Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Zsinagógát vehet a Pallasz Athéné Egyetem - hatalmas csõd a MTESZ-nél

Belföld...
Több mint kétmilliárdos tartozást halmozott fel a felszámolás alatt lévõ MTESZ, amelynek ingatlanait folyamatosan hirdeti meg az állami felszámoló. A MTESZ résztulajdonában lévõ, volt kecskeméti zsinagóga épülete iránt a Pallasz Athéné Egyetem is érdeklõdik.

Az egykori szakmai érdek-képviseleti szervezet, a Mûszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) 2013 szeptembere óta áll felszámolási eljárás alatt. A magyar kormány a MTESZ-t 2013 novemberében stratégiailag kiemelt jelentõségû gazdálkodó szervezetté minõsítette, így annak felszámolását az állami felszámolócég, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. bonyolítja le, amely most több értékes ingatlan eladására írt ki pályázatot. Az ingatlanokra az Elektronikus Értékesítési Rendszeren (EÉR) keresztül szeptember 23. és október 28. között lehet ajánlatot tenni.

(Az 1948-ban alapított, kiemelten közhasznú MTESZ mintegy negyven tagegyesületet ölelt fel, százezres tagsággal; célja a reálértelmiség továbbfejlesztése, a tagegyesületek közös szakmai-tudományos fejlõdésének elõmozdítása, közös érdekeik képviselete és a tudományos eredmények gyakorlatban történõ alkalmazásának segítése volt.)

Kétmilliárdos tartozás

A felszámolás eljárás alatt a MTESZ-szel szemben bejelentett hitelezõi igények összege meghaladta a kétmilliárd forintot. A hitelezõk között jelentõs számú volt munkavállaló szerepel elmaradt bérköveteléssel, sok az ingatlanokhoz kapcsolódó közüzemi szolgáltatás-üzemeltetés kapcsán bejelentkezett hitelezõ is - válaszolta lapunk kérdésére Veres-Bocskay Katalin felszámolóbiztos. A hitelezõk közt van a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. is, amely a felszámolást megelõzõen értékesített MTESZ-ingatlanok vételárral történõ elszámolás elmulasztása miatt nyújtott be csaknem félmilliárd forintos igényt. Jelentõs összegû követelést jelentett be az adóhatóság, valamint pénzintézetek is.
A MTESZ adósságállománya a szövetségi tanács 2013. februári ülésére készített elõterjesztés szerint is meghaladta az 1,6 milliárd forintot. (Egyenként százmilliós nagyságrendû kötelezettség állt fenn a magyar állammal, az adóhatósággal, bankokkal, a szállítókkal és a tagegyesületekkel szemben.) Központi költségvetési és egyéb támogatást nem kaptak, bevételük tagdíjakból, ingatlan-bérbeadásból és -eladásból származott, de a kiadások évek óta meghaladták bevételeiket. A veszteséget a megelõzõ tíz év mûködése során halmozták fel - annak ellenére, hogy ez idõ alatt mintegy egymilliárd forint értékben értékesítettek ingatlanokat a fõvárosban és vidéken. A szövetség mûködésének állami támogatása 2004-ben szûnt meg.

Ötszázmilliós bevétel

A felszámoló folyamatosan hirdeti meg eladásra a MTESZ vagyonelemeit, a szövetségnek két budapesti és 15 vidéki, megyeszékhelyeken található ingatlana volt. Jelenleg még hét vidéki és egy budapesti épület vár értékesítésre. Az értékesítésekbõl ezidáig 500 millió forintot meghaladó vételár realizálódott - közölte a felszámolóbiztos.
Országgyûlési irodaház lesz a MTESZ-székház
A MTESZ egykori székházának is otthont adó budapesti, Kossuth tér 6-8. szám alatti ingatlant az állam kisajátította, ott új országgyûlési irodaházat építenek, amelyet egy föld alatti alagúttal kötnek össze az Országházzal. Az épület bontása a napokban kezdõdött el, a munkát 700 millió forintért a Market Építõ Zrt. végzi el. Az új irodaház 2018 második felében készülhet el. (A metrókijárat feletti ingatlant a rendszerváltáskor kapta meg a MTESZ, amelynek egy részét eladta; az épületnek több tulajdonosa és bérlõje is volt, a MTESZ-nek viszont a tulajdonjog átruházási szerzõdés ellenére csak egy kis részre jegyeztek be tulajdonjogot a földhivatalban, e "formai hiba" kijavítását többször is kezdeményezték az állami vagyonkezelõnél, de erre 2013-ig nem került sor. Az épületet végül egy törvénymódosítás nyomán kisajátította az állam.)

Mi lesz a kecskeméti Tudomány és technika házával?

A most meghirdetett MTESZ-ingatlanok közt van az eredetileg zsinagógának épült, kecskeméti Rákóczi út 2. szám alatti - a Fõtérhez közel, a múzeumként mûködõ Cifrapalotával szemben álló - épület is, amely jelenleg a Tudomány és technika háza. (A XIX. század második felében épült zsinagóga 1963-ban került állami tulajdonba, az 1970-es években alakították kulturális központtá.)

Az ingatlannak három tulajdonosa van: a MTESZ (44,7 százalékos tulajdonrésszel, a Tudományos Ismeretterjesztõ Társulat (TIT) Bács-Kiskun Megyei Egyesülete (43,4 százalék) és a Mazsihisz (11,9 százalék). A MTESZ ingatlanrészét kínálják most eladásra, az ajánlati ár nettó 170 millió forint. A tulajdonostársaknak elõvásárlási joguk van, azonban a szervezetek és a kecskeméti önkormányzat ezidáig nem jelezte határozott vételi szándékát - tudtuk meg Veres-Bocskay Katalintól.

A TIT marad az épületrészében

A TIT-nek elõvásárlási joga van, de ezzel nem élt, mert mint nonprofit szervezet nem rendelkezik a felajánlott tulajdonrész megvásárlásához szükséges forrással. Ezért elõvásárlási jogunkról lemondtunk - közölte a Napi.hu-val Szabics István, a Bács-Kiskun Megyei TIT megyei igazgatója. A tulajdonrészét sem kívánja eladni a Bács-Kiskun Megyei TIT, mivel a Tudomány és technika háza a szervezet székháza és alaptevékenysége színhelye.

A MTESZ ingatlanrészének értékesítésére a TIT-nek nincs rálátása, beleszólása. "Ezzel együtt természetesen nem mindegy ki lesz a tulajdonostársunk. Az sem túl jó, ha a folyamat elhúzódik, mert jelenleg egyedül üzemeltetjük a házat" - írta lapunknak küldött válaszában a megyei igazgató. (A kecskeméti önkormányzat sem vesz részt az üzemeltetésben.)

Az ingatlan tulajdonosai:

503/1125 tulajdoni hányaddal a MTESZ
488/1125 tulajdoni hányaddal a TIT Bács-Kiskun Megyei Egyesülete
134/1125 tulajdoni hányaddal a Mazsihisz

Nyolcszázmilliós értékbecslés is készült

A társtulajdonos TIT hivatalos banki értékbecslõ által készített, évente aktualizált értékbecslése az egész épültre vonatkozóan 2016-ra 800 millió forint összeget mutat. (Ez a MTESZ tulajdonrészére arányosítva 360 millió forint becsült érték lenne.) A felszámolóbiztos tájékoztatása szerint a felszámolási eljárásban vagyonértékelés alapján készítik elõ a hirdetéseket. Értékbecslés most a MTESZ tulajdonrészére vonatkozóan készült el. A felszámoló szerint a korábbi értékesítési kiírásaikban a kecskeméti ingatlan még 170 milliónál magasabb áron szerepelt. Lapunk azonban az EÉR-en elérhetõ pályázatokban, 2015 júliusában és 2016 márciusában egyaránt 170 millió forint nettó irányárat talált. (E két korábbi meghirdetés eredménytelenül zárult, az elõbbi pályázat hiányában, az utóbbi az alacsony árajánlat miatt.)

Mire használható az épület?

Az épületben négy elõadó terem jellegû helyiség, nyolc iroda és négy munkabizottsági szoba van, a 3444 négyzetméter alapterület mintegy 60 százaléka kiállítói tér, lépcsõház és folyosó. A ház mûemléki védettség alatt áll, és a jelenlegi tulajdonosok osztatlan közös tulajdonában van. A TIT véleménye szerint csak a jelenlegihez hasonló, vagy múzeumi, oktatási és egyéb kulturális tevékenységek folytathatók az épület falai között, mert másra a körülmények nem alkalmasak - véli Szabics István.

A kecskeméti önkormányzat is ismeri a Tudomány és technika háza "problémáját", azaz az épület egy részének értékesítési szándékát, és velünk együtt keresi a legjobb megoldást - közölte Szabics István. Korábban szóba került az is, hogy az önkormányzata megveszi a felajánlott tulajdonrészt, de van hasonló jellegû törekvés a magyar állam részérõl is, konkrétan egy kecskeméti felsõoktatási intézmény részérõl is - tette hozzá a megyei igazgató.

Ki tehet vételi ajánlatot?

Lapunk megkereste a kecskeméti önkormányzatot, a Pallasz Athéné Alapítványokat és a kecskeméti Pallas Athéné Egyetemet (amely idén júliusban jött létre a kecskeméti és a szolnoki fõiskola egyesülésével), hogy tervezik-e az ingatlanrész megvásárlását. Válaszuk szerint az önkormányzat nem tesz ajánlatot az épület megvásárlására, és a hat Pallas Athéné alapítvány által létrehozott Kecskeméti Duális Oktatás (Kedo) Zrt. sem kívánja megvenni az ingatlant. (A Kedo Zrt.-t 12 milliárd forint alaptõkével hozták létre az alapítványok az új kecskeméti gazdálkodástudományi kar és campus kivitelezésére. A társaság igazgatóságának elnöke Ailer Piroska, a kecskeméti egyetem rektora.)

A Pallasz Athéné Egyetem lapunknak küldött válasza ugyanakkor arra utal, hogy tervezik az ingatlanvásárlást. "A nemzeti felsõoktatásról szóló törvény értelmében a Pallasz Athéné Egyetem szenátusa jogosult dönteni az ingatlan megvásárlásáról. Az egyetem szenátusa legközelebb várhatóan 2016. október második felében ül össze, ekkor tudja napirendre tûzni az ingatlanrész megvásárlására vonatkozó elõterjesztés megtárgyalását" - írták válaszukban.
A meghirdetett MTESZ-igatlanokIngatlan Nettó ajánlati ár (M Ft)
Szolnok, Kossuth L. út 4., 493 m2 területû, 485/493 tulajdoni hányadú, kivett irodaház, mûemlék jellegû építmény 77
Kecskemét, Rákóczi út 2., 1125 m2 területû, 503/1125 tulajdoni hányadú, kivett irodaház (zsinagóga, mûemléki védelem alatt) 170
Zalaegerszeg, Dísz tér 7., 590 m2 területû, 1/1 tulajdoni hányadú társasházban található iroda 44
Székesfehérvár, dr. Koch László u. 13., 396 m2 területû, 1/1 tulajdoni hányadú, kivett lakóház, udvar 35
Pécs, II. ker., Búza tér 6., 4879 m2 területû, 1029/4880 tulajdoni hányadú, kivett irodaház
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-09-24 10:36
„Családi bank” lesz az FHB-ból?

Még nincs vége az FHB-csoport körüli kiszorítósdinak
Fotó: Hegedûs Márta / Magyar Nemzet
Különös mozgások figyelhetõk meg az FHB-csoport környékén, amelyért – információink szerint – kormányközeli érdekcsoportok versenyeznek. Az FHB-t, illetve a takarékszövetkezeti integrációt kiszolgáló informatikai cég új tulajdonosi hálójában ugyanis Mészáros Lõrinchez köthetõ vállalkozó tûnt fel Csík Zoltán személyében. Úgy tudjuk, ezzel eldõlni látszik a jegybankelnök és a felcsúti nagyvállalkozó közötti versengés, és Mészáros Lõrinc köre jutott egy lépéssel közelebb az FHB-csoporthoz. http://mno.hu/gaz...ol-1363141
254 #2 mujko
- 2016-09-24 11:31
Simán átjátszották a zsidóknak zsidó recept a következõ
állam lehetetlen körülmények megteremtése és utána jön a zsidó felvásárló ajvé !
Mint annak idején kössük fel a magyarokat olyanokat akinek vagyona van mert utána a népbírósági ítélet végrehajtása után a az eljáró ügyvédek szépen le osztották maguk közt akasztott vagyonát . 1945-1968 évekrõl van szó.
267 #3 Perle
- 2016-09-24 13:07
Az MNB által az alapítványnak adott pénbõl lehetenek az ingatlanok bagóért megvásárolva, majd átmennek magánkézbe.

Nemrég írt a sajtó a nemzeti bank és az alapítványai botrányáról. Már költik is a pénzt. Könnyen jött, könnyen megy::o
http://k-monitor....apitvanyok
120 #4 Vakeger
- 2016-09-24 18:50
A "nakik" kárpótlás gyanánt sok "épületük" helyett inkább pénzt kértek, most meglesz az épület is felújjítva. Ügyes! s_kot

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.55 másodperc
3,391,504 egyedi látogató