Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A család a férfi és nõ közötti házasságon alapul - áll a püspöki szinódus záródokumentumában

Kultúra Na né' mán, hát a büdös jahve-parazita hónaptól sznet sz@r lesz megent? Sátán saját farkába mar, hamar, vagy a cunáját nyalogja eccerre? Hogy mennyire köpök erre a sok parazitára, azt már el sem tudom képzelni. Ja, de!
Kétharmados minõsített többséggel szavazta meg a családról szóló szinódus záródokumentumának minden egyes cikkét a szinóduson részt vevõ 270 püspök szombaton a Vatikánban, s a dokumentumot át is adták Ferenc pápának.
Az egyházfõ azonnal nyilvánosságra bocsátotta a Zárójelentés (Relatio Finalis) címmel közölt dokumentumot, ahogyan tavaly is tette a szintén a család témájában tartott rendkívüli szinódus végén. Elemzõk szerint a püspöki tanácskozás zárójelentésének azonnali nyilvánosságra hozatala a Ferenc pápa tevékenységét kezdettõl jellemzõ átláthatóságot erõsíti.

Vatikánváros, 2015. október 24. Ferenc pápa (k) a családról szóló rendes püspöki szinódus ülésén a Vatikánban 2015. október 24-én, a közel 300 bíboros, püspök és prelátus részvételével zajló pápai tanácskozás zárónapján. (MTI/EPA/Ettore Ferrari)


A harminchárom oldalas, kilencvennégy pontból álló zárójelentés az október 4-én kezdõdött szinódus munkáját foglalja össze. A püspökök pontonként szavaztak, a Vatikán a voksolás részletes eredményét is közölte.

A püspöki tanácskozás témáit felvezetõ munkadokumentumhoz képest kiegészítéseket és módosításokat tartalmazó záródokumentum bevezetõje leszögezi, hogy a püspöki szinódus figyelme a világ összes családja felé irányult "örömükben és bánatukban" egyaránt. A szinódus megállapítása szerint a család intézményének válságára utaló jelek ellenére a fiatal nemzedékekben továbbra is erõs a család iránti vágy. A dokumentum rögzíti, hogy a család a férfi és nõ közötti házasságon alapul. Kortárs kulturális kihívásnak nevezi és elutasítja a "nemek közti különbségek nélküli társadalmat".

A szinódus a családok életét és egységét veszélyeztetõ tényezõk között sorolja fel a világ számos térségét sújtó háborúkat, a természetes erõforrások apadását és a migrációs folyamatot. A dokumentum külön kiemeli az elsõsorban a keresztény családokat sújtó erõszakos vallási üldözést. Úgy fogalmaz, hogy a menekültek hatalmas áradata nagy nyomást gyakorol a befogadó országokra. Másrészt a családok válságát az egyenlõtlen gazdasági-szociális politikáknak és kulturális válságnak is tulajdonítja.

A dokumentum az államoktól családtámogató politikát szorgalmaz, hangsúlyozva, hogy egyes társadalmi és vallási csoportok a társadalom peremére szorulnak, legyen szó hajléktalanokról, menekültekrõl vagy a romákról.

A zárójelentés hosszan tárgyalja az idõsek, az özvegyek, a fogyatékkal élõk és az egyedülállók felé irányuló pasztorációs figyelem jelentõségét. Kiemelt feladatnak tartja a migráció miatt érintett családok követését is. Megjegyzi: "egy új országgal és egy új kultúrával való találkozás nehezebb, amikor nem adottak a feltételei az õszinte befogadásnak és elfogadásnak, mindenki jogainak tiszteletben tartásával, a békés és szolidáris együttélés jegyében".

A szinódus külön cikket szentel a gyermekeknek, a nõknek, a férfiaknak és a fiataloknak. Felhívja a figyelmet a szülõk válásának áldozataivá váló gyermekek szenvedésére, a kizsákmányolt, katonaságra kényszerített gyermekekre és zéró toleranciát hirdet a pedofíliával szemben. Ugyanígy felemeli hangját a nõkkel szembeni erõszak ellen is.

Az egyházi esküvõ után elváltak és polgárilag újraházasodottak kérdésében a dokumentum esetenkénti megítélésre, illetve az egyházba való teljes integrálásukra szólít fel, de nem tesz kifejezetten említést az áldozás lehetõségérõl. Erre a cikkre 178 püspök igennel, 80 nemmel szavazott. A dokumentum a homoszexuálisok iránti tiszteletet és befogadást szorgalmazza, bármilyen diszkrimináció nélkül, ugyanakkor nemet mond az azonos nemû párok kapcsolatának házasságként való elfogadására.

A szinódus végén tartott záróbeszédében Ferenc pápa kijelentette: a tanácskozás talán nem szolgált kielégítõ megoldással az összes nehézségre és kétségre, de megvilágította ezeket, és a püspökök "félelem nélkül" közelítették meg a témákat, "anélkül, hogy a homokba dugták volna a fejüket".

A szinódus "bizonyította a katolikus egyház életerejét, amely nem fél felrázni az alvó lelkiismereteket vagy bepiszkítani a kezét azzal, hogy a családról erõteljesen és nyíltan vitatkozzon". Ferenc pápa burkoltan bírálta az egyház konzervatív szárnyát, úgy fogalmazva, hogy a szinódus "megnyitotta a bezárt szíveket, amelyek gyakran az egyház tanításai vagy a jó szándék mögé bújva (...) felsõbbrendûséggel vagy felületességgel ítélkeznek a nehéz ügyekben és megsebzett családok felett".
Link

Hozzászólások

13 #1 vesterhagen
- 2015-10-25 10:18
Szombaton??? s_azta Úgy tudtam,hogy a kipások szombaton nem dolgozhatnak! ( még a feneküket sem törölhetik ki,mert az is munka ) s_franc
116 #2 livia
- 2015-10-25 17:04
Vannak csicskáik. Nem értem, miért kellett errõl szavazni, hiszen nem vitatéma. Ez itt a Föld.
131 #3 lalapapa
- 2015-10-26 00:19
elnezest mar mert,
ha mar pap lesz es nem nosulhet meg
akkor ott bajok vannak lesznek es voltak is,
ha mar a csodas noi kezsegeknek nemetmondva
a reverendat es azt valassza akkor
ehez nincs mit szolni,
na ne mar
ezek az emberek dontsenek a csalad ugyekban/ben,
melysegesen magamba huzva elvaggyokk
az egyhaz vagy a papsag es minden
vallas nelkul,

ha valaki ki jelenti neki a vallasa az mit tart
akkor ott bajok vannak,
komoly mentaly bajok,

legjobb ha az igaz gondolataim nem irom le,
hogy mert tudott lehet,
formalva a szepseg es a csalad szeretetet ollan
ki csak masban osztozik
az legjobban ha magaba is vonul

meg hogy ezek dontsenek valamiben
az meg felhaboritto,

regen meg ki nem dolt be vagy
nem farralt meg azt meg magjara tettek,
termelt beteges agyak,:os_ratata
66 #4 9323elitelt
- 2015-10-26 19:56
"A harminchárom oldalas, kilencvennégy pontból álló zárójelentés"

Ezt a zárójelentést jobb lenne, ha már valamely zárt intézményben adták volna ki sok, kényszermunkában eltöltött dolgos évek után, mikor már végképp eldobták a kanalat... :D :D

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.48 másodperc
3,891,078 egyedi látogató