emellett a honvédelmi sportszövetségen keresztül szeretnék megszólítani a lakosságot – fejtette ki.

Harangozó Tamás, a testület szocialista alelnöke a honvédségi létszámhiányról s a közmunkások körében tartott toborzásokról feltett kérdéseire Simicskó István elmondta: a Belügyminisztérium határvadász toborzása némileg nehezíti munkájukat, de a honvédség is készül toborzókampányra. Ennek keretében egyetemekrõl és a közmunkások körébõl várják a haza szolgálata iránt elkötelezett, s az alkalmassági követelményeknek megfelelõ állampolgárokat.

A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy a katonák egyéni felszereléseinek modernizációját, illetményemelését is megkezdték, kiszámítható életpályával kívánják vonzóvá tenni a katonai hivatást. A 2016–2026-os idõszakra honvédelmi és haderõfejlesztési programot dolgoztak ki. Ezen fejlesztésekhez minden évben növelik a honvédelmi kiadások keretét. Az eddigi fejlesztések eredményei közül kiemelte a Különleges Mûveleti Ezred és a Katonai Rendészeti Központ létrehozását, s a befogadó nemzeti támogatás (BNT) lehetõségének megteremtését.

Emellett az elöregedett haditechnikai eszközök fokozatos cseréjét is kiemelt feladatok között említette a miniszter. Elsõként a légiszállítási képesség biztosítását nevezte meg, mivel elmondása szerint a negyven-negyvenöt éves An-26-os repülõgépek már nem sokáig lesznek alkalmasak arra, hogy a missziós területekre elvigyék az alakulatokat. Szólt továbbá arról is, hogy a közelmúltban hadrendbe állítottak két könnyû helikoptert, valamint négy Mi-17-es helikopter felújítására is lehetõségük volt, de ezzel együtt továbbra is tervezik új, illetve újszerû helikopterek beszerzését - tette hozzá a miniszter. Mindemellett a védelmi ipar kialakításán is dolgoznak, s a nehéz haditechnikai eszközök – például harckocsik, páncélozott jármûvek – modernizációja is tervbe van véve – fejtette ki a miniszter.

Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke, valamint Harangozó Tamás, a testület szocialista és Firtl Mátyás, a testület KNDP-s alelnöke is köszönetet mondott a Magyar Honvédség katonáinak hazai és missziós feladatainak ellátásáért.

Kósa Lajos és Harangozó Tamás kérdéseire válaszolva a miniszter arról is beszámolt, hogy a Honvéd Egészségpénztárban bent ragadt megtakarítások ügyén és a honvédségi lakhatási támogatási rendszeren is dolgoznak.
„Gyûlöletkampány”

Harangozó Tamás és Vadai Ágnes, a bizottság független tagja is kérdezte a minisztert arról, hogy Nógrádi György biztonságpolitikai szakértõ egy fõvárosi lakossági fórumon „tûzparancsot” javasolt a menekültek ellen. Simicskó István ennek kapcsán leszögezte: Nógrádi György szavaiért nem vállal felelõsséget, a honvédelmi tárcának megvannak a maga szakértõi.

Vadai Ágnes nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy Simicskó István is kiveszi a részét a kormány „gyûlöletkampányából”. A Demokratikus Koalíció politikusa szerint ettõl a honvédelmi miniszternek távol kellene maradnia. Azt is elmondta: értesülései szerint a napokban egy szentendrei laktanyában a katonákat is a népszavazáson való részvételre buzdították. Erre válaszolva Simicskó István leszögezte: a kampányban való részvétele párthovatartozásán felül áll, az „nemzeti ügy”, mert a népszavazás az ország jövõjérõl szól.

Kérdésekre válaszolva a miniszter sajnálatát fejezte ki amiatt az incidens miatt, mely során a Hír TV egyik munkatársát akadályozta egy katona, de kiemelte: az eset egy lõtéren történt, ahol csak szigorú szabályok között lehet mozogni.

Demeter Márta szocialista képviselõ és más bizottsági tagok is azt firtatták, hogy a hortobágyi tûzszerészbalesetet okozhatta-e a túlóráztatás, de erre válaszolva a honvédelmi miniszter leszögezte: az állomány pihentetését biztosították.
Több mint négyezren érdeklõdtek a határvadász toborzáson

Már több mint négyezren érdeklõdtek a Belügyminisztérium Országos Rendõr-fõkapitányságának határvadász toborzásán – számolt be az országos rendõrfõkapitány az Országgyûlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén.

Papp Károly elmondta: szeptember elsejétõl szeptember 21. estig 4119-en érdeklõdtek, és 881 ember be is nyújtotta pályázatát. A jelentkezõk átlagéletkora 28 év.Link

Hozzászólások

329 #1 gutai zub
- 2016-09-22 16:21
"A Magyar Honvédség három földrészen továbbra is......."

Hát éppen ez a szégyene az egész országnak.

Több mint ezer idegen légiós zsoldos, csupán pénzért, idegen érdekekért, cionisták által .elpusztított országokban magyar? zászlók alatt, rossz hírnevünket kelti.
A pa rlamenti hazaáruló csürhe meg kvóta harccal hergeli az agymosott birkákat pont azon migránsok ellen, akik országaiban, ezek a haramiák segítették mindent és mindenkit aki mozog teljesen szétbombázni

Nem magyar az aki ezek közé bevonul hülye: igen is, parancsteljesítõnek
272 #2 Kameleon
- 2016-09-22 16:24
267 #3 Perle
- 2016-09-22 18:20
Az az új stratégia, hogy le kell cseréni a szállító gépeket, helikoptereket amerikaira. A napokban már volt arról szó, hogy a kommandósoknak sem jó az orosz, már csak a fekete sólyom.:o
69 #4 Szalonna
- 2016-09-22 19:08
Gutai, nem kötelezõ ezek közé bevonulni, mert ezek önkéntes alapon mennek ki külföldre ilyen zsoldos missziókra. Tehát ha be is vonulsz, nem fognak fegyvert tartani a fejedhez, hogy márpedig te akkor is kimész külfõdre' mert csak.
2 #5 gerry
- 2016-09-24 09:25
...most szavazzak? Ne szavazzak? Ellenük szavazzak? Rájuk szavazzak?

...ja, nem is szavazhatok. (Akkor ezt megúsztam.)

[movie=youtube]https://youtu.be/f2J6Xu6Gqgw[/movie]


De az ilyen gyurcsótányokat meg a többi hasonszõrüt már ideje lenne lefejezni - szóljatok m'ar egy-két "migránsnak", hogy lenne munka a számukra, persze forintban fizetve. (vagy akkor nem is emelnék meg a pallost? Machete, Szent-bugylibicska, stb-t...)

Ez a két, jólfésült, kelttésztából gyúrt "harcos" pedig - munka után - moshatná fel a vért a hóhér udvarán! Legalább egyszer életükben dolgoznának munkabérért is!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.51 másodperc
4,707,817 egyedi látogató