Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Egymillió feltöltõkártya illetéktelen kezekben

BelföldA hatósegg azért van, hogy "ne is gyanakodjon". Egyre cifrább. A három nagy magyarországi mobilszolgáltató cégnél milliós nagyságrendû feltöltõkártya szerepel mindössze két tucat személy nevén – értesült nemzetbiztonsági forrásból a Magyar Idõk. Informátorunk szerint minden társaságnál megvan az az 5-10 ember, aki ki- emelten nagy „kártyafogyasztó”. Fontos körülmény, hogy köztük jelentõs átfedés is kimutatható. – Abból a 200 ezer kártyából például, amit a sajtóhírek szerint szervezett bûnözõi körök vásároltak egy hajléktalan személy nevére, csupán 128 ezer tartozik a Magyar Telekomhoz, a többi a Telenor, illetve a Vodafone ügyfeleit szaporítja – tette hozzá forrásunk. Úgy tudjuk, a terroristák két Telekom-kártyát használtak a kapcsolattartásra, a további négy más telefonos cégekhez tartozott.

A Magyar Idõk korábban közölte: abból a 200 ezer kártyából, amit a hazai alvilág vásárolt egy hajléktalan nevével visszaélve, a brüsszeli, illetve a párizsi merényleteket végrehajtó terroristasejt tagjaihoz is vándorolt. A Terrorelhárítási Központ (TEK) francia, valamint belga jogsegélykérelmekre indított felderítõmunkája tárta fel a történteket.

– A három nagy mobilszolgáltatónál meglehetõsen nagy kör tudott arról, hogy egyesek nevével visszaélve folyamatosan duzzad a beazonosítatlan telefonkártyák mennyisége. Az, hogy ez nem tûnt fel, egyszerûen hazugság – tájékoztatták lapunkat a telefoncégek illetékesei. Az egyik társaság munkatársa azt mondta: bár jog szerint nem kötelezõ, õk tavaly óta a rendvédelmi szerveket is tájékoztatták a kártyahalmozásról.

– Az egyesek nevével való visszaélést úgy értem, hogy több esetben az érintett – akinek a nevére vették a kártyát – tudott a vásárlásokról, nyilván pénzért vállalta az adásvétel lebonyolítását. Ezeket a kártyákat eladni nem lehet ugyan, de az ajándékozást semmi nem tiltja. Jól emlékszem, a rekorder kártyabirtokos nevén majdnem 180 ezer SIM-kártya szerepelt – állítja informátorunk.
Mindössze két tucat ember nevéhez köthetõ a nagy mennyiségû SIM-kártya

Forrás: MTI

Mindössze két tucat ember nevéhez köthetõ a nagy mennyiségû SIM-kártya

Másik forrásunk megerõsítette: a biztonsági részlegen nyílt titok volt, hogy az alvilág vásárolja a kártyákat, mintegy tíz olyan állandó személy neve volt közismert, akiknek az adatait „igénybe vették”. – Nem csak mi tudtunk errõl – tette hozzá az egyik nagy cég munkatársa –, arról is volt információnk, hogy más szolgáltatóknál is ugyanezek a nevek szerepelnek, vagyis jelentõs átfedés van.

A tömeges vásárlás akkor indult virágzásnak, amikor megjelentek azok a feltöltõs SIM-kártyák, amelyek aktiválásához nem volt szükség a személyes szerzõdéskötésre. Ezt meg lehet tenni telefonon, interneten vagy személyesen is az ügyfélszolgálaton. A cégeknek kötelességük a Belügyminisztérium nyilvántartásában ellenõrizni a személyes adatok valódiságát, amit természetesen meg is tesznek. Azonban a megerõsítõ kód postázásáig több nap is eltelhet, ezalatt bármire használható a kártya. Ezt az úgynevezett biztonsági rést használja ki az alvilág és a terroristák, akik döntõen egy-egy üzenetre vagy hívásra használnak egy kártyát, ezek követése és bizonyítékként való felhasználása gyakorlatilag lehetetlen.

Természetesen a hatóságok elõtt is közismert tény volt a kártyavisszaélés, viszont ennek több százezres nagyságrendjérõl nem voltak pontos információik. Ezeket az adatokat csak a terrorcselekmények elkövetése után indított rendvédelmi vizsgálat tárta fel.
A telefonok mûködéséhez szükséges eszközökbõl a terroristáknak is jutott (képünk illusztráció)

Forrás: Havran Zoltán

A telefonok mûködéséhez szükséges eszközökbõl a terroristáknak is jutott (képünk illusztráció)

Ugyanakkor az eladásból származó profit nagyságát informátoraink más oldalról közelítik meg. – Önmagában nem a kártyaeladásban van az üzlet, ha ez nem is veszteséges, de koránt sincs olyan nyereség, mint amit sokan gondolnak – hangsúlyozta egyikük. Szerinte a választ a piaci részesedésben kell keresni, hiszen kemény konkurenciaharc zajlik a szolgáltatók között, a piaci erõ pedig hatással van a társaság helyzetére és befolyásolja a vezetõi bónuszok kifizetését. Úgy véli, nem véletlen a „0 forintos” és az ajándék SIM-ek osztogatásának tömegessége sem, hiszen, még ha nem is használják, egy ideig aktív a kártya, ami befolyásolja a statisztikát és a piaci pozíciót.
A SIM-kártyák vásárlásának kifehérítése terén hamarosan változások lesznek, továbbra is folynak a tárgyalások a Nemzeti Hírközlési Hatóság, a kormányzat és a szolgáltatók között a kiskapuk bezárásának módozatairól.Link

Hozzászólások

30 #1 osmagyar
- 2016-10-12 19:04
De legalább pörög a telefon biznisz :). Ha nem lennének terroristák, már rég csõdbe mentek volna szolgáltatók. Csak elgondolkoztam rajta, hogy pár ember hogy tudott 100 ezres nagyságrendû kártyát vásárolni? 100e kártya/10ember az 10e kártya/ember. Ezt ha 5 év alatt követi el, akkor is 2000 kártya/év, azaz naponta 5 kártya! Megnézném azt a szegény hajléktalant, aki 5 éven keresztül minden nap 5 kártyát vesz. Vicc ez az egész, mint a népszavazás!
267 #2 Perle
- 2016-10-13 19:03
Már csak az a kérdés, mikor vásárolták a SIM kártyákat? A szervezett turizmus elõtt vagy alatt, mert errõl egy szó sincs a cikkben.
Feltöltõ kártyát már legalább 2 éve nem tartanak sehol. Ahhoz nem is kellett személyi adat. Trafikokban is lehetett kapni ,még mielõtt azok új tulajdonosai nem lettek véletlenül a nemzeti dohányboltosok.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.59 másodperc
3,402,927 egyedi látogató