Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A terroristáknak is segít a magyar szabályozás

BelföldUgye ezt nem szervezetten a titkosszolgálatok hajtották végre, hanem csak egy "hirtelen" ötlettõl vezérelt csel-ekedet volt.? Németh Szilárd azonnali vizsgálatot követel a SIM-kártyák ügyében Azonnali vizsgálatot követel a fideszes Németh Szilárd amiatt, hogy egy hajléktalan személy adataival visszaélve mintegy 200 ezer telefonos SIM-kártyát vásároltak szervezett bûnözõi körök a Magyar Telekomtól. A nemzetbiztonsági szakértõ szerint a hírközlési törvény módosítása szükséges. A telefontársaságok lényegében megerõsítették, kijátszható a jelenlegi rendelkezés.

A kormány nemzetbiztonsági kabinetjéhez fordult Németh Szilárd, hogy vizsgálják meg azt az információt, miszerint Magyarországon forgalmazott SIM-kártyákat használhattak iszlamista terroristák. A nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke felidézte a Magyar Idõk szerdai írását, miszerint egy hajléktalan nevére szervezett bûnözõi körök 200 ezer SIM-kártyát vásároltak, amelynek egy része terrorcselekményeket végrehajtó személyekhez „vándorolt”. A fideszes politikus egy teleregényhez hasonlította a brüsszeli és párizsi merénylõk magyarországi ténykedését.

– Ezek azt csináltak, amit akartak, annyit telefonáltak, amennyit akartak, és olyan információt kaptak, amilyet akartak – fogalmazott. Hangsúlyozta, a migrációs hullámmal érkeztek a terroristák Magyarországra, akik aztán merényleteket követtek el Nyugat-Európában. Szerinte Európában jelenleg 4-5000 terrorista is lehet.
„Az ügynek fel kellett volna tûnnie”

Németh Szilárd kiemelte: az, hogy bárki ellopott adataival bármennyi SIM-kártyát lehet vásárolni, egy biztonsági rés, amit meg kell szüntetni. A politikus felolvasta a Magyar Telekom állásfoglalását is. A társaság szerint „nincs azzal kapcsolatban jogszabályi korlátozás, hogy egy ügyfél hány SIM-kártyával rendelkezhet, így ezt a szolgáltatóknak nem is feladatuk vizsgálni”. A politikus erre annyit mondott: „Gratulálok a Magyar Telekomnak, de nem tudom elfogadni ezt a hozzáállást ehhez a kérdéshez.”

Megjegyezte: a szokatlan esetnek fel kellett volna tûnnie, és „minimum egy bejelentést megért volna”, hiszen a szolgáltatóknál vannak az adatok. Hozzátette: hihetetlenül veszélyes ügyrõl van szó, legalább olyan veszélyesrõl, mint a bevándorlók, és velük együtt a terroristák felsõ korlát nélküli szétosztására vonatkozó brüsszeli terv. Kérdésünkre, miszerint tárgyalnak-e a szolgáltatókkal az esetleges szigorításról, Németh Szilárd azt mondta, erre nagyon gyorsan sort fognak keríteni.
A szakbizottság alelnöke szerint annyit telefonáltak, amennyit akartak

Forrás: Reuters

A szakbizottság alelnöke szerint annyit telefonáltak, amennyit akartak
A szakértõ szerint jól látható rés van a pajzson

Európa számos országában és Amerikában is elképzelhetetlen, hogy egy személy nagy mennyiségû feltöltõs telefonkártyát vásároljon – nyilatkozta lapunknak Horváth József. A nemzetbiztonsági szakértõ szerint ez is megerõsíti azt, hogy mennyire fegyelmezett módon konspiráltak a muszlim terroristák, akik tökéletesen megtervezett és lemodellezett módon hajtották végre akcióikat.

Úgy fogalmazott: a hírközlési törvény mielõbbi szigorítása szükséges, ugyanis jelenleg rés van a pajzson, amit mielõbb el kell hárítani. A szakember annak a véleményének adott hangot, hogy az illetékes szolgáltatónak a törvényi szabályozatlanság ellenére kötelessége lett volna, hogy figyelmeztesse a titkosszolgálatokat a rendkívüli esetre. Emlékeztetett arra, hogy telekommunikációs vonalon számos kötelezõ együttmûködésük van a telefonszolgáltató cégeknek a szolgálatokkal, amit a nemzetbiztonsági törvény hiánytalanul szabályoz.

