Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Média + Kultúra(?) - célszemély a magyar polgár...

KultúraAzért ez egy érdekes világ. Ha ebben kellene élnem felköpnék és aláállnék. Egy görény meg még egy görény az sok tetves kis nyomorék lélek... most meg az egyikük megint könyvet ír. Az életet túl kell élni - de a helyében én tömegöngyilkosságot követnék el Orbánostul, Gyurcsányostul az óperenciás tengeren is túl ahol minden kormány csak a maga mocskában túr... Ki is ir ki(k)rõl? Ez a világ a szörnyszülötteké - lehet tapsolni. A könyv megvásárolható, ki ad a müvészi értékéért egy lerugdosást az õméltóságos-gazdiknak és kutyáiknak?

„Jöttek az egyre abszurdabb ötletek” - kitálal a Fidesz kiugrott kampánymenedzsere
Tomanovics Gergely öt évig dolgozott a Fidesz kommunikációs stábjában, fõszerepet játszott a Gyurcsány Ferenc elleni karaktergyilkosságban.

– Miért várt mostanáig egy ilyen leleplezõ jellegû könyv megírásával?

– Már a kormányzati kommunikációs csapatból való kilépésem után felmerült bennem, hogy meg kéne írni. Nagyon fontosnak tartom bemutatni: aki nem ért egyet a kormány mai politikájával, az nem feltétlenül egy „Soros-által pénzelt hazaáruló, magyargyûlölõ libsi", ahogy azt a Habony-mûvek láttatni próbálják, hanem lehet egy egykor elkötelezett, mára kiábrándult fideszes is, aki próbál racionálisan gondolkodni.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

– Önvizsgálat?

– Az is: le akarom végre zárni azt a korszakot. Szép emlékeim vannak a 2010 elõtti idõszakból, majd jött a kiábrándulás és kiszakadás. Én az ellenzéki idõszakban tényleg hittem abban, hogy egy jobb országért küzdünk, most viszont elképedve figyelem, ami a népszavazási kampányban megy: hogy milyen messze kerültünk bármiféle ésszerû vitától.

– Azért 2006 és 2009 között ön volt az egyik fõ alakítója az akkori miniszterelnök elleni karaktergyilkos kampánynak. Most min csodálkozik?

– Nem tagadva, hogy a Fidesz erre a célra használta a videómat, én 2006-ban nem tettem mást, mint összevágtam, mint mondott Gyurcsány Ferenc a választások elõtt és után. A Best of Gyurcsányban csak megmutattam, miben hazudott.

– Nemcsak Gyurcsány kijelentéseirõl van szó, hanem a manipulatív képi megjelenítésrõl, ami Habony-díjat érdemelne.

– Lényeges, hogy az elsõ videóm még azelõtt készült, hogy a Fidesz megkeresett volna. Napi 14 órát dolgoztam feketén 120-130 ezer forintért egy autómosóban. Feldühített, amikor azt hallottam a híradóban, hogy a megszorításokra azért van szükség, mert túlköltekeztünk. Emlékeztem ugyanis, hogy Gyurcsány mit mondott pár héttel korábban: erõs a gazdaság, stabil és nagy a jólét. Nemrég újranéztem a videót, és megállapítottam, hogy ma már nem vágnék bele fogatlan szoci nyugdíjasokat. Az tényleg nem volt fair.
Névjegy

Tomanovics Gergely Kerepestarcsán született 1982-ben.
Gyerekkorában családja elköltözött Õsagárdra, a falu nevébõl vette késõbb angol nicknevét (greyhound – agár).
Iskolás kora óta izgatja a videózás, az animáció.
Az érettségi után egy kocsimosóban dolgozott a fõvárosban,
2006 nyarán vágta össze a Best of Gyurcsányt, ami az õszi
forrongás idején vált kultikussá.
2007-tõl dolgozott a Fidesz.hu-nak, az egyik szerzõje volt
A mi éveink címû 2010-es kampányfilmnek.
A kormányváltás után a kormányzati portál szerkesztõje lett,
2011-ben felmondott, azóta önálló vállalkozást épít.
A napokban tette közzé blogján Az elmúlt nyolc(tíz) év címû könyvét.


– Hogyan került a Fidesz kampánycsapatába?

– Elõször a jobboldali média – Heti Válasz, Hír TV – fedezte fel a videót. Majd az õszödi beszéd kiszivárgása után kerestek meg a Fideszbõl. Látták a videóm sikerét, azt mondták, szeretnének egy videós stábot a fidesz.hu-nál. Ráéreztek, hogy ennek a formátumnak nagy jövõje lesz. Nem fõállású karaktergyilkosnak vettek fel, a munkám nagy részét a sajtóanyagok kezelése, kép- és videószerkesztés töltötte ki. Én meg boldog voltam, hogy végre van értelmes munkám.

