Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Orosz propagandaoldalak ünneplik a magyarországi népszavazást

Belföldja, azt már megszoktuk, hogy az idióták szintjéén csicseregnek, de ezzel az "emberiséggel" a sarokig nem vánszorog egyetlen istenke sem szégyenkezés nélkül. Milyen "nép", milyen szavazás, milyen "oroszbarát"? Cseh Szputnyik: „Magyarország meglovagolja a Brexit-hullámot, avagy mik a közvetlen demokrácia elõnyei?”

A Brexit, a TTIP, valamint Törökország ügye mellett az október 2-án tartandó magyarországi népszavazás volt a közép-európai orosz propaganda egyik kiemelt témája volt az elmúlt egy hónapban. Ezek mindegyike az EU destabilizációját célozva szolgálja a Kreml geopolitikai céljait. A Kreml-barát média egy része egyenesen ünnepelte a magyar referendumot, és közben szélsõjobboldali pártok kezdeményezéseire hivatkozva folytatta a különbözõ EU-tagságról tervezett népszavazások propagálását. Közép-európai orosz dezinformációs monitor – 2016. augusztus.

A magyar népszavazási kampányra ráépülõ oroszbarát orgánumok a „tömeges bevándorlás”, a „növekvõ bûnözés”, a szexuális zaklatási ügyek és a terrorizmus összemosására építik narratívájukat. A híreik arról szólnak, hogy a „mecsetek tulajdonképpen katonai támaszpontok”, a liberálisokat pedig úgy állítják be, mintha õk importálnák a terrorizmust Európába. Idézik Orbán Viktor azon kijelentését is, miszerint migráció „méreg”. A menekültválság kapcsán a magyar miniszterelnök egyfajta példaképként jelenik meg, aki a V4 országokkal karöltve „kikényszeríti, hogy ezt a súlyos kérdést, az elitek ne dönthessék el az emberek kizárásával, hanem népszavazások sorával kénytelenek legyenek róla megkérdezni õket.”

Az orosz dezinformációs híradásokban nem látszanak azok a különbségek a V4-ek között, amelyek például a pozsonyi uniós csúcs után kiütköztek. A propagandaoldalak inkább azt emelik ki, hogy Fico, Orbán és Zeman nézetei több ponton találkoznak a migrációval kapcsolatban. Például, hogy a szlovák és a magyar kormány pert indított az Európai Unió ellen a tavaly elfogadott kötelezõ egyszeri áttelepítés miatt, Milos Zeman pedig beszélt arról, hogy a fegyvertartási szabályokon lazítani kell a terrorfenyegetettség miatt, de kiemelik tõle azt is, hogy szerinte a „jelenlegi migráns hullám az amerikaiak õrültségében gyökerezik.”

Csehországban az oroszbarát InStory írt arról, hogy „Áder János magyar elnöknek elege lett az EU diktatúrájából”, az orosz Sputnyik hírügynökség cseh változata pedig egy magyar professzort idézett, aki a közvetlen demokrácia elõretörésérõl beszélt a kormány által kezdeményezett és kiírt népszavazás kapcsán.

instory

„Elég a brüsszeli diktátumból. Újabb ország tart majd népszavazást!”Egy szlovák oldal azt hangsúlyozta, hogy a magyar referendum motiválhat más országokat arra, hogy kövessék a példáját. Marian Kotleba, a szélsõjobboldali A Mi Szlovákiánk Néppárt vezetõje, aki az erõs oroszbarát nézeteirõl ismerhetõ, már el is kezdett aláírásokat gyûjteni Szlovákia uniós tagságról szóló népszavazáshoz. Más szlovák sajtóorgánumok az EU alternatívájáról értekeztek, beleértve ebbe azt az állítólagos holland tervet, amely kiléptetné Hollandiát az EU-ból az Oroszországgal történõ együttmûködés egyidejû erõsítésével.

Közép-Európa vezetõi Kreml-barát konferenciára látogatnak?

Az orosz dezinformációs gépezet azzal is igyekezett teljesen egységesnek mutatni a szlovák, a cseh és a magyar vezetést, hogy részben a cseh elnökön keresztül „invitálta” az egyes miniszterelnököket a szeptember végén, Rodoszon megrendezendõ putyinista konferenciára. Ha ugyanis a találkozó létrejönne, az tovább gyengíthetné az Oroszországra nehezedõ uniós és NATO-szankciókra építõ politikát.

