Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Kína szembemehet az OPEC-el

KülföldMivel a yüan konvertibilis és lényegében a maci irányítja a "piacokat", így kár is az opec-rõl már beszélni. Nem meglepõ, hogy az elmúlt években az olajár csökkenését Kína kereskedelmi és stratégiai tartalékainak bõvítésére használta és az sem, hogy a hivatalos információk általában a valóságosnál kisebb mennyiségekrõl szóltak, szólnak. Ez pedig találgatásokra ad okot a világpiaci szereplõknek, hogy az ázsiai állam mikor és hogyan veti be tartalékait, a kereslet mérsékélésére, befolyásolva az olajára alakulását, és a jövõbeni alakulásara vonatkozó pontos becslések készítését. Elemzõk szerint Kína képes lehet fékezni az olajár emelkedését.

Egy amerikai térinformatikai cég, az Orbital Insight számítógépes algoritmusokat, tanuló gépeket alkalmazva elemzett mûholdfelvételeket, hogy megállapítsa a kínai olajtartalékok nagyságát. Úgy találták, hogy 2100 kereskedelmi és stratégiai tárolója van az orszéágnak, amelyek együttesen csaknem 900 millió hordó olaj tárolására alkalmasak már 2014 végétõl kezdve. Ez csaknem négyszer annyi, mint az az 500 tartály, amelyet a hivatalos adatbázisokban nyilvántartanak. Az Orbital Insight elemzõi szerint Kínának 2016 májusában csaknem 600 millió hordós tartalékai voltak nyersolajból, és ebben nincs benne a földalatti tárolókban elhyleezett készlet, amelynek nagyságáról nincsenek információk.

Ezek a számok megleptáék a paici elemzõket, ugyanakkor néhányan száímtottak rá, hogy a valóságban Kína sokkal jelentõsebb tartalékokkal rendelkezik, mint amit hivatalosan közöl, vagy amit a hivatalos adatbázisok nyilvántartanak. Amióta csak Kína nem különösebben aktív, hogy a globális paici szereplõkkel megossza kereskedelmi és stratégiai tartalékaival kapcsoaltos információkat, a térinformatikai megoldások jelentik a legfontosabb információs forrást a világpiaci szereplõk és az elemzõk számára - emlékeztet az oilprice.com. Kína az elmúlt hónapban döntött úgy, hogy nyivánosságra hozza idén januári készletadatait, ami 31,97 millió tonna volt, másként 33-36 napi importnak megfelelõ tartalék. Az elemzõk kisebb számokat vártak, ugyanakkor nem lehet tudni pontosan, azóta hogyan alakultak a készletszintek. A korábbi hivatalos pekingi információük szerint Kína 30 napról 90 naposra tervezi, ileltve tervezte bõvíteni stratégiai tartalékait. E a mennyiség a Reuters elemzõi szerint 600 millió hordó, ez megfelel az Orbital Insight elemzõi szerint kalkulált mennyiségnek. A mûholdfelvételek és a számítógépes algoritmusok nem tesznek különbséget a kereskedelmi sé a sztratégiai tartalékok között, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy Kína nem állt le a készletek töltésével. Látható, hogy további tárolótelepek épülnek, és amilyen gyorsan csak lehet, töltik felé õket - mondta az amerikai térinformatikia társaság képviselõje a Neewsweeknek. Elemzõk nem tartják kizártnak, hogy Kína kéeps lehet ellesúlyozni az OPEC nemrég, Algériában elhatározott termelés befgayasztásának hatásait, ha csökkenti vásárlásait és átmenetileg készleteit használja fel, így fékezve az olajár emelkedését.


Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.32 másodperc
4,440,308 egyedi látogató