– Mennyire szóltak bele a párt kampánykorifeusai a munkájukba?

– Hagytak dolgozni. Mindenkinek így volt jó, hiszen egy vírusvideó akkor mûködik, ha nem ordít róla, hogy megrendelésre készült. Késõbb leesett, hogy a videós stáb felállításának ötlete nem fentrõl jött, hanem középszinten találta ki a webszerkesztõségbõl valaki. Ugyan már 2007 környékén is hallottam Habony Árpád nevét, személyesen nem is találkoztam vele. A Fidesz kampánygurui még 2010-ben is legyintettek az akkori kormány teljesítményét értékelõ, A mi éveink címû videó ötletére azzal, hogy ki néz végig egy tízperces anyagot, amiben statisztikák vannak. Egyáltalán nem láttak benne fantáziát, önszorgalomból raktuk össze. Végül nagy siker lett a videó, még a pénzügyminiszter, Oszkó Péter is vitába szállt az állításaival.

– Ennyire széttagolt volt a kampány?

– Nagy szervezettségre nem volt szükség, elképesztõ szerencséjük volt. Gyurcsány 2006-ban leírta magát, de még évekig maradt. Nem kellett mást tenni, mint életben tartani a vele szembeni indulatokat. A választások elõtt vissza is vettek a lendületbõl, nehogy hibát kövessenek el. 2009-ben meg is ijedtek, amikor Bajnai Gordon lett a miniszterelnök.

– Miért, hiszen az MSZP arra az idõszakra már mélyponton volt?

– Gyurcsány háttérbe vonulása kockázati tényezõ lett. Libás történet ide vagy oda, Bajnait nehezebb volt kikezdeni. Ekkor dobta be a Fidesz kampányfõnöke, Gyürk András, hogy hívjuk fel a figyelmet arra: a kormányfõcsere nem hozza el az MSZP megújulását. Megkérdezte tõlem, tudnék-e egy olyan videót készíteni, ami Bajnait Gyurcsányhoz köti. Ekkor készült el a montázs, amiben Gyurcsány arca fokozatosan átváltozik Bajnaivá. Ezt az ötletet vitték aztán tovább 2013-ban „Az együtt tették tönkre” kampányban.

– A könyvében azt is leírja, milyen tudatosan használták a szélsõjobbos szubkultúrát.

– Gery Greyhoundként rendszeresen elküldtem a videókat a kuruc.infónak, kapcsolatban álltam Tomcattel is. Emiatt még ma is megkapom a „náci” bélyeget, pedig soha, semmilyen szélsõséges nézetekkel nem tudtam azonosulni. Megjegyzem, ez nem volt kidolgozott stratégia, csak tudtuk, hogy a kurucot a Fideszen belül is sokan olvassák. Persze mindig megvolt a kockázata annak, hogy ezzel a szavazókat a Jobbik felé tereljük, de akkor a fõ cél Gyurcsány gyengítése volt. 2009-ben aztán látványosan és direkt nekimentem egy olvasói levélben a kuruc.infónak, hiszen nem akartam tovább takargatni, hogy a Fidesznek dolgozom.

– Mennyit hozott egy-egy kuruc.infós poszt?

– Ha címlapblokkba tették videóimat, akkor stabil 20 ezres nézettséget eredményezett, ami akkoriban nagyon jó volt. Nem a világnézeti azonosság kötött össze velük, hanem a kormánypolitikával szembeni indulat. A kilépésem után megkeresett Novák Elõd, hogy dolgozzak a Jobbiknak, de nemet mondtam.

– A kormányváltás után mi volt a teendõje a KIM-ben?

– Átkerültünk a kormany.hu szerkesztõségébe. Az induló ötlet jó volt: hozzunk létre egy videós archívumot a kormánypolitikusok szerepléseirõl, amihez a sajtónak hozzáférése van. Próbáltunk a kreativitásunkat megõrizni, volt is egy-két jó akció, mint például a szemétszedésre buzdító videó. Sokáig jól éreztem magamat: bár gyáravatásokról készítettünk anyagokat, körbejárhattam az országot, rádöbbentem, hogy van a körúton túl is élet.

– Miért veszítette el a lelkesedését?

– Fokozatosan esett le: nem igazán tudtak mit kezdeni velünk. Felvetõdött például, hogy készüljön egy infografikás videó a kormány éves teljesítményérõl, de tolódott, majd elmaradt. Jöttek a fontoskodó emberek, senki által nem nézett videók pixeljeit igazgattuk miattuk hetekig. Aztán jöttek az egyre abszurdabb ötletek. Semjén Zsoltnak kellett volna a világ magyarságát összegyûjteni az interneten, még a tévében is reklámozták. Végül a Facebook-csoportnak jó ha ötezer tagja lett.

Bosszantottak a mutyigyanús ügyek is: minden informatikai eszköz durván túl volt árazva, pedig ha valaki, én tudom, mi mennyibe kerül. Közben nagy csinnadrattával nekimentek a „bürokráciának”, de a leépítés helyett áttették az embereket a minisztériumból a háttérintézményekhez. Engem a Design Terminálhoz, de egy év alatt csak egyszer jártam az épületben: amikor aláírtam a kilépõpapírt. Leginkább a kormányzati húzások idegesítettek. Közben a Fidesz kormányzása egyre „gyurcsányosabb” lett: Az elsõ ilyen a magánnyugdíjpénztárak lenyúlása volt, aztán jött az áfa-emelés és a többi.

– Hollik István volt a fõnöke, beszélgetett vele a kételyeirõl?

– Nem volt ehhez elég közvetlen viszonyunk. A csapatban sem igazán beszéltük ki a dolgokat, igaz, mára szinte mindenki kilépett, úgy fest, õket sem tudták integrálni. Egy idõ után inkább otthonról dolgoztam, ha jól emlékszem, Facebook-üzenetben mondtam fel.

– Miért tette közzé 2012-ben a Kubatov Gábor vezényelte mozgósítást bemutató filmet?

– A felvételek a pécsi választás elõtt készültek belsõ használatra. Oktatóvideónak készült az aktivisták számára. Én vágtam meg, rajta volt a vincseszteremen, ami hazavittem, mert otthon is dolgoztam. Megtaláltam, és úgy éreztem, meg kell mutatni a világnak.

– Amikor 2009-ben megvágta, nem aggasztotta, amit lát?

– Azt mondták, hogy a szocik is ezt csinálják. Nem szép a választási szabályok megsértése, de a cél nemes. Akkor én is bevettem ezt.

– Több fideszes is azt mondta nekem: ki lehet lépni, de a Kubatov-videó nyilvánosságra hozatala maga az árulás.

– A Habony-stáb egyik tagjával vitatkoztam a Facebookon errõl, és meglepett, hogy ez az egyébként kreatív, nyitott srác mennyire nem érti a helyzetet. Én azt gondolom, hogy azok az árulók, akik az elmúlt hat évben feladták az elveiket, azt, amit ellenzékben képviseltek. Most meg embereket ugrasztanak egymásnak azért, hogy nekik több jusson. Már 2010 elõtt leírtam a blogomban, hogy ha valaha olyan mélyre süllyed a Fidesz, mint a szocik, akkor kutyakötelességem szólni.

– Ön után nyúltak?

– Tartottam tõle, de békén hagytak. Szerintem ennyire még Kubatovék sem ostobák, nem akarnak mártírt csinálni belõlem. A 2014-es kampányra terveztem egy elszámoltató videót a kormányról, akkor Vincze Ágnes, a Fidelitas budapesti alelnöke megvádolt azzal, hogy benyalok a szociknak. Aztán azt is nekem szegezte, van-e az a pénz, amiért nem teszem közzé. Beszélgetésünk alatt szóba került, mekkora hülyeség a videójuk, amiben kiszámolták, hogy Simon Gábor millióiból hány csirkefarhát jön ki. Érdekes volt látni, hogy négyszemközt õ is elismeri ezt, de már nincs senki, aki ezt felfelé szóvá tenné. 2009-ben még nem így volt: kitalálták, hogy készítsünk egy libás videót Bajnairól, de még meg tudtuk gyõzni a fõnökséget, hogy ez kontraproduktív lenne.

– Ha most lenne huszonéves, mint 2006-ban, és felkérnék, vegyen részt a kvótanépszavazás kampányában, vállalná?

– Lehet, hogy berántana a rendszer, ha egy kocsimosóban dolgoznék minimálbérért, és ez ömlene rám a tévébõl. Azért is írtam meg a könyvet, hogy a személyes történetemen keresztül mutassam meg, honnan hova jutott a Fidesz. Mert 2006-ban én valóban azt az átlagpolgárt testesítettem meg, akit ma a kampánnyal megcéloztak.

Forrás

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.25 másodperc
3,891,108 egyedi látogató