Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

"Beteg, náci propaganda": Izrael-ellenes videót készítettek norvég színészek

KultúraNa, mi ez az antinácizmus? „Beteg, náci propagandának” tartja az izraeli külképviselet a Norvég Nemzeti Színház bocsánatkérõ videóját, amelyben azért sajnálkoznak, hogy egykor „szégyenletes módon együttmûködtek” az Izraeli Nemzeti Színházzal, a Habimával.

"Beteg, náci propaganda": Izrael-ellenes videót készítettek norvég színészek

Izrael norvégiai nagykövete, Raphael Schutz szerint a hétvégén nyilvánosságra hozott videó az egyik legrosszabb típusú Izrael-ellenes propaganda.

„A Nemzeti Színház saját érdeke, hogy világossá tegye, az említett videó nem az intézmény hivatalos álláspontját tükrözi, hiszen a videó ezt sugallja”

– nyilatkozott a diplomata a Klassekampen nevû lapnak.

Az izraeli nagykövet által hivatkozott videóban úgy tûnik, mintha a Nemzeti Színház hivatalosan bocsánatot kért volna azért, hogy 2013 és 2015 között együttmûködtek a Habimával, amivel „legalizálták az izraeli megszállást”. A Morgenbaldet címû lap így is hozta le a hírt: A Norvég Nemzeti Színház bocsánatot kér.

raphael schutzRaphael Schutz

A Norvég Nemzeti Színház közleményben reagált a tiltakozásra.

„A cikket és a videót nem a Nemzeti Színház készítette, és nem a hivatalos álláspontot képviseli. Sokkal inkább a mûvészi szabadság kifejezése”

– olvasható az intézet közleményében.

A videó a Nemzetközi Isben Fesztivál Valóságos szörnyek címû mûvészeti projekt keretében készült. A videó villámgyorsan elterjedt az interneten, ami miatt az izraeli média is felkapta a fejét.

„A Nemzeti Színház a csend és a bojkott helyett inkább együttmûködik a határon túli és az általunk kritizált rezsimek mûvészeivel” – folytatódik a közleményt.

Az izraeli külügyminisztérium szerint álszent dolog a szólásszabadság képe mögé bújni. „Norvég színészek készítették a videót hivatalos támogatásból, amelyben a Norvég Nemzeti Színház kamu szóvivõje az izraeli színházak és az egész ország elleni bojkottra szólít fel” – fogalmaznak a válasz-közleményükben.

„A dezinformáló klip a Harmadik Birodalom propagandagépezetére, és Joseph Goebbelsre, valamint Leni Riefenstahl náci filmrendezõre emlékeztet. Izrael felszólítja a Norvég Nemzeti Színházat, amelynek a nevében ezek a becsületsértõ kijelentések elhangoztak, hogy egyértelmûen és azonnal határolódjanak el attól és intézkedjenek az ügyben, hogy levegyék a videót minden felületrõl.”

A videót készítõ egyik színész megdöbbent a reakciókon. Szerinte szokatlan, hogy egy magát demokratikusnak mondó nemzet valakit nácinak bélyegez. „Meglepõ, hogy Izrael arra kéri a nagynevû norvég intézményt, hogy cenzúrázza a saját színészeit” – fogalmazott.

atv.hu / TheLocal
Link

Trump nagyot ígért Izraelnek

Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje Jeruzsálem Izrael oszthatatlan fõvárosaként való elismerését ígérte New Yorkban Benjámín Netanjáhú izraeli kormányfõnek megválasztása esetére.

Ez az ígéret, ha megvalósulna, az Egyesült Államok közel-keleti politikájának teljes fordulatát jelentené. A zsidó állam 1948-as megalapítása óta Washington sosem ismerte el Izrael fõvárosaként Jeruzsálemet.Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-09-27 06:54
Náci egyenruhában lövöldözött a jómódú ügyvéd, Porschével hajtott a helyszínre
Vonzódott a náci jelképekhez az a jogász, aki lövöldözött Houstonban, 9 embert megsebesített. A férfinek feltehetõen munkahelyi problémái lehettek.

A lövöldözés a houstoni Weslayan&Bissonnet bevásárlóközpontban történt; szemtanúk szerint a férfi több tucat lövést adott le, mielõtt agyonlõtték a rendõrök, errõl korábban itt írt a Faktor. A houstoni rendõrség tájékoztatása szerint a lövöldözõ jogász volt és feltehetõleg munkahelyi problémái voltak.

A férfi összesen kilenc embert sebesített meg, hat embert kórházba szállítottak. Az egyikük állapota válságos, egy másiké súlyos.
EZT IS AJÁNLJUK:

A newyorkdailynews.com azt írja, hogy a férfi náci egyenruhát viselt. A helyszínre egy Porschével érkezett, aminek a csomagtartójában egyéb náci jelképeket is találtak. Késõbb a férfi lakását is átkutatták, ahol náci katonai emléktárgyakat és fegyvereket fedeztek fel. Az ügyvéd egyébként büntetõjogi ügyekkel foglalkozott.
http://faktor.hu/...e=hirstart
4 #2 Posta Imre
- 2016-09-27 07:29
Bataclan – Olyan volt, mint Dante pokla
Magyar Idõk

2015. november 13-án este több terrorista megtámadta a párizsi Bataclan színházat. Túszokat ejtettek, több személyt kegyetlenül megcsonkítottak, egyeseket lefejeztek, számos nõt megerõszakoltak. Ugyanebben az idõben Párizs más kerületeiben is akcióba létek a támadók, a mészárlásokban összesen majdnem 150 embert öltek meg, kétszázat pedig megsebesítettek.
„Olyan volt, mint Dante pokla” – így beszélt a látottakról a Bataclanba érkezõ egyik rendõr, aki szerint a koncertteremben elviselhetetlen bûz és nyomasztó csend fogadta a francia kommandósokat. Sokáig csak a telefonok rezgését lehetett hallani – fogalmazott.

A rendõri szakszervezet szóvivõje a BBC-nek arról mesélt, hogy az egyenruhásoknak hosszú percekbe telt, mire felfogták, hogy emberi vérben lépkednek. „A sebesültek látták az érkezõ rendõröket. Könyörögtek nekik, próbálták felhívni magukra a figyelmet, de a kollégáim nem segíthettek. Ártalmatlanná kellett tenni a terroristákat, mielõtt megkezdõdhetett a mentés” – közölte Nicolas Comet, hozzátéve: a rendõri erõk a kezdetektõl fogva tudták, hogy versenyt futnak az idõvel.

A brutális merénylet után sokan megkérdõjelezték a kommandósok hatékonyságát, mivel két órába telt a terroristák kiiktatása.

Az Iszlám Állam dzsihadistái túszokkal barikádozták el magukat a Bataclan­ban, azzal fenyegetõzve, hogy kivégzik õket, majd ötpercenként kidobnak egy holttestet az ablakon. „Halljátok a sikolyaikat, a szenvedésüket? Érezzétek a félelmet, amit a szíriaiak éreznek nap mint nap!” – idézi az iszlamistákat az egyik rendõr. A brit The Telegraphnak egy túsz, Sebastien elmondta: a felfegyverzett férfiak minden mondat után megkérdezték, hogy a foglyaik egyetértenek-e velük.

Csak az igazán bátrak mertek válaszolni nekik, a többiek fel sem néztek – emlékezett vissza. A drámának éjjel fél egykor egy három percig tartó lõpárbajjal lett vége, miután a franciák nem tudták jobb belátásra bírni a terroristákat. Közben a koncertteremben lévõk menekülni próbáltak, de a legtöbbjük alig bírt mozogni a sokktól. Olyanok voltak, mint a zombik – emlékszik vissza az egyik szemtanú.http://magyaridok...a-1036372/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.34 másodperc
3,890,970 egyedi látogató