Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Megcombosodik a svájci titkosszolgálat

KülföldCsak nem? Eddig tricepszre gyúrt a szabadkõmûves banda? A svájciak túlnyomó többsége támogatta a hírszerzõ szolgálatok hatáskörének bõvítését a vasárnap tartott népszavazáson.

A svájciak egy, a parlamentben már elfogadott, de még nem hatályos törvényrõl szavazhattak, amelynek értelmében a Szövetségi Hírszerzõ Szolgálat (NDB) terror- és kibertámadások megelõzése érdekében - bírósági engedéllyel - telefonokat hallgathat le, lakásokba megfigyelõ berendezéseket telepíthet és számítógépes adatokat szerezhet meg, köztereken pedig drónokat vethet be.
A végeredmény szerint a szavazók 65,5 százaléka mondott igent az új törvényre, ami jóval meghaladja a népszavazást megelõzõ közvélemény-kutatásokban kimutatott 53-58 százalékos támogatottságot. A részvételi arány nagyjából 43 százalék volt, ami Svájc esetében megfelel a szokásosnak.

Az alpesi ország törvényeinek alapján eddig csak szabadon hozzáférhetõ információkra és külföldi tisztségviselõk bejelentéseire alapozhattak a titkosszolgálatok a belsõ veszélyek felderítésében.

Az új intézkedések támogatói szerint Svájc így felzárkózhat más államokhoz, amelyeknek erõsebb jogi eszköztár áll rendelkezésükre a szélsõségek és bûnözés elleni küzdelemben. Ellenzõi viszont úgy tartják, hogy a terrorizmussal szemben hatástalanok az új intézkedések, miközben csorbítják a svájciak szabadságjogait és az alpesi állam semlegességét.

Az idei év harmadik referendumán a szavazópolgárok emellett másik két kérdésrõl is döntöttek.

A választópolgárok 59,4 százalékos többséggel elutasították az állami nyugdíj 10 százalékos emelését, amelyet baloldali pártok és szakszervezetek szorgalmaztak, viszont a berni kormány és parlament túlzott kiadásnak minõsített.

Ugyancsak elutasították, 63,6 százalékos többséggel, a nyersanyagtakarékos és környezetkímélõ "zöld gazdaságra" való áttérést is. A svájci zöldpárt kezdeményezése szakértõk szerint az egy fõre jutó nyersanyagfogyasztás 65 százalékos csökkentését jelentette volna 2050-re. Az elképzelést nemcsak svájci gazdasági körök, hanem a kormány és a parlamenti többség is ellenezte.

(MTI)
Link

Hozzászólások

33 #1 vizilo
- 2016-09-26 10:09
Megszavazták a saját megfigyelésüket ...))

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.32 másodperc
4,440,130 egyedi látogató