Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

'Mindenki magáért felelõs' Korrupciós ügyek a Fideszben

Belföld"Mintha"...ha-ha-ha...Mintha fordulat lenne érzékelhetõ egyes korrupciógyanús ügyekben a Fidesz háza táján. Úgy tûnik, néhány védhetetlen ügy fõszereplõjének beáldozása befelé is üzenet értékkel bír: már nem mentenek meg mindenkit. Mengyi Roland, Farkas Flórián, Simonka György: három kormánypárti politikus, akik körül elfogyni látszik a levegõ.

„Mindenki magáért felelõs” Korrupciós ügyek a Fideszben

A Voldemort nagyúrként elhíresült Mengyi Roland mentelmi jogát szeptember 12-én egyhangú döntéssel felfüggesztette a parlament, s így megindulhat az ügyészségi vizsgálat, hogy kiderítsék, mennyi alapja van a 168 óra cikksorozatában a nyilvánosság elé tárt gyanúnak. A lap nyomozati anyagokra hivatkozva megírta, hogy egy országos szociális szövetkezeti hálózat létrehozója Mengyi Rolandhoz fordult uniós pályázati pénzek elnyeréséért.

Mengyi összehozta egy pályázatíróval, aki késõbb megmondta, hogy miután elnyerik a támogatást, a pénz felét vissza kell fizetniük. Mivel közeledett a 2007–2014-es uniós ciklus támogatási keretösszegének elköltési határideje, a pályázatot átírták, a jelentkezõk körét húsz szövetkezetre csökkentették. A nyertesek szociális hálózatépítésre kapták volna a pénzt, ám ekkor már a megítélt összeg 90 százalékát kellett volna visszaosztani. Bár kifizetésre végül nem került sor, a nyomozás során szerzett bizonyítékok olyan erõsek, hogy az ügyészségnek lépnie kellett.

Mengyi Roland ügye a jobboldali politikai közélet elitjének szokásos kötcsei találkozóján is téma volt, Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta:

„Roland példája is azt mutatja, hogy akármit is tesz, mindenki saját magáért felelõs.”

"Megy a lecsóba"

Farkas Flórián roma felzárkóztatásért felelõs miniszterelnöki biztos ügye bonyolultabbnak tûnik: róla az elmúlt egy évben mondták már azt, hogy az egyéni karrierjének annyi, „az megy a lecsóba” (Lázár János), de hallhattuk azt is, hogy „annál biztosabb a pozíciója, minél inkább támadja az ellenzék” (Orbán Viktor). A napokban ismét fordult a szél, Németh Szilárd Fidesz-alelnök ugyanis az ATV-ben azt nyilatkozta, hogy Farkas Flórián mentelmi jogát is kiadja a Fidesz, ha az ügyészség kéri.


Farkas az Országos Roma Önkormányzat által kötött 1,6 milliárd forintnyi, uniós támogatásból származó pénz elköltése miatt kerülhet bajba: mint többször megírtuk, az összeg nagy részét szabályellenesen fizették ki úgy, hogy az eredeti célként kitûzött munkahelyteremtésbõl semmi nem valósult meg. A szerzõdéseket túlnyomó részben Farkas vagy a hivatalvezetõje írta alá.

A roma politikus tavaly õsz óta gyakorlatilag eltûnt, egyszer sem szólalt meg, a sajtó számára elérhetetlen.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF ugyanakkor a közel­múltban kihallgatta, és õt hallgatta meg elsõként a nemrégiben felállt, Lázár János által vezetett stratégiai kormánykabinet is. Árulkodó jel az is, hogy szeptember közepén a fideszes többség kizárta az Európai ügyek bizottságából.

Azt, hogy közeledik a vég, az is bizonyítja, hogy szeptember végén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal több ORÖ-politikust meghallgat a fentebb említett szabálytalan szerzõdések ügyében. Az atv.hu három – egyébként fideszes – roma kisebbségi képviselõtõl is azt hallotta, hogy „tömeges” meghallgatásokra kerül sor, és nemcsak politikusokat, de családtagokat is beidéznek: állítólag mindenkit, aki kapcsolatba került a munkahelyteremtési pénzekkel. Miután az ORÖ-ben sok ellenlábasa van Farkasnak, akik több mint egy éve próbáltak segítséget kérni az Emberi Erõforrások Minisztériumától, magától a miniszterelnöktõl és a rendõrségtõl, a NAV által kezdeményezett meghallgatás komoly fordulópontot jelenthet.

Felbukkannak Simonka György rokonai és munkatársai

A legfrissebb történet Simonka Györgyhöz kötõdik: a Békés megyei fideszes képviselõrõl az Index azt írta, hogy a Központi Nyomozó Fõügyészség júliusban házkutatást tartott újkígyósi házánál és felesége szüleinél. Simonka közleményben reagált, miszerint „újkígyósi ingatlanában nem tartottak házkutatást”. A megfogalmazásból többen azt hallották ki, hogy más ingatlanban viszont történhetett házkutatás.


A Központi Nyomozó Fõügyészség nem erõsítette meg, de nem is cáfolta a házkutatást: annyit közöltek, hogy jelenleg nem adhatnak tájékoztatást. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetõje egy sajtótájékoztatón a Simonkára vonatkozó kérdésre azt válaszolta, nem tud errõl semmit, mert nem olvasta az Index cikkét, majd hozzátette: szerinte képviselõtársa lejáratása a cél. Hadházy Ákos LMP-társelnök – aki korábban több sajtótájékoztatóján is bizonyítékokkal alátámasztott korrupciógyanús ügyrõl számolt be Simonkával kapcsolatban – a házkutatás hírére re­agálva megismételte:

az 1,8 milliárd forintos programot elnyert Dél-Békés Mezõgazdasági Termelõiért Alapítványban Simonka György rokonai és munkatársai bukkannak fel,

és a cég állítólag összefüggésbe hozható egy olyan kft.-vel, amely több jelentõs projekt elõkészítését intézte Mengyi Roland pályázataival kapcsolatban.

"Mostantól, senkit nem védenek meg"

A Fideszben a jelek szerint nem nagyon bánják a fejleményeket, mert miközben az elmúlt évek során sok korrupciógyanús ügy halmozódott fel a párt körül, most meg lehet mutatni a (kvótaügyet leszámítva) az egykedvû szavazóbázisnak: a visszaélések nem maradnak következmények nélkül. (A Publicus Intézet márciusi felmérése szerint a választók messze a Fideszt tartják a legkorruptabb pártnak, ami nem meglepõ, hiszen rendszerint a kormánypártok állnak a legrosszabbul ezen a területen.)

Másrészt befelé is üzenetértékûek a lebukások: saját politikusainak azt üzenik, hogy minden esetleges további érintett hagyja abba hasonló üzelmeit, mert mostantól senkit nem védenek meg.

Ezzel összhangban értékelte egy résztvevõ Orbán Viktor fentebb idézett kötcsei mondatát Mengyi Roland „példájáról”. A politikus a Pesti Srácok szerint azt mondta, hogy Orbán „a lányom­nak mondom, hogy a menyem is értse” módon fogalmazta meg az üzenetet. Az idézett forrás arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány július elején visszavonta a tavalyi, 300 milliárd forintos, balatoni fejlesztésekrõl szóló kormányhatározatot. A hivatalos indoklás szerint azért döntöttek így, mert össze kívánják hangolni a turizmusfejlesztésre költhetõ uniós források felhasználását. Forrásunk szerint viszont a tényleges ok az, hogy a kormány több jelzést kapott, melyek szerint egy néhány cégbõl álló csapat megpróbált rátelepedni az összegre úgy, hogy felkeresték az érintett önkormányzatokat: ha – bizonyos részesedés fejében – velük íratják a pályázatot, biztos a nyerés.

Hetek
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.28 másodperc
3,392,351 egyedi látogató