Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Nem lehet szétválasztani egymástól a magyarságot és a zsidóságot

KultúraPedig muszáj lesz és meg kell lenni mindenképpen! A kolozsvári zsidók magyarnak vallották és vallják magukat, a Kolozsvári Zsidó Hitközségben jelenleg is csaknem mindenki magyarul beszél.

Elõször tartanak zsidó kulturális fesztivált Erdély fõvárosában. A Határtalan Kolozsvár címû rendezvényre október 7. és 11. között várják a közönséget – közölte az MTI-vel az Európa ifjúsági fõvárosa program koordinációs irodája. A fesztivált a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Kolozsvári Zsidó Hitközség, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az Európa ifjúsági fõvárosa programot koordináló Share Föderáció szervezi.

Az oldal az ajánló után folytatódik...A közlemény szerint a fesztivál a Kolozsváron élõ zsidó közösség gazdag múltját, kulturális és épített örökségét kívánja bemutatni, ezáltal hangsúlyozva a város multikulturális jellegét. A közlemény idézi Deák Andreát, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület ügyvezetõjét, aki szerint Kolozsváron lépten-nyomon találkozni lehet a magyar zsidó kultúrával. Az ügyvezetõ hangsúlyozza: a kolozsvári zsidók magyarnak vallották és vallják magukat, a Kolozsvári Zsidó Hitközségben jelenleg is csaknem mindenki magyarul beszél. „Itt lehet igazán érezni, mennyire nem lehet szétválasztani egymástól a magyarságot és a zsidóságot” – fogalmaz Deák Andrea.

Az egyesület küldetésének tekinti, hogy az 1920-as trianoni békeszerzõdéssel a határon túlra került, ám kultúrájukban és nyelvükben erõteljesen a magyarsághoz kötõdõ maradék zsidó közösségekkel fenntartsa a kapcsolatot, bemutassa a történelmi Magyarország egykori zsidó közösségeinek életét, „valamint azt a korszakot, melynek megismerésétõl generációkat fosztott meg a 20. század két totalitárius rendszere, s amelyek gazdag kulturális örökségérõl alig tud valamit a mai közvélemény” – áll a közleményben. A fesztivál programját késõbb teszik közzé.
Link

Hozzászólások

69 #1 Szalonna
- 2015-09-27 19:46
Erdélyben voltak olyan hülyék akik zsidóknak érzik magukat, a Szombatisták, õk kereszténynek mondják magukat, de ez judeokereszténység már, fajilag ugyan nem zsidók, mert a magyar rasszhoz tartoznak, de a zsidó vallás egyes elemeit tartják, Izraelben talán élnek is kint székelyek akik megértették a zsidók "szenvedéseit" és betértek...
75 #2 talpi
- 2015-09-27 20:57
Aztaaaa, már csak ez hiényzott Székelyhonnak :(
75 #3 talpi
- 2015-09-27 21:02
Mondjuk kitthon a "csonkában " pedig lassan a magy
art nem lehet"szétválasztani" a retek zsidajától, :( Suk, meg is tesz mindent a tetvek "kegyeiért" Na ez a legnagyobb hiba, de azért Magyarnak vallja magát a rohadékja. :( Ezeket kell elõször legyakni, mert a hátad mögé kerülve bármire képes a "gazdi kegyeiért"
69 #4 Szalonna
- 2015-09-27 21:12
http://mazsihisz....p?nid=3155

A székely szombatosok kálváriája a második világháború alatt
Németh László Sándor / Forrás: Transindex
Véletlenül deportáltak Bár igazolni tudták, hogy felmenõik nem zsidók, az iratokat a hatóságok nem mindig fogadták el.

A bözödújfalui székely zsidók két véne és rabbija a zsinagóga belsejében
8 #5 miskolcilaci
- 2015-09-28 05:38
Ha már zsidó fesztivál ott, akkor nagy a baj az elférgesedett részen is.
Végül is a zsidó világcsászárság része, ki akar már román lenni?
4 #6 Posta Imre
- 2015-09-28 18:54
któber 10-én alakul meg az RMDSZ kolozsvári szervezete

Október 10-én tartja alakuló ülését az RMDSZ kolozsvári szervezete – közölte a Megyei Képviselõk Tanácsának hétvégi ülésén a Kolozs megyei szervezet elnöke.http://kitekinto....gl4XCv4W6A
75 #7 talpi
- 2015-09-29 21:19
AZIMI!
Semmi baj, nem vagy egyedül azzal, hogy "hülyének "néznek. Addig nincs baj,amíg nem tartanak is annak. Magam a saját bõrömön tapasztalom, hogy mit jelent az az állapot, amikor teljesen hülyének néznek, semmi baj, én tudom, hogy mennyire vagyok az és azt is, hogy ha nem is mosolygom meg, de csak azért,mert most épp nem olyan az állapotom, lelkileg. Viszont, csak legyintek egyet a dologra, este meggyújtok egy gyertyát a kislányomnak, hogy fényével vigye hozzá a szeretetem, tudom hogy megkapja, mert látom néha, amint mosolyog és huncutul áll a szeme. Magam azt az utat járom, ami ezeknek,kik engem hülyének tartanak a leg érthetõbb. A jog útját, azt a jog útját, amit Õk elfogadnak, mert szerintük úgy helyes. Hát nem, mert az Õs-Teni akarat, mindent felül ír, és ki benne bízik, sosem csalatkozik. Nem vallás ez AZIMI, életforma, eleink életformája. ezt kellene követni nem a liberállis zagyvaságot.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.47 másodperc
3,893,985 egyedi látogató