A Parlamentní listy portál jelentette meg elõször, hogy a cseh elnök, Milos Zeman részt vesz az oroszok szervezte Civilizációk Párbeszéde nevû fórumon. A hírt késõbb az elnöki szóvivõ is megosztotta Twitter oldalán:

cseh elnöki szóvivõ tweetje

A cseh elnöki szóvivõ Tweetje: „Sok feldühödött hangra számítunk: Milos Zeman ismét ellátogat Putyin ismerõsének, Yakunyinnak az eseményére. Orbánnal és Ficoval együtt.”

Ezt követõen a fõáramú és az alternatív média is tudósított Milos Zeman, Orbán Viktor és Robert Fico lehetséges részvételérõl a Rodoszi Fórumon, melyet a Putyin-közeli oligarcha, Vlagyimir Yakunyin által alapított Civilizációk Párbeszéde Kutatóintézet szervez. A hírek szerint a cseh elnök a „a migránsok befogadása érdekében kiújult brüsszeli nyomásról” szeretne egyeztetni két kollégájával az eseményen. Vlagyimir Yakunyin, a „Civilizációk Párbeszédének” alapítója orosz üzletember, az Orosz Államvasutak volt elnöke, korábbi magas rangú KGB tiszt és Vlagyimir Putyin jó barátja. Yakunyin szerepérõl és a geopolitikai fórum funkciójáról sokat elmond, hogy õ maga is felkerült az Amerikai Egyesül Államok által szankcionált személyek listájára a Krím-félsziget elcsatolása után.

Emiatt nem meglepõ, hogy nem sok NATO-tagállam vezetõje látogatja a Civilizációk Párbeszédét, de Zeman, Fico és Orbán nevének felmerülése érthetõ, hiszen õk jó kapcsolat kialakítására törekednek Putyinnal. A szlovák és a magyar kormányfõ részvételének beharangozása azonban vélhetõen csak orosz propagandafogás és nyomásgyakorlás. Orbán Viktor és Robert Fico sem erõsítette meg a részvétel hírét, igaz, egyelõre egyértelmûen nem is cáfoltálták azt.

A visegrádi országok kiemelt célpontjai a Kreml dezinformációs kampányainak. Ennek bemutatására tavaly a Political Capital, a szlovák Globsec Policy Institute és a cseh European Values Think Tank összefogásával elindult a Kreml-figyelõ, amely többek közt a közösségi médiában is elszaporodó orosz propagandára hívja fel a figyelmet kétheti rendszerességgel. Az eredeti jelentés linkje elérhetõ itt: Link

Hozzászólások

329 #1 gutai zub
- 2016-09-23 15:32
A magyar miniszterelnök a példaképe annak, hogy ne az "elitek" (azok meg hol vannak, és kicsodák?), hanem a nép döntsön.
Hát ez már íg te y hazugság: a magyar nép szavazás a brüüszeli pszichopata "elit" helyet, a judapesti pszichopata kezébe szavazza a mindenkori döntést.
Hol maradt a nép?

A migráció méreg, mondja orbán.(igen az viktor, de nélküle a családod is Indiában és Tarnopolban éldegélne.)

A mai migrációnak az okai a méreg-
Az is megérne egy misét, ha tudnánk mi az oka, hogy az oroszok a kezdeti nagy sikerek után, miért nem gyõzedelmeskednek igazán az isis elleni háborúban.
Talán itt valami megegyezés van amirõl mi nem tudunk?

Mert ez az egész olyan, mint az orosz humorista mondotta volt:
"valami van, de nem az igazi"
154 #2 kakas
- 2016-09-23 15:54
67.media.tumblr.com/c1b92cde0bd9f5232e8d37a54e7c59be/tumblr_o99nsf1E2E1qcmg2so1_500.jpg66.media.tumblr.com/51d1190048e5aa24c0aae20feb716598/tumblr_oczfle5puQ1tvwi3mo1_500.png

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.40 másodperc
3,398,224 egyedi látogató