Lapunk több, telekommunikációs joggal foglalkozó ügyvédi irodát is megkeresett, akik precedens nélküli esetnek tartották a történteket. Közös álláspontként fogalmazták meg azt, hogy hiába nem korlátozza a törvény a kártyavásárlást, a szolgáltatóknak ezeket a rendkívüli eseteket észlelniük kellett volna. Példaként elmondták, számos országban lakcímkártyához kötik a kártyavásárlást vagy bármilyen internetes szolgáltatást, és figyelik azt is, hogy ki rendelkezik nagy mennyiségû kártyával.
Kijátszható a jelenlegi rendszer

A Vodafone lapunknak nem kívánt reagálni, ugyanakkor megbízható forrásaink szerint a telekommunikációs társaság szûri azt, hogy egy személy hány kártyát vásárol és a gyanús eseteket továbbítják a szakszolgálatnak, információink szerint erre már volt példa. A Telenornál és a Magyar Telekomnál hasonló a szabályozás. Elõbbi cég tegnapi megkeresésünkre közölte: „az Európai Unióban hazánkban az egyik legszigorúbb a beazonosítási folyamat feltöltõkártyás SIM-kártyák vásárlásakor”.

Hozzátették: „Elvileg visszaélések jellemzõen a szuper- és hipermarketekben vásárolható feltöltõkártyás készülékeknél történhetnének, de ezek aktiválása is regisztrációhoz kötött: online és telefonon is el lehet indítani a regisztrációt a személyes adatok megadásával, ezután a Telenor összeveti a Belügyminisztérium rendszerében szereplõ adattal, és az ott megadott személyhez tartozó lakcímre küldi el az aktiváló kódot, amivel a telefont használni lehet. Ha ezt az aktiváló kódot nem küldik vissza a Telenornak, akkor a SIM-kártyát letiltja a szolgáltató. Így elkerülhetõ az, hogy fals adatokat megadva használjanak egy SIM-kártyát.”

A válasz egyáltalán nem megnyugtató, lényegében megerõsíti azt, hogy kijátszható a jelenlegi szabályozás. A kártya ugyanis azonnal aktiválódik és használható, ezután kerül sor a végleges aktiváló kód kiküldésére, a kártyát pedig csak egy bizonyos határidõ után tiltják le. Vagyis ezalatt a bûnözõk, terroristák már sikeresen felhasználták a kártyát, hiszen azt döntõen egyetlen üzenetre vagy hívásra veszik csak igénybe.
Komoly kihívás a szolgálatok számára

Az egyszer használt, majd eldobott feltöltõkártyás telefonok, valamint az egyéb, szintén névtelenül használható infokommunikációs eszközök optimálisak a terroristák számára – mindezt Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ fõigazgató-helyettese mondta egy tegnapi sajtótájékoztatón. Mint fogalmazott: „Ma már a free wifi zónák, azok az okostelefonok, amelyekben már SIM-kártya sincsen, azok az applikációk, játékprogramok, amelyek mellett hangsávok futnak, bármilyen formában lehetõvé teszik a kommunikációt akár Rakka és Párizs között, de akár Budapest és Rakka között is. Ennek az ellenõrzése nagyon komoly kihívás a szolgálatok, illetve a rendvédelmi szervek számára.” Emlékezetes: a tavalyi budapesti migránshullám alatt, fõleg a Keleti pályaudvar környékén, döntõen a Soros György által finanszírozott segélyszervezetek ingyenes wifivel is ellátták a tömegeket.

Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-10-06 09:32
Lázár megkapta az utolsó figyelmeztetést, az Orbán-kormány miatt mindent bukhatunk

Utolsó figyelmeztetésnek tekinthetõ levelet kapott a Minszterelnökséget vezetõ Lázár János az Európai Bizottság regionális fõigazgatóságától. A levélben az EU illetékesei kemény kritikát fogalmaznak meg az uniós pályáztatási és pénzosztási rendszer kormány alá gyûrése miatt: amíg az Orbán-kabinet nem állítja helyre az objektív és átlátható döntéshozatalt, akkor az összes EU-támogatás folyósítása leállhat.http://nol.hu/bel...io-1634945
4 #2 Posta Imre
- 2016-10-06 09:39
UNITED for Intercultural Action
European Network against nationalism, racism, fascism and in support of migrants and refugees

http://www.united...ternships/
4 #3 Posta Imre
- 2016-10-06 10:07
254 #4 mujko
- 2016-10-06 15:04
Ja biztos nem tudtak errõl a szolgálatok ?
Engedig a bûnözést a ganéjok .

m.cdn.blog.hu/pa/passport/image/mobilcsalas1.png
238 #5 bivaly
- 2016-10-07 07:59
A legnagyobb hazugság, hogy nem tudták ! Dehogy nem ! Csak a megfelelõ utasítás szerint be kellett hunyni a szemet, és hülyének tettetni magukat. Most megy a hívek parasztvakítása, hogy hûha, lyuk van a hálón, ezért úsznak ki belõle a halak. Na itt és most tényleg ,a kurva anyátokat nézzétek már megint hülyének ! Ennyi nyilvánvaló aljasságot már nem lehet finomabban jelzõs szerkeszteni ! Csak éppen ujjlenyomatot nem vesznek a vásárlótól ! Minden adatát ellenõrzik, és a bank kártya igazolja leginkább, hogy kicsoda, amit számítógép figyel, amit avatott szemek figyelnek. Még, hogy nem vették észre !?

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.60 másodperc
3,406,199 egyedi